Ciobanii care produc cu adevărat brânză de Sibiu, se plâng că de exemplu în București, aproximativ 10 la sută din cei ce vând acest produs sunt sibieni și au brânză autentică. Criza de oameni care să muncească la stână, a afectat și ea producătorii sibieni.
Ciobanii au descoperit şi ei marketingul şi se laudă că vând brânză de Sibiu, dar numai 15 procente din marfa din pieţe vine de acolo, anunta digi24.ro. Producătorii cu atestat spun că produsele sută la sută tradiţionale sunt tot mai puţine. Asta pentru că nu mai găsesc oameni serioşi şi dispuşi să lucreze la stâne şi atunci sunt nevoiţi să vândă animalele.
Ion Hoadea, crescător de oi din Sibiu, are peste 250 de mioare şi îi trebuie cel puțin doi oameni care să păzească turma și să mulgă oile. Spune că ar plăti şi trei mii de lei salariul lunar, dar nu mai găsește pe nimeni dispus să facă muncă de cioban.
”Trebuie să ne gospodărim singuri. Din comoditate, nu vor să muncească. Că să muncești, e greu. Să te scoli dimineața, să mulgi, e foarte greu. Mai bine stai și aștepți ajutorul social. Care… domnii de la Guvern le dă ajutor să stea acasă. Nu să vină să muncească” afirmă Ion Hoadea.
În consecinţă, pe piață ajunge tot mai puțină brânză sută la sută tradiţională. Mulţi scriu pe etichetă Sibiu doar ca să aibă pretext să ceară cel puţin 25 de lei pentru un kilogram.
”Din cei care vând brânză pe piețele bucureștene, nu știu dacă 10% sunt sibieni și au brânza autentică de Sibiu”, afirmă Marcel Andrei, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine.
Producătorii autohtoni preferă să vândă doar în Sibiu (vezi foto), deşi în hala de brânză nu intră decât 20-30 de clienţi pe oră, infim faţă de supermarketuri. Potrivit asociaţiei crescătorilor de ovine, în România a ajuns să se vândă până şi brânză importată din Bulgaria ca fiind brânză de Sibiu. video: digi24.ro