În acest sfârșit de săptămână Muzeul ASTRA va propune vizitatorilor noi animații în cadrul programului cultural ,,Animă ASTRA”. Acestea vor fi puse în scenă duminică, 3 aprilie 2016, în intervalul orar 11-16, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în preajma Școlii din Ticera (zona Etno-Tehno Parc).
Locația respectivă a fost aleasă special pentru ca vizitatorii Muzeului să descopere aici tradițiile specifice Paștelui catolic.
Pe Calea Minorităților etnice (circuit multicultural multietnic propus prin intermediul proiectului Patrimoniu Deschis) se vor readuce la viață obiceiuri săseşti şi maghiare precum căutatul ouălor în iarbă sau rostogolitul lor pe jgheab, practicate în special de copii în a doua zi de Paşti.
,,La sași, căutatul ouălor, rostogolitul lor de pe deal sau pe jgheab, alergatul după ouă erau doar câteva dintre modalitățile de distracție ale copiilor pe durata sărbătorilor de Paști. Întreaga comunitate se bucura de sărbători și de primăvară în aer liber, la iarbă verde în preajma satului, la un picninc cu ouă roșii. Jocurile care înveseleau comunitatea se mai practică și astăzi în comunitățile săsești mai numeroase. Copiii mai mici căutau ouă în iarbă, cei mari sau tinerii se întreceau în rostogolitul ouălor de pe deal sau încercau să câștige cât mai multe ouă de la ”adversarii” în rostogolitul ouălor pe jgheab. Pe lângă voie bună, cei mici se vor bucura de recompense dulci.”, a declarat Mirela Iancu, director dep. Marketing C.N.M. ASTRA
După tradiția maghiară, porțile Gospodăriei de olar din Corund, județul Harghita și ale Gospodăriei de miner sărar din Sărățeni, județul Mureș vor fi împodobite cu crengi de brad pentru a îndruma flăcăii spre ograda fetelor nemăritate. La sate, crengile erau aduse pe-nserat și împodobite cu panglici colorate. Bătrânii spun că dragostea față de fetele din sat se măsoară în frumusețea cu care sunt împodobite portile.
Tot duminică, începând cu ora 14:00, cu plecare de la poarta principală, va fi organizat un ghidaj tematic – Pescuitul la lipovenii din Delta Dunării. Aici vor fi prezentate tehnici arhaice de pescuit specifice comunităților lipovene de pe brațele Dunării din Deltă. Vizitatorii vor cunoaște astfel ustensile pescărești arhaice, cum sunt vintilele, setcile sau cârligele de morun care se regăsesc în magazia de unelte a gospodăriei de pescar din Mahmudia.