petiție împotriva unui depozit de deșeuri periculoase din sibiu. ce spun oamenii!
Locuitorii de pe strada Drumul Ocnei spun printre altele că uneori containerele periculoase sunt depozitate mai multe zile pe drumul public
locuitorii de pe strada drumul ocnei spun printre altele că uneori containerele periculoase sunt depozitate mai multe zile pe drumul public
Locuitorii de pe strada Drumul Ocnei spun printre altele că uneori containerele periculoase sunt depozitate mai multe zile pe drumul public

Mai mulți locuitori din zona Terezian – Drumul Ocnei, au demarat o petiție pentru strângerea de semnături în ceea ce privește activitatea unui depozit temporar de deșeuri industriale periculoase. Acesta este situat pe strada Drumul Ocnei și petiționarii spun că mirosul este deja insuportabil.

Mai mulți localnici din Sibiu au serioase suspiciunii în ceea ce privește  autorizarea și modul de desfășurare a activității S.C. JIFA S.R.L., la punctul de lucru din Sibiu, Str. Drumu Ocnei nr. 4, activitate care permite colectarea, tratarea  și  depozitarea temporară a deșeurilor industriale periculoase, precum cele chimice, inclusiv rezultate în urma rafinării petrolului, cianuri etc. așa cum este consemnat în autorizatie de mediu Nr. SB 153 / 11.06.2013 obținută de S.C. JIFA.
Aceștia au lansat și o petiție on-line intitulată ” Nu mai vrem deșeuri periculoase la 50m de casele noastre! (SIBIU)”,  pentru strângerea de cât mai multe semnături pentru a cere autorităților efectuarea de verificări la depozitul respectiv.
” Cerem Primăriei Sibiu, Ministerului Mediului și tuturor instituțiilor abilitate petiționate să ia măsuri URGENTE privind protecția cetățenilor orașului Sibiu, în special pe cei din cartierul Terezian, care sunt supuși zinic poluării. Solicităm ferm stoparea activităților de colectare, tratare și depozitarea temporară a deșeurilor periculoase de către SC Jifa SRL, care derulează aceste activități la distanță de 50m de zona locuită. Sibiul – oraș european, permite activități de tratare, manevrare și depozitare a deșeurilor periculoase (precum cianurile) în interiorul limitelor sale în imediata vecinătate a zonelor rezidențiale și cu impact evident asupra locuitorilor zonei, ceea ce contravine normelor legale în vigoare. Solicităm verificarea tuturor actelor care permit funcționarea acestui punct de lucru și cerem respingerea oricăror cereri din partea operatorului care vizează extinderea activităților pe amplasamentul în cauză”, se arată în petiție.
”Considerăm că existența acestui depozit în imediata vecinatate a zonei locuite contravine flagrant prevederilor legale privind privind depozitarea deşeurilor, precum și ale Ghidului privind stocarea temporară a deșeurilor industriale periculoase. Depozitul se află în imediata apropiere a zonei Iocuite, la aprox. 50 m de case, 110 m de primul bloc de apartamente și la 190m fata de benzinaria Rompetrol. Conductele de gaz și de apă care alimentează toată zona sunt amplasate în fața porții, unde contrar prevederilor legale, se descarcă sau chiar depozitează temporar deșeurile. Manevrele de descărcare și depozitare a containerelor s-au derulat deseori exact în aceea zonă, containerele periculoase fiind depozitate mai multe zile pe drumul public”, se arată în mesajul petiției on-line.
Mai mult, petiționarii spun că potrivit Planului Urbanistic General, terenul pe care SC JIFA SRL își desfășoară activitatea este situat într-o zona inundabilă, crescând astfel riscul expunerii comunității la substanțe toxice și încălcând din nou normele legii. La toate acestea se adaugă mirosul insuportabil pe care localnicii sunt nevoiți să îl suporte zi și noapte.
”În tot acest context autoritățile locale ignoră sesizările făcute de cetățeni. Mai mult, SC JIFA SRL a cumpărat de curând  încă 2 ha de teren în vederea extinderii, la 3 m distanta de primul bloc de locuințe. Vă cerem ajutorul pentru a opri acest operator economic care nu respectă legea și supune o comunitatea întreagă la poluare, zi de zi. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!”, se mai arată în această petiție.
Sibienii care vor să semneze petiția o pot face AICI. Deja peste 1000 de oameni au semnat!

De semnalat este și faptul că oamenii s-au plâns de această problemă și primarului interimar al Sibiului, la întâlnirea avută loc cu cetățenii din cartierul Terezian, luna trecută.

Ultima oră

Comentariul meu