Proiectul „Reabilitarea dependenților de alcool și droguri din medii defavorizate” își propune să identifice persoanele dependente de alcool și droguri care sunt motivate pentru tratament de recuperare și pentru abstinența de lungă durată, dar care nu pot achita costurile internării într-un centru de reabilitare, și să faciliteze accesul la serviciile de tratament de reabilitare pentru 40 de de persoane dependente de alcool sau droguri, din medii defavorizate.
Proiectul este derulat de Asociația Crucea Albastră din România, care este o organizație umanitară afiliată la Federația Internațională a Crucii Albastre, care are ca misiune asigurarea de asistență de specialitate dependenților de alcool și de droguri. Crucea Albastră din România patronează două centre de reabilitare psiho-socială de tip comunitate terapeutică pentru persoanele dependente de alcool, droguri, jocuri de noroc sau cu alte dependențe – un centru pentru bărbați, aflat în localitatea Șura Mică, din apropierea orașului Sibiu, și un centru pentru femei, aflat în localitatea Șelimbăr, de asemenea în apropiere de Sibiu.
Consumul de alcool se află în creștere în România și se situa potrivit datelor World Health Organization la 15,3 litri pe cap de locuitor (locul 8 în lume), deasupra mediei europene de 10,7 litri per capita în 2010, pentru ca în 2013 România să ajungă potrivit WHO pe locul 5 mondial.
În același timp, România înregistrează una dintre cele mai semnificative și mai rapide creșteri ale fenomenului consumului de droguri. Potrivit ultimului studiu la nivel național privind consumul de droguri în populația generală realizat de Agenția Naționale Antidrog, prevalența consumului de droguri de-a lungul vieții în populația generală a crescut de la 1,7% în anul 2007 la 6,6% în 2013.
Cu toate acestea, serviciile de nivelul III de asistență integrată, Conform Standardelor sistemului național de asistență medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri, anume serviciile de reabilitare și reintegrare socială, sunt slab reprezentate la nivel național, în condițiile în care asistența integrată a consumatorilor de droguri reprezintă o direcție prioritară de acțiune în cadrul Strategiei Naționale Antidrog pe perioada 2013-2020. Singurii furnizori de astfel de servicii post-dezintoxicare sunt în anul 2015 organizațiile non-profit precum Crucea Albastră, Bonus Pastor, Teen Challenge etc. Însă acestea pun la dispoziție un număr limitat de locuri și se bazează pentru a acoperi costurile internărilor parțial pe contribuții financiare din partea beneficiarilor.
Proiectul derulat de asociația Crucea Albastră din România cu finanțare din partea Programului de Cooperare Elvețiano-Român răspunde în mod direct problemelor menționate, propunând extinderea serviciilor de reabilitare psiho-socială pentru dependenții de alcool și droguri care nu își permit costurile internării și în special către cei care fac parte din categorii vulnerabile și supuse discriminării, precum și instruirea echipei terapeutice a centrelor Crucii Albastre pentru a trata cât mai adecvat acești pacienți.