Sute de locuitori din zona Bruxelles-ului au ieșit noaptea trecută în centrul orașului pentru a își plânge morții după cele mai sângeroase atentate avute loc vreodată în Belgia. Miercuri dimineață au apărut imagini noi din timpul deflagrațiilor.
Sute de belgieni s-au strâns în noaptea marţi spre miercuri în Place de la Bourse, din centrul Bruxelles-ului, pentru a-şi plânge morţii după ce mai sângeros atentat din istoria ţării, relatează Euractiv, citat de news.ro.
“Bruxelles, te iubesc”, scrie cu cretă în piaţa istorică, un loc care, până săptămâna aceasta, era destinat sărbătorilor şi petrecerilor, dar care s-a transformat după atacurile de marţi într-un loc al durerii.
Cu drapele belgiene pe umeri, oamenii au aprins lumânări şi au depus flori în centrul capitalei simbolice a Europei. Un artist a interpretat la violoncel o piesă tristă, în timp ce oamenii au fluturat pancarte pe care scria “Uniţi împotriva urii”, iar un altul a scris pe trotuar: “Creştini + Musulmani + Evrei = Omenire”.
“Este important să ne strângem în astfel de momente”, a declarant Leila Devin, în vârstă de 22 de ani. “Arată că suntem uniţi împotriva terorismului”, a adăugat ea.
Premierul Charles Michel s-a alăturat mulţimii după lăsarea întunericului, iar preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a adus un omagiu victimelor. “Astăzi sunt belgian”, a spus el, emoţionat.
Trotuarele din Bruxelles, de obicei aglomerate şi pline de viaţă, erau aproape goale marţi noapte. În jurul faimoasei statui Manneken Pis, de regulă un loc plin de turişti dornici să vadă monumentul-simbol al oraşului, nu era nimeni.
“Este trist, este păcat, este şocant”, a spus Sofiane, o studentă din Algeria venită să aprind o lumânare.
Atacurile de marţi au dusla un moment rar de unitate în Belgia, ţară divizată de regulă între comunităţile francofonă şi flamandă.
https://youtu.be/sO0nGY5hxjk
“Eu şi mama mea am venit pentru a arăta că suntem mândri că suntem belgiene şi că nu suntem speriate. Pentru că în această dimineaţă (marţi – n.r.) am fost îngrozită”, a mărturisit Analphia Desmet, o studentă de 22 de ani.
Pe măsură ce tot mai multe flori au acoperit piaţa, mulţimea a început să cânte melodia “Imagine” a lui John Lennon.
“Suntem aici pentru a arăta că nu este teamă, ei (teroriştii – n.r.) sunt zeci, dar noi suntem mii”, a spus Juliette, o studentă belgiană.
Manifestaţii de solidaritate au avut loc în mai multe oraşe din lume. La Londra, stadionul O2 a fost luminat de telefoane mobile, în timp ce cântăreaţa Adele le-a cerut fanilor să ţină un moment de reculegere pentru Bruxelles.