Percheziții la sediile unor firme care ar fi produs un prejudiciu de peste 37 milioane euro

descinderiCel puțin de 50 de persoane sunt vizate spre anchetare în cadrul unei operațiuni ce implică percheziții la sediile unor firme din București și Giurgiu. Aceste persoane sunt acuzate de apte de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii.

Poliţiştii fac patru percheziţii, marţi, în Bucureşti şi judeţul Giurgiu, la reprezentanţii unor firme suspectaţi că au produs Fondului de mediu un prejudiciu de peste 37 de milioane de euro prin înregistrarea unor operaţiuni fictive de reciclare a deşeurilor de ambalaje, anunta news.ro.
Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fac cercetări în acest dosar, în care sunt anchetate 50 de persoane, pentru fapte de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, în legatură cu activitatea de reciclare a deşeurilor de ambalaje, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
Anchetatorii au stabilit că, în anul 2014, una dintre societăţile vizate ar fi înregistrat operaţiuni fictive de achiziţie şi reciclare a 113.131.060 de kilograme de deşeuri de ambalaje.
„Ambalajele respective ar fi fost raportate la 6 operatori economici licenţiaţi în vederea preluării obligaţiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de îndeplinit de firmele ce au introdus pe piaţa naţională bunuri ambalate şi ambalaje de desfacere”, a precizat Poliţia Română.
Prin înregistrarea documentelor ce atestă operaţiuni fictive de reciclare a deşeurilor de ambalaje, primite de la această societate, cei şase operatori licenţiaţi ar fi declarat, în anul 2014, în mod nereal, îndeplinirea obiectivelor minime prevăzute în anexa nr. 3 la OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu. Prin neplata obligaţiilor fiscale către Fondul pentru mediu s-ar fi produs un prejudiciu de 167.938.548 de lei (peste 37 de milioane de euro).
De asemenea, prin evidenţierea în actele contabile ale societăţii reciclatoare şi ale celor şase operatori licenţiaţi cărora această societate le-ar fi emis facturi de prestări servicii, în anul 2014, de cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale ori prin evidenţierea de operaţiuni fictive, s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de 4.292.469 de lei (peste 947.000 de euro), reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozit pe profit.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că printre firmele vizate este şi Eco-Rom Ambalaje.
Percheziţiile au ca obiect documentarea şi investigarea activităţii infracţionale a persoanelor implicate, identificarea de bunuri şi înscrisuri folosite la săvârşirea de infracţiuni sau rezultate din acestea.
La finalul percheziţiilor, suspecţii vor fi duşi pentru audieri la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pentru şase dintre suspecţi au fost emise mandate de aducere.
Percheziţiile sunt făcute de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea PICCJ, cu sprijinul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.
În acelaşi dosar, în noiembrie 2015, anchetatorii au făcut 59 de percheziţii, în Bucureşti şi 11 judeţe, la firme de reciclare a deşeurilor de ambalaje, printre acestea fiind Eco-Rom Ambalaje, Green Session, Session Recycle şi Eco Pack Management.
Firmele sunt suspectate că au înregistrat operaţiuni fictive de reciclare a aproximativ 120.000 de tone de deşeuri de ambalaje, pentru care trebuiau să plătească obligaţii fiscale de peste 54 milioane de euro.
Potrivit Directivei 94/62/CE/1998, statele membre sunt obligate să ia măsuri pentru a preveni producerea deşeurilor de ambalaje, să stabilească sisteme de returnare, colectare şi recuperare a deşeurilor şi să elaboreze sisteme de informaţii (baze de date) privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje care să permită monitorizarea punerii în aplicare a obiectivelor acesteia. sursa: news.ro foto: arhiva

Percheziții la sediile unor firme care ar fi produs un prejudiciu de peste 37 milioane euro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică