Ilie Carabulea nu mai trebuie să vorbească ”codat” nici cu fiul său și nici cu apropiații și cunoscuții implicați în dosarul Carpatica Asig. Afaceristul sibian împarte aceeiași celulă cu fiul său cel mare, Oprea Carabulea, cel puțin pentru 30 de zile. Procurorii DIICOT au interceptat mai multe convorbiri ale lui Carabulea cu fiul său, dar și ale celor implicați în dosarul în care prejudiciul este estimat la 70 de milioane lei.
Potrivit procurorilor DIICOT, din probele existente rezultă implicarea lui Ilie Carabulea, direct sau prin persoane interpuse (”împuterniciţi”), în administrarea societăţii Carpatica Asig, în condiţiile existenţei unor restricţii impuse de organele judiciare, anunta adevarul.ro
De la începutul anului 2014, moment la care Ilie Carabulea nu-şi mai putea exercita controlul direct in cadrul Carpatica Asig deoarece se afla in stare de arest preventiv, acesta s-a realizat prin intermediul fiului sau, Oprea Nicolae Carabulea, initial imputernicit din partea Intreprinderii Individuale Carabulea Ilie conform inscrisului nr.120/21.02.2014, iar incepand cu data de 06.10.2014 împuternicit al actionarului Ilie Carabulea, conform inscrisului nr. 6.61.478/06.10.2014.
“Interesul deosebit pe care Ilie Carabulea il manifesta fata de Carpatica Asig si implicarea directa in activitatea acestei firme ca factor decizional se explica prin interdependenta firmelor din grupul Atlassib precum si prin faptul ca în conturile Carpatica Asig existau permanent lichiditati de care acesta putea dispune in diferite situatii ivite in activitatea altor societati din grup”, arată DIICOT, potrivit referatului de arestare preventivă, studiat de „Adevărul”.
În fapt, arată DIICOT, Carabulea a controlat în permanenţă, direct sau prin persoane interpuse, activitatea SC Carpatica Asig SA, urmărind consolidarea poziţiei persoanelor prin intermediul cărora exercita controlul şi luând măsuri impreuna cu nunmitii Carabulea Oprea Nicolae, Toncescu Angela si ulterior cu Stoicescu Liviu Andrei decizii cu privire la demersurile care trebuie făcute de membrii grupării pentru menţinerea societăţii în mod frauadulos pe piaţa asigurărilor.
L-au ascultat și supravegheat non-stop
Acest aspect ar rezulta de altfel şi din exploatarea mandatelor de supraveghere emise în cauză de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu. Procurorii redau, cu titlu exemplificative, câteva discuţii referitoare la acest aspect, la implicarea directă a numitului Carabulea Ilie în activitatea SC Carpatica Asig SA, el rămânând în continuarea cel mai important factor de decizie. Din supravegherea audio în mediul ambiental a persoanei cercetate Toncescu Angela rezultă că în data de 07.12.2015 a avut loc următoarea discuţie:
Angela Toncescu: Da, nu, a fost foarte drăguţ pentru că ne-a primit, a stat ………. de vorbă cu noi, dar, bineînţeles că mi-a spus că i-a făcut trei oferte lui Carabulea şi ………. şi m-a întrebat, zice: da ce mai vrea acuma Carabulea? Întrebare la care mi-e greu să răspund, că dacă ar fi după mine aş şti ce tre să răspund. …
Angela Toncescu: Nu, numai că nimic nu este … Mi-e teamă să nu exagereze cu preţurile, cu pretenţiile lui.
Domn: Ăsta-i …, o să exagereze, că ăsta-i …şi o spun cu admiraţie, să… să fie clar, eu am ţinut mult, sau ţin, mă rog, la domnul Carabulea pentru că ţin la orice român.
Angela Toncescu:Bine, ce-a fost în…
Domn: Mie uite aicea îmi stă că au venit toţi şi au luat toată pădurea … din ţara asta, mai ales austriecii.
Angela Toncescu: Aşa este!
Domn: Aicea-mi stă, doamnă!
Angela Toncescu: Ştiu!
Domn: Şi atuncea românii, câţi or fi, mai puţini, câţi au mai rămas, trebuie sprijiniţi.
Angela Toncescu: Da nu-i sprijină nimeni.
Domn: Dar, din păcate, momentul e greu şi ar trebui să… să ceară cât vrea şi, până la urmă, s-o dea cu cât se poate.
Angela Toncescu:Asta i-am zis şi eu, că eu nu… cu el n-am discutat deloc, nu discut decât cu copii lui care, mă rog, nu iau nicio decizie fără să se ducă şi să vorbească cu taică-so, ceea ce, poate că, e şi firesc.
Domn: Păi absolut.
Angela Toncescu: Dar, oricum, avem şi variantă de rezervă. Deci el vine cu 40 de milioane, banii care îi ia pe bancă, îi aduce în asigurări, acum, la începutul lui decembrie. Deci până… şi vin şi de acolo în acolo să…
Domn: Da de-acolo în acolo ştiţi ce se va întâmpla? …trebuie să ne-aducă banii ăştia înapoi în cea mai scurtă perioadă de timp.
Angela Toncescu:Ştiu, ştiu!
Discuții între Carabulea și fiul său cel mare
În data de 25-01-2016, la ora 10:31:52, Oprea- Nicolae Carabulea este contactat de Ilie Carabulea.
Oprea- Nicolae Carabulea: Da. Da.
Ilie Carabulea: Ai, ai primit informaţia că virgulă …Carpatica Asig este pusă sub supraveghere specială?
Oprea- Nicolae Carabulea: Nu e sub supraveghere specială , este mandatat un supraveghetor ,care să supravegheze activitatea curentă şi …
Ilie Carabulea: Deci, nu este supraveghere specială?
Oprea- Nicolae Carabulea: Alo?
Ilie Carabulea: Mă auzi?
Oprea- Nicolae Carabulea:Da.
Ilie Carabulea: Nu este supraveghere specială?
Oprea- Nicolae Carabulea: Nu, nu, e, e acelaşi plan de redresare, a fost prelungit cu 6 luni de zile, dar s-a mandatat o persoană din partea Autorităţii. care …
Ilie Carabulea: A! O fost prelungit acuma?
Oprea- Nicolae Carabulea: Da.
Ilie Carabulea: Deci, …păi, aia îi bine.
Oprea- Nicolae Carabulea: Îi bine, da.
Ilie Carabulea: Aia îi foarte bine, nu bine.
Oprea- Nicolae Carabulea: Da. Şi s-a nominalizat o persoană din cadrul Autorităţii, care să vină la noi şi să ne supravegheze, ceea ce e şi mai bine.
Ilie Carabulea: Da, puiul lui tata…Îi şi mai bine, că toate care…
Oprea- Nicolae Carabulea: Păi, da.
Ilie Carabulea: Toate problemele se derulează sub ochii ă, Autorităţii…
Oprea- Nicolae Carabulea: Sigur.
Ilie Carabulea: …care veghează asupra bunei desfăşurări a activităţii voastre în linişte… la afaceri şi prietenie …
Oprea- Nicolae Carabulea: Sigur că da.
Ilie Carabulea: Superb.
Oprea- Nicolae Carabulea: Sigur că da.
Dezvăluiri din noul dosar. Ce spun procurorii DIICOT
Procurorii DIICOT au făcut o prezentare şi a societăţii de asigurări. SC Carpatica Asig SA este o societate de asigurare a caror actiuni sunt detinute în proportie de 99,9 % prin intermediul Atlassib SRL si Transcar SRL, de catre Ilie Carabulea. In ierarhia asiguratorilor care activeaza pe piata romanească, Carpatica Asig s-a pozitionat in ultimii ani, intre primele 10 companii, avand in proportie de peste 90% un portofoliu compus din polite RCA. Societatea Carpatica Asig deţine o cotă importantă de piaţă atât pe segmentul asigurărilor generale cât mai ales în ceea ce priveşte asigurările RCA. Pentru primele 9 luni ale anului 2015 primele brute subscrise de Carpatica Asig. pe clasa X au reprezentat 17,01% din totalul pieţei, situandu-se pe locul 2 in topul asiguratorilor RCA. Specificul pieţei asigurărilor RCA din România indică un grad ridicat de concentrare în ultimii ani, ca urmare a numărului mic de societăţi de asigurare autorizate şi a cotelor semnificative de piaţă pe care le deţin primele 3 societăţi din clasament. Prin cumulul elementelor de mai sus, DIICOT arată că se susţine argumentul că o societate cu cotă importantă pe piaţa RCA, cum este cazul Carpatica Asig., are un rol semnificativ în menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor şi contribuie la realizarea uneia dintre funcţiile critice ale acesteia.
„De altfel SC Carpatica Asig SA este un asigurător care are o pondere semnificativă în sistemul naţional de asigurări şi prin prisma dispoziţiilor art. 3 din Legea 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor”, susţin procurorii.
Asta, arată anchetatorii, în conditiile in care Carpatica Asig era societatea cu cel mai mic capital social din piaţa asigurărilor dar într-o continua creştere a subscrierilor pe RCA, cel mai pagubos tip de asigurare, indicatorii financiari ai societati nu puteau fi mentinuti in limitele cerute de lege dacă rezervele de dauna avizata ar fi fost constituite la nivelul solicitarilor de despagubire.
In situatia in ASF ar fi avut cunostinta despre scaderea indicatorilor financiari sub limita prevazuta de lege ar fi impus actionarului sa majoreze capitalul social al firmei sau ar fi adoptat alte masuri prin care limita sau chiar interzicea functionarea societatii. „Cunoscand care este situatia reala a societatii si faptul ca aceasta putea indeplini cerintele legii doar printr-un aport semnificativ de capital, calculul rezervei de daune (rezerva de dauna avizata având aşa cum am arătat mai sus un impact direct asupra indicatorilor financiari) a constituit o preocupare permanenta pentru actionarul majoritar Ilie Carabulea si conducerea executivă”, arată procurorii DIICOT.
Totul s-a năruit în 2014
DIICOT arată că situatia societatii s-ar fi agravat dupa ce numitul Ilie Carabulea, care detine indirect si controleaza Carpatica Asig, si Marian Mirzac, fostul director general al firmei (ambii cercetaţi în dosarul penal nr. 327/P/2013 instrumentat de DNA), au fost arestati preventiv în ianuarie 2014, fiind acuzati că, în mod fraudulos, in perioada mai-decembrie 2013, au reuşit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari. „Astfel, pentru a acoperi nevoia de capital social şi a crea aparenţa unor indicatori financiari conformi cu cerintele legii, numitul Ilie Carabulea a apelat la o “inginerie financiara “, respectiv un contract de reasigurare de tip cota-parte, a carui inregistrare eronata in evidente avea drept scop “diminuarea faţă de valoarea reala a obligatiilor către asiguraţi” cu impact asupra indicatorilor financiari”, arată DIICOT. Citește tot articolul pe adevarul.ro.