Ultimele două săptămâni pentru depunerea declarației fiscale pentru stabilirea impozitului la Sibiu. Ce trebuie să faci!

TAXE SI IMPOZITE SIBIU 2011 (1)În 31 martie expiră termenul pentru transmiterea de către o parte din persoanele fizice din Sibiu și de către toate persoanele juridice a acestei declarații fiscale care trebuie depusă în următoarele cazuri:

1. persoanele care dețin în proprietate un imobil utilizat ca spațiu de locuit, dar și ca sediu de firmă. Cetățeanul va preciza suprafața utilizată în scop economic și suprafața utilizată pentru locuit, impozitul urmând să se calculeze diferențiat.

Declarația va fi însoțită de următoarele documente:
–       Raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, precum și dovada înregistrării în baza de date gestionată de ANEVAR; sau
–       Procesul-verbal de recepție finală, din care să reiasă valoarea clădirii, în cazul unei clădiri finalizate în ultimii 5 ani; sau
–       În cazul unei clădiri dobândite în ultimii 5 ani, actul de dobândire a dreptului de proprietate (contract de vânzare-cumpărare sau donație, etc) din care să reiasă valoarea clădirii
2. persoanele fizice care dețin în proprietate un imobil utilizat ca spațiu de locuit, dar și ca sediu social, sediu secundar, punct de lucru al unei societăți comerciale, PFA, cabinete activități liberale, etc. CHIAR DACĂ NU DESFĂȘOARĂ ACTIVITATE ECONOMICĂ LA RESPECTIVA ADRESĂ. În cadrul formularului cetățeanul va declara pe proprie răspundere că nu desfășoară activități economice la acea adresă și că utilitățile sunt suportate de proprietar și nu de agentul economic înregistrat. În acest caz, impozitul va fi calculat conform cotelor prevăzute pentru clădirile de locuit, adică 0,08% din valoarea de impozitare.
3. persoanele fizice care dețin în proprietate un imobil cu orice altă destinație decât cea de locuit (ex: spațiu comercial, atelier, manufactură, pensiuni, spălătorii auto, etc)
4. toate persoanele juridice care dețin în proprietate clădiri, menționând în declarație destinația imobilului; reamintim faptul că persoanele juridice au obligația să depună o declarație fiscală și pentru terenul pe care îl dețin în proprietate.

În cazul în care contribuabilii persoane fizice menționați mai sus nu depun declarația fiscală pentru stabilirea impozitului până în data de 31.03.2016, Codul Fiscal, articolul 458, alineatul 4 prevede aplicarea cotei de 2% din valoarea de impozitare a clădirii.
Nu au obligația să depună declarația fiscală cetățenii care au în proprietate un imobil utilizat exclusiv pentru locuit și care nu au înregistrat la respectiva adresă sediul unui agent economic.
De asemenea, acesta poate fi procurat în format tipărit de la Centrul de Informații pentru Cetățeni din sediul Primăriei Sibiu, de la camerele 10 și 18 ale Direcției Fiscale Locale, situate la parterul sediului din Piața Mare, dar și de la ghișeele Direcției Fiscale din sediul Primăriei Sibiu situat pe Bulevardul Victoriei, nr. 1-3.

ULTIMELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI PENTRU PLATA TAXELOR ȘI IMPOZITELOR AFERENTE PRIMEI JUMĂTĂȚI A ANULUI

Data de 31 martie reprezintă și scadența pentru plata taxelor și impozitelor locale aferente primului trimestru al anului 2016. De asemenea reamintim faptul că persoanele fizice care achită impozitul pentru întreg anul până la data de 31 martie beneficiază de o reducere de 10% din suma totală. Reamintim faptul că plata impozitelor se poate face la ghișeele Direcției Fiscale din cele două sedii ale Primăriei Sibiu, la ghișeele poștale sau, mai ușor, pe platforma electronică https://extranet.sibiu.ro/Documente/Detalii.aspx?n=204

Ultima oră