Ninsorile din ultimele zile şi temperaturile scăzute au crescut riscul de avalanşă în Munţii Făgăraş, la peste 1800. de metri altitudine. Riscul este de 3, pe o scară de unu la cinci.
„La peste 1.800 de metri altitudine este risc însemnat. Pe fondul temperaturilor negative, (mai mici de minus 10 grade Celsius noaptea) la suprafaţa zăpezii se vor forma cruste subţiti de îngheţ, având rezistenţă scăzută. În partea superioară a stratului se găsesc 40 – 60 centimetri de zăpadă proaspătă, afânată şi uşoară de tip pulver, fără stabilitate şi cu rezistenţă foarte scăzută”, precizează meteorologii.
Potrivit acestora, vremea se va menţine rece, geroasă noaptea, în zona de creastă, minimele coborând şi până la minus 15 grade Celsius.
Meteorologii precizează că stratul de zăpadă măsoară 170 de centimetri la Bâlea-Lac şi 144 centimetri la Vf. Omu.
Avertizarea este valabilă până sâmbătă seară, la ora 20.00.
Toto vineri, salvamontiştii anunţaseră că în zonele montane din judeţele Prahova şi Argeş este risc ridicat de producere a unor avalanşe, în special la altitudini mari, unde în ultima perioadă a nins şi stratul de zăpadă proaspăt depus se poate disloca foarte uşor.
Conform reprezentanţilor Salvamont Buşteni, în Masivul Bucegi riscul de producere a unor avalanşe este de patru, pe o scară de la unu la cinci. În Bucegi ninge de două zile, iar vântul bate cu putere, atingând viteze de trei până la cinci metri pe secundă.
Potrivit Salvamont Argeş, toate traseele montane din acest judeţ sunt şi vor rămâne închise la altitudini de peste 1.500 de metri, în condiţiile în care în aceste zone riscul de producere a unor avalanşe este cotat la trei, la altitudini de peste 1.800 de metri, şi la doi, la altitudini sub 1.800 de metri.
Şi în Argeş a nins în ultimele zile, în zonele montane, iar stratul de zăpadă proaspăt depus depăşeşte pe alocuri 20 de centimetri.
Sursa www.news.ro