branza

Brânza produsă în Mărginimea Sibiului este o adevărată delicateţe şi unul din cele mai bine vândute produse. La fel ca şi orice alt produs de top care aduce venituri bunicele, şi brânza de Sibiu este contrafăcută. Unele produse însă ne pot chiar îmbolnăvi, de aceea este foarte important de unde cumpărăm şi cum deosebim orginalul de falsuri.

Telemeaua de Sibiu se face şi acum după reţete vechi, transmise în familiile de oieri din generaţie în generaţie. Gustul deosebit depinde de mai mulţi factori, de la compoziţia păşunilor unde sunt duse oile, până la modul de preparare şi păstrare.
”Brânza de Sibiu este unică datorită gustului deosebit pe care îl dau în primul rând compoziţia floristică a păşunilor şi microclimatul. Vorbim despre zona de munte, aer, modul de măturare al brânzei, apa pe care o folosim, chiar şi apa pe care o consumă animalul”, explică, pentru adevărul.ro, Marcel Andrei, preşedinte Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Sibiu.
Caracteristică este şi consistenţa brânzei de Sibiu, care este moale ca aluatul şi se întinde asemănător untului.
Pentru a obţine cea mai bună brânză, condiţiile de igienă sunt esenţiale. Apoi, contează foarte mult şi modul de prelucrare, timpul de preparare pentru o brânză de calitate fiind de aproximativ 5-6 ore.
Cum eticheta de “brânză de Sibiu” vinde produsul foarte bine, pe piaţă au apărut foarte multe produse contrafăcute, ajungându-se să se pună eticheta de “telemea de Sibiu” până şi pe importuri din Bulgaria. Cum ştiţi că aţi ales un produs autentic? “În afară de a fi gustată brânza, mai trebuie luată o fărâmitură între degete şi, în momentul în care ea se întinde precum untul, înseamnă că este brânză de calitate”, mai spune Marcel Andrei.

Sursa www.a1.ro

Ultima oră

Comentariul meu