FOTO - Cultura a avansat la gradul de prioritate în finanțările Consiliului Județean Sibiu. Anul 2015, unul de invidiat!

Hora Sanzienelor 2015Finanțarea instituțiilor de cultură pentru anul 2015 a însumat aproape 30 milioane lei, respectiv 10,22 % din total buget. La fel ca în anii precedenți, instituțiile de cultură subordonate au fost angrenate, și în anul 2015, în acțiuni și proiecte naționale și internaționale de anvergură.

În acest scop, suma de 29,77 milioane lei a fost utilizată pe două destinații, și anume: 28,76 mil. lei pentru secțiunea de funcționare și, respectiv 1,01 milioane lei pentru secțiunea de dezvoltare.
„În strategia de dezvoltare economică şi socială a Judeţului Sibiu cultura ocupă un loc important deoarece prin aceasta comunităţile îşi păstrează identitatea. Fie că vorbim despre tradiţii, fie că vorbim despre promovarea unor produse culturale, fiecare naţiune, fiecare comunitate trebuie să acorde o importanţă aparte sprijinirii culturii. În acest sens Consiliul Judeţean Sibiu şi instituţiile culturale finanţate de administraţia judeţeană au dovedit că, prin străduinţă, se pot găsi cele mai bune soluţii. Şi mărturie stau proiectele culturale pe care le-am dezvoltat sau la care au participat instituţiile de cultură”, spune Ioan Cindrea, Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.cindrea si sitterliZilele Culturale ale Judeţului Sibiu, rețetă de succes    
„Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu” este un proiect de succes pe care Consiliul Judeţean Sibiu a mizat din 2013, la organizarea căruia au participat toate instituţiile de cultură subordonate Consiliului Judeţean Sibiu. Atunci a debutat programul cu două ediţii -de primăvară şi de toamnă- ce şi-a propus revitalizarea tuturor zonelor și localităților din Județul Sibiu, nu doar a celor deja consacrate. Anul trecut au participat peste 15.000 de persoane, la 120 de manifestări desfășurate pe parcursul a 20 de zile de programe. Au fost 67 ore de spectacole folclorice și 31 ore de spectacole și recitaluri de muzică clasică, de jazz și corală. Pe parcursul celor 10 week-end-uri au fost peste 10 ore de proiecții, evenimente de animație teatrală și teatru de păpuși  la care au participat aproape 2.000 de copii și tineri. Au avut loc evenimente biblioatelier de scriere creativă și rostire cu tâlc a poveștilor și au fost organizate diferite mese rotunde și simpozioane, precum și numeroase lansări de publicații și expoziții. La târgurile de produse tradiționale, organizate în cele 20 de zile, au fost prezenți aproape 100 de producători, iar la standul amplasat în fiecare localitate principală au fost oferite informații despre programul manifestărilor, proiectele Consiliului Județean Sibiu, despre cele 5 micro regiuni și traseele tematice. racovitaÎn cadrul excursiilor organizate au fost străbătuți peste 1.000 de kilometri cu autovehicule, biciclete, cu cai și pe jos, au fost vizitate zeci de localități și descoperite peste o sută de obiective turistice. În cei doi ani şi jumătate peste 45.000 de sibieni au participat la evenimentele Zilelor Culturale.

Cioran sărbătorit așa cum se cuvine
„Zilele Emil Cioran” au fost gândite pentru a aduce un plus de valoare memoriei lui Emil Cioran și pentru a-i perpetua opera în anul în care s-au împlinit 20 de ani de la dispariție. Nu mai puțin de 14 evenimente culturale au fost cuprinse în agenda „Zilelor Emil Cioran”, o importantă acțiune dedicată marelui filosof român. Tot 14 a fost și numărul instituțiilor, organizatori și parteneri, care au lucrat împreună pentru a promova și pune mai mult în valoare opera celui care a marcat cultura universală a secolului XX. Cu ocazia acestui eveniment, Consiliul Județean Sibiu a finanțat tipărirea unui tiraj suplimentar de 500 de exemplare al volumelor „Emil Cioran Opere”, editat de Fundația Națională pentru Știință și Artă, al cărei președinte este academicianul Eugen Simion. Lucrarea, publicată în „Colecția Opere fundamentale” are două volume ce însumează 3.650 de pagini. Bugetul întregului eveniment a fost asigurat de Consiliul Județean Sibiu (55.000 de lei), Ministerul Culturii (14.000 lei) și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (10.500 lei).Sc de Arte la 1 DecAgenda Culturală, la loc de cinste
În programul acțiunilor din domeniul culturii, pentru programul Agenda culturală, în 2015 s-au depus 73 de proiecte culturale și au primit finanțare 49, care aduc plus valoare prin oferta prezentată. O parte din evenimentele cu impact internațional care au beneficiat de finanțare nerambursabilă putem enumera Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2015 şi Festivalul Internațional de Film de la Sibiu – Astra Film Festival. În Programul acțiunilor din domeniul culturii pe anul 2015 au fost incluse și proiecte derulate de primăriile din județ, evenimente cu caracter folcloric.
Consiliul Judeţean Sibiu s-a preocupat să asigure aceleaşi condiţii de infrastructură culturală şi pentru sibienii din mediul rural. Astfel, împreună cu primăriile a dezvoltat din 2014 un program prin care au fost reabilitate 13 centre culturale (Apoldu de Jos-Sîngătin, Axente Sever, Biertan, Hoghilag, Iacobeni, Micăsasa-Ţapu, Moşna, Ocna Sibiului-Topârcea, Racoviţa, Slimnic-Ruşi, Şeica Mică, Turnu Roşu-Sebeşu de Jos și Tîrnava). În cadrul infrastructurii culturale a fost inclusă şi reabilitarea Cabanei Oţetea, care se apropie de final. În 2015 s-au executat lucrări în valoare de 0,55 milioane lei, în 2016 urmând a se finaliza lucrarea, valoare totală a investiției fiind de 0,9 milioane lei.
Pe lângă evenimentele organizate de Consiliul Judeţean Sibiu fiecare instituţie de cultură aflată în subordinea administraţiei judeţene a dezvoltat zeci de proiecte proprii care au promovat cultura şi tradiţiile la cel mai înalt nivel.Noaptea muzeelor 2015CNM Astra, o prioritate
Complexul Naţional Muzeal ASTRA  a finalizat în 2015 investiţia „Patrimoniu deschis”, proiect prin care a fost construit un Pavilion Muzeal Multicultural. Proiectul a fost finanțat prin Granturile SEE (Spațiul Economic European) și valoarea acestuia s-a ridicat la 3,5 milioane euro nerambursabili. Organizând un număr semnificativ de manifestări culturale la sediu și în afara acestuia și dezvoltându-și infrastructura, Muzeul ASTRA a oferit și în 2015 posibilități de educare, dar și de petrecere a timpului liber. S-a organizat Olimpiada Națională „Meșteșuguri artistice tradiționale”, Festivalul Național al Tradițiilor, dar și schimburi culturale deosebite. În domeniul educațional, dar și pentru dezvoltarea posibilităților de interacțiune destinate publicului larg, au fost continuate programele Școala în satul tradițional, Grădină și peisaj şi Târgul de țară. Astfel, numărul vizitatorilor se apropie de o jumătate de milion, mulţi dintre ei fiind şi spectatori la o paletă largă de activităţi culturale desfăşurate în spaţiile complexului.filarmoica 01Junii și Filarmonica, deloc neglijate. La fel și Biblioteca Astra!
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” a promovat tradiţia din zona Sibiului la numeroase festivaluri şi târguri atât în ţară, cât şi în străinătate: Festivalul interjudețean ”Datină străbună pe Secaş”, Concursul Național al Tinerilor Interpreți de Muzică Populară „Vară, Vară, Primăvară”, „Ziua Națională a României la Expo Milano 2015”, Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților”. Peste 300.000 de spectatori au participat la spectacolele „Junilor” din anulo 2015.
Filarmonica de Stat Sibiu a prezentat anul trecut publicului 86 evenimente artistice (38 concerte simfonice, 31 recitaluri camerale, 10 concerte educative, 7 spectacole de operă) la care au participat 22.710  spectatori plătitori şi aproximativ  20.000 spectatori la concertele cu intrare liberă, open-air, spaţii publice şi în turnee. La realizarea acestor evenimente au participat, alături de orchestra simfonică, peste 800 de artişti invitaţi din ţară şi din străinătate.
Biblioteca Judeţeană ASTRA a continuat promovarea lecturii. A găzduit evenimente şi a contribuit la organizarea altora, toate având în centru cultura. Pe lângă aceste zeci de evenimente unul dintre cele mai importanet proiecte de anul trecut a fost infuzia cu 8000 de volume noi-nouțe în cele mai importante biblioteci publice din județul Sibiu, din mediul rural și urban mic. Întreaga acțiune se încadrează în Campanie de promovare a cunoașterii prin Lectură și dezvoltarea colecțiilor de carte din bibliotecile sibiene, intitulată generic: MEREU APROAPE DE RAFTUL DE CARTE!
Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu” a desfăşurat în 2015 acţiuni axate pe realizarea proiectelor proprii: ”Zilele Porților Deschise” (11-31 mai),”Obiceiuri și Tradiții…” desfășurat la Ruși (9-14 iunie) și ”Festivalul Șanselor Tale” desfășurat la Biblioteca Astra (15-23 decembrie), dar și în marele proiect „Zilele Culturale ale Județului Sibiu” care a adus şcolii un plus de valoare și de vizibilitate.

Tot în spiritul păstrării tradiţiilor româneşti, în perioada Sărbătorilor de iarnă, conducerea Consiliului Judeţean Sibiu a primit 32 de grupuri de colindători. Aceştia au vestit Naşterea Domnului prin colinde autohtone care au darul de a păstra vii cele mai frumoase obiceiuri româneşti.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică