balanta2

Oficial, fabrica Balanţa din Sibiu a intrat în faliment. Autoritatea de Supraveghere Financiară a hotărât retragerea de la tranzacționare și radierea din evidența ASF a acțiunilor emise de societatea BALANȚA S.A. SIBIU, ca urmare a deschiderii procedurii falimentului.

Se încheie astfel o altă parte a istoriei economiei româneşti. Balanţa a fost singura fabrică ce producea cântare în epoca comunistă, când nu exista casă sau magazin care să nu folosească un cântar fabricat la Sibiu.

Istoria „Balanţa” Sibiu
În 1879, Johann Michael Hess a înfiinţat un mic atelier de fierărie, unde se confecţionau şi se reparau cântare şi instrumente de precizie.
De-alungul anilor, în acest atelier s-a dezvoltat în special producţia de cântare, astfel că 1896 este considerat anul de început pentru actuala S.C. BALANŢA SA. În acel an, fostul atelier a devenit Fabrica de cântare Hess, avându-l ca patron pe Ludwig Hess. După moartea acestuia, tradiţia a fost continuată de fiul său, Victor Hess.
La 15 octombrie 1910 a aparut prima mentionare a fabricii în documentele vremii, descoperite la Arhivele Statului Sibiu, cu numele „Prima Fabrică de Cântare Victor Hess” din Romania.
În 1928 fabrica avea un capital de 100.000 lei în aur, iar forta de munca angajata era de 75 de muncitori.
Între 1935-1936 a început construcţia fabricii pe actualul amplasament din Calea Guşteriţei nr. 21-23. În 1937, compania a fost reorganizată prin capitalizare, devenind „Uzinele HESS” Sibiu. În această perioadă, a produs echipamente de cântărire, maşini pentru industria alimentară, utilaje frigorifice şi construcţii sudate.
După terminarea razboiului, marile schimbări politice din Europa de Est şi-au pus amprenta şi asupra „Fabricii de cântare HESS”. Astfel, în anul 1947, are loc naţionalizarea companiei şi intrarea acesteia în proprietatea statului. Numele fabricii este schimbat, devenind „Uzina BALANŢA” Sibiu, cu un personal de 167 salariaţi.
În perioada socialistă, politica de industrializare a determinat extinderea gamei de produse, prin asimilarea unor modele noi.

cantar balanta
„Uzina BALANTA” Sibiu a devenit atunci principalul producător de echipamente de cântărire din fostul CAER. A livrat produsele sale în RDG, Cehoslovacia, Ungaria, URSS, Egipt şi a participat ca subfurnizor la echiparea cu aparate de cântărit a numeroaselor obiective puse în funcţiune de furnizori generali din România, Irak, URSS, Siria sau China.
Începând cu anul 1971, statul a hotărât extinderea capacităţilor de producţie şi a început construcţia secţiei de echipamente hidraulice, BALANŢA II. Aceasta şi-a desfăşurat activitatea într-un sediu separat şi a produs elemente de comandă hidraulice şi pneumatice.
Hotărârea Guvernului nr. 1272 din 08.12.1990, este actul de înfiinţare al S.C. BALANŢA S.A. Domeniul de activitate al companiei devine producţia, comercializarea, consultanţa şi service-ul echipamentelor de cântărire mase şi de măsurare a durităţii.
Din 1992, datorită deschiderii nou create, compania începe colaborarea cu cele mai prestigioase firme din domeniul cântăririi. Firma Philips (Germania) furnizează primele echipamente de cântărire electronică, imediat asimilate şi la Sibiu.
În 1996, Adunarea Generală a Acţionarilor hotărăşte privatizarea societăţii prin cotarea la Bursă (RASDAQ) a acţiunilor deţinute de Fondul Proprietăţii de Stat.
ncepând cu anul 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, produsele se livrează, conform legislaţiei în vigoare, cu declaraţie de conformitate CE. info: balanta.net

Ultima oră