FOTO - Elevii din școlile sibiene au mers la pescuit în rețelele de canalizare. Educație înainte de toate de Ziua Mondială a Apei!

copii apa canalZiua Mondială a Apei a fost marcată într-un mod inedit în școlile sibiene: copiii au ”pescuit” în rețelele de canalizare. Acțiunea se înscrie în Programul educațional ”Prietenii apei”, derulat de ”Apă Canal” SA Sibiu și ”Wilo România” și are ca scop instituirea unui comportament adecvat în raport cu utilizarea rețelelor de canalizare.

”Pescuitul” în rețeaua de canalizare este o premieră în rândul activităților educaționale derulate de companiile de apă – canal din România și vine după alte două realizări inedite: Jocul interactiv ”Salvează picătura !” și puzzle-ul ”Drumul apei”, lansate anii trecuți în cadrul Programului ”Prietenii apei”.
Primele unități de învățământ care au primit vizita reprezentanților ”Apă Canal” au fost Școlile Gimnaziale nr. 6 și 12 din Sibiu. Elevii acestora au putut observa modul în care diferite obiecte ajung în rețeaua de canalizare, creând veritabile ”dopuri”. Cele mai des întâlnite blocaje sunt formare din : scutece, șervețele umede, obiecte de lenjerie intimă, jucării, dopuri, bețigașe igienice, discuri demachiante, bureți de vase, lavete, odorizate de toaletă etc. Toate aceste produse au fost ”dotate” cu o componentă metalică astfel încât elevii au putut să le extragă din conducte și cămine de canalizare cu ajutorul unor undițe magnetice. Odată prinse, obiectele au fost puse de cei mici în coșuri de gunoi, eforturul fiindu-le răsplătit cu premii – surpriză.
”Canalizarea nu este ghenă de gunoi !” este mesajul pe care ”Apă Canal” SA Sibiu dorește să-l retransmită tuturor celor aproximativ 280.000 de benericiari ai serviciului de alimentare cu apă și canalizare din aria sa de operare. Anual, aproximativ 100.000 de Euro sunt cheltuiți pentru a înlătura efectele utilizării necorespunzătoare a rețelei de canalizare. Blocajele duc la indundarea locuințelor sau străzilor, uzura prematură sau chiar arderea pompelor de apă uzată, îngreunarea proceselor tehnologice din Stația de epurare, creșterea numărului de intervenții asupra rețelei de transport, aspecte ce presupun cheltuieli suplimentare din partea operatorului dar și disconfort pentru abonați.pescuit 2
Acțiunea va continua în școlile sibiene și cadrul Săptămânii ”Scoala altfel”, astfel încât tot mai mulți copii să devină conșienți de faptul că de buna funcționare a rețelei de canalizare răspund inclusiv beneficiarii ei !

Ultima oră