Medicii și conducerea Spitalului Municipal din Mediaș, județul Sibiu, s-au răzbunat pe un bâtrân de 63 de ani și în loc să-l opereze de hernie, l-au externat și i-au obligat să caute un alt spital. Bolnavul, Mihai Petre, cu venituri modeste, a fost astfel pedepsit de medici pentru că îl denunțase pe chirurgul Adrian Paștiu care solicita șpagă la operații.
Poate părea de necrezut, dar medieșeanul Mihai Petre, un bolnav de aproape 63 de ani, cu peste o sută de kilograme, cu venituri lunare de 600 de lei, trebuie să plece din orașul Mediaș, municipiul unde și-a trăit toată viața, pentru a căuta un spital unde să fie operat de hernie, anunta libertatea.ro.
În tot acest timp, Adrian Paștiu, doctorul prins în flagrant când a primit 200 de lei de la Mihai Petre, așa cum ne-a comunicat inclusiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, este apărat de colegi și conducerea Spitalului Municipal Mediaș. Mai mult, colegii medici, cât și Paștiu încearcă să susțină ipoteza prin care mita ar fi de fapt contravaloarea pentru o plasă necesară operației de hernie.
Nemulțumit de șpagă
Bătrânul avea trimitere de la medicul de familie care îi recomandase operația de litiază biliară sau colică biliară. Altfel spus, suferea de hernie și avea nevoie de o intervenție chirugicală pentru a scăpa de dureri. “Pe 18 martie am fost a patra oară în ultimele luni, la spital pentru a fi operat. Cu portocale la pachet, cu pijamale la mine, pregătit de operație. Pe 21 martie, Adrian Paștiu mi-a spus să-i dau 500 de lei pentru o plasă necesară pentru repararea herniei. I-am dat cei 500 de lei. Paștiu mi-a dat de înțeles că mai trebuie să mai plătesc. Mi-a spus să revin peste o săptămână. Nu m-a operat”, povestește Mihai Petre.
După ce a achitat cei 500 de lei, bătrânul i-a spus că nu mai are decât 150 de lei, bani care trebuie să-i ajungă până la următorul salariu.
Cum s-a făcut flagrantul
Umilit, Mihai Petre a avut curajul să sune, pe 25 martie, la 0 800 800 806 – Linia Verde Anticorupție. Acesta este numărul la care se reclamă un caz de mită. Sâmbătă, pe 26 martie, ofițerii s-au prezentat acasă la bătrânul din Mediaș. “Mi-au dat o geacă din piele în care erau montate camere video și audio. Le-am probat. A urmat ca luni să fac flagrantul. Au mai fost și duminică că să mai punem la punct amănuntele”, relatează acesta.
„Luni, 28 martie, am scos cei 400 de lei marcați de anchetatori și i-am dat lui Paștiu. Mi-a spus că se rezolva și că din ăștia 400 să dau 200 și la anestezist. Mi-a dat 200 înapoi. Am ieșit din cabinet și imediat a venit procurul de caz și a realizat flagrantul, probând că banii au fost marcați”, adaugă medieșeanul. În aceea zi, sub ochii anchetatorilor, Mihai Petre a fost internat în spital.
”Nu l-am dat afară, l-am externat”
A doua zi, când trebuia sa fie operat, șeful de secție, doctorul Ngwenya Mishack, și Paștiu s-au prezentat în fața bătrânului și i-au spus că nu-l pot opera, să meargă alt spital și l-au externat.
Nu am putut lua legătura cu medicul Paștiu care s-a ascuns toată ziua în spatele asistentelor. În schimb, directorul Spitalului Municipal Mediaș ne-a explicat clar să susține tratamentul aplicat bolnavului. “Nu l-am dat afară din spital. L-am externat. Cazul dumnealui nu este o urgență. Problemele sale medicale nu îi pun viața în pericol. Se poate opera în altă parte. Așa că medicii chirurgi au considerat că nu ar fi bine să fie operat în acest spital. Aceasta a fost decizia lor. Este dreptul lor”, ne-a transmis acesta.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu ne-a confirmat suspiciunile de șpagă pentru medicul Adrian Paștiu. “S-a reușit surprinderea în flagrant a medicului chirurg la momentul la care a primit de la pacient suma de 200 de lei. În cauză se fac cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de mită. Până în acest moment nu au fost luate măsurile procedurale față de medicul chirurg, în condițiile în care nu a fost stabilită cu certitudine natura sumei pretinse și primită, cercetările efectuându-se în continuare față de acesta în calitatea de suspect.”, ne-a comunicat prim-procuror Oana Ilie Olivian.
Paștiu a susținut în fața procurorului de caz că mita de 200 de lei era de fapt o sumă necesară pentru plasa chirurgicală care ar susține hernia și pentru care bolnavul a mai plătit 500 de lei.
Acest obiect medical costă maximum 100 de lei pe site-urile de specialitate, iar plasa este asigurată, conform unui medic de specialitate, de unitatea spitalicească. “În cel mai rău caz, plasa este adusă de pacient, dacă spitalul nu are momentan bani sau prodosul în depozit. În niciun caz nu i se cere unui pacient bani pe hol”, ne-a mai spus specialistul.
Cu dureri puternice, Mihai Petre a fost nevoit să-și caute alt spital. Mâine, este programat la un spital din Sibiu. Bătrânul are o mare dilemă. “Dacă și medicii de aici îmi cer 500 de lei pentru plasă. Nu am de unde să le mai dau, am rămas fără bani!”. sursa: libertatea.ro