Primăria a început elaborarea planului de mobilitate urbană durabilă al municipiului Sibiu

sibiuPrimăria Sibiu a început în luna martie elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Sibiu, un document important pentru dezvoltarea mobilității locuitorilor orașului și pentru funcționalitatea sistemului de transport local, indiferent de modalitatea de deplasare utilizată.

Pentru elaborarea acestuia, instituția a contractat un consultant specializat, – asocierea SC METROUL SA București / TRAFFIC VERKEHRSPLANNUNG Gmbh din Viena, Austria, acesta urmând să livreze în termen de șase luni documentul care va fi anexat Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Sibiu pentru următorii ani. Fondurile sunt asigurate prin intermediul unei finanțări nerambursabile în valoare de 250.000 Euro oferită Municipiului de către Banca pentru Reconstrucție și Dezvoltare, odată cu contractarea în 2015 a creditului în valoare de 15 milioane de Euro.
“Sibiul s-a dezvoltat mult în ultimii 15 ani din punctul de vedere al infrastructurii, transportul public a început un parcurs de modernizare, numărul de autovehicule care rulează pe străzi a crescut, iar bicicleta a început să fie tot mai folosită pentru transport. Sibiul este un oraș dinamic, în mișcare, iar Planul de Mobilitate ne va oferi soluții concrete pentru un sistem de transport funcțional, indiferent de modalitatea de deplasare utilizată”, spune Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului.

CE ESTE UN PLAN DE MOBILITATE URBANĂ?
Documentul are ca scop principal creșterea accesibilității și mobilității în oraș, referindu-se la nevoile de transport ale locuitorilor. Acesta vizează o mai bună funcționalitate și crearea de legături mai eficiente și cu localitățile din zonă, în contextul în care Sibiul tinde să formeze o zonă metropolitană cu acestea. Planul se va baza pe situația existentă în domeniul transportului și va prezenta soluții pe termen scurt, mediu și lung pentru dezvoltarea transportului public, a infrastructurii pentru pietoni și a infrastructurii pentru biciclete, a transportului cu autovehiculul propriu, având în vedere o creștere a siguranței traficului și o mai bună mobilitate a sibienilor, care să aibă la dispoziție mai multe modalități de transport.
Concret planul va fi alcătuit dintr-un set de măsuri tehnice cum ar fi crearea unor artere ocolitoare, îmbunătățirea rutelor de transport public, extinderea rețelelor pentru bicicliști, reorganizarea și crearea de noi locuri de parcare, amenajări pentru siguranța pietonilor sau noi reglementări rutiere.
Planul de Mobilitate va analiza toate mijloacele de transport: motorizat şi nemotorizat, de pasageri şi de marfă, în mişcare şi staţionare, public sau privat. Traficul pietonal va fi și acesta foarte atent analizat, consultantul urmând să ofere soluții mai bune și în acest domeniu.
SITUAȚIA EXISTENTĂ a mobilității în Sibiu va rezulta din informațiile obținute de consultant de la instituțiile abilitate, dar și din studierea situației din teren. În acest scop, consultantul va organiza întâlniri cu cetățenii și consultări publice, precum și o serie de sondaje la care sibienii sunt invitați să participe pentru că o cerință importantă pentru validarea acestui plan este tocmai implicarea cetățenilor care trebuie să transmită nevoile lor de transport. În acest fel Planul are șanse mari să răspundă acestor necesități.

IMPLICAREA SIBIENILOR este un factor foarte important:
Întâlnirea inițială cu publicul pe tema Planului de Mobilitate va avea loc în data de 12 aprilie 2016, la ora 18.30, în sala expozițională a Primăriei Sibiu. Consultantul va prezenta cu această ocazie ce înseamnă un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă și va încerca să îi provoace pe sibieni la o discuție pe tema nevoilor de deplasare pe care le au.
Sondaje în trafic și la domiciliul sibienilor efectuate de consultant din 12 aprilie. Operatorii consultantului SC METROUL SA București / TRAFFIC VERKEHRSPLANNUNG Gmbh din Viena, Austria vor colecta date din teren. Echipele de operatori ai firmei special angajate – ISRA Center Marketing Research – vor efectua sondaje la domiciliul sibienilor, precum și numărători și sondaje în trafic și în stațiile de autobuz. Întrebările adresate se vor referi la mijloacele de transport utilizate pentru deplasarea spre școală, serviciu sau cumpărături și rutele utilizate cel mai des. foto: Mihai Nițu

Ultima oră