Proiectul “Tineret în comunism” aduce în atenția comunității academice sibiene, în perioada 7 aprilie -8 mai 2016, aspecte ale regimului totalitar din România în perioada comunistă.
Organizată de Universitatea „Lucian Blaga”, în colaborare cu Academia Evanghelică Transilvania, Fundația “Hanns Seidel” și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), conferința va fi însoțită și de o expoziție care va fi vernisată în foaierul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în 8 aprilie, la ora 17.00.
Proiectul expozițional interactiv: „Tinerețea mea în comunism (OUT of the BOX) este realizat de CNSAS și va include, pe lângă panouri informative, materiale audio-video, obiecte reprezentative, o serie de workshopuri pentru studenți și elevi, care se vor desfășura în sediul bibliotecii, în perioada 10 aprilie – 8 Toate sistemele totalitare au arătat un interes deosebit pentru tineret. Pentru a-și asigura adeziunea tinerei generații, regimurile totalitare au dezvoltat programe speciale de înregimentare a tinerilor în structurile sistemului. Regimul comunist din România se încadrează în aceeași linie. De la Șoimii Patriei până la UTC, tinerii erau ghidați prin grija Partidului spre evoluția înspre omul multilateral dezvoltat, care să contribuie la ridicarea României socialiste pe noi culmi ale bunăstării.
În același timp, tinerele generații au fost cele care, prin deschiderea spre nou – o deschidere pe care sistemul opresiv al PCR nu a reușit să o blocheze cu adevărat – au erodat constant structurile sistemului, ducând în cele din urmă la căderea acestuia.
Conferința se va desfășura la Centrul de conferințe „Hans Bernd von Haeften” (Str. Livezii nr.55), iar comunicările vor fi susținute de specialiști în domeniu, printre care se numără prof. univ. dr. Dragoș Petrescu (Preşedinte al Colegiului C.N.S.A.S.), prof. univ. dr. Sorin Radu (Decan – Facultatea de Științe Socio-Umane – ULBS), prof. univ. dr. Virgiliu Țârău (Vicepreşedinte al Colegiului C.N.S.A.S.), dr. Peter Wurschi (Fundația Etersberg / Universitatea din Erfurt). Participarea la conferință este gratuită, iar organizatorii asigură traducere simultană.
Parteneri ai proiectului sunt Revista Transilvania și Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu.