Cele mai multe dintre bisericile fortificate care au mai rezistat în Transilvania se află în judeţul Sibiu. Proprietăţi ale Bisericii Evanghelice, câteva au fost reabilitate şi reuşesc să atragă turişti, însă majoritatea se află într-o stare precară din cauza vechimii, a lipsei reparaţiilor şi a vandalizării.
În ultimele două săptămâni, două biserici fortificate, monumente istorice, din judeţul Braşov s-au prăbuşit. Primul astfel de incident a avut loc la Roadeş, unde turnul bisericii, vechi de 500 de ani, s-a prăbuşit, reprezentanţii Bisericii Evanghelice spunând că ar fi nevoie de 800.000 de euro pentru reconstruirea acestuia. După o săptămână, s-a prăbuşit şi turnul bisericii fortificate din Rotbav, construită în 1250. Doar turnul bisericii mai păstra forma originală, întrucât lăcaşul de cult fusese reconstruit ulterior, cu o altă arhitectură, după ce a fost distrus în urma unui incendiu.
Şi în judeţul Sibiu, majoritatea bisericilor fortificate sunt afectate de trecerea vremii şi de lipsa reparaţiilor, chiar dacă specialiştii spun că, în cazul acestora, nu exită pericolul unei prăbuşiri iminente, atrăgând însă atenţia că trebuie intervenit pentru a nu se ajunge într-o astfel de situaţie.
În Transilvania mai sunt, potrivit statisticilor, aproximativ 160 de biserici fortificate, iar jumătate dintre acestea sunt în judeţul Sibiu. Din cele 83 de biserici din acest judeţ, 81 sunt monumente istorice şi majoritatea sunt într-o stare precară.
„Dând calificative de la 1 (stare proastă) la 5 (stare bună), ele sunt undeva între 2,5 şi 3. Avem şi cazuri fericite, precum cele proaspăt reabilitate – Alma Vii, Bazna, Curciu, Biertan, Dealul Frumos, Moşna, Richiş, Stejărişu, dar şi situaţii proaste. Majoritatea sunt într-o stare medie, aşteptând intervenţiile atât de necesare. Avem şi cazurile prost şi ilegal reabilitate, precum Iacobeni, Vurpăr, Roşia, Cristian sau Bradu”, spune directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Sibiu, Răzvan Pop.
Reabilitarea neconformă a bisericilor fortificate de la Vurpăr şi Roşia a făcut obiectul a două dosare penale deschise de poliţişti în 2015. Ambele monumente datează din secolul al XIII-lea, iar anul trecut s-au făcut modificări la şarpante, tencuieli şi zugrăveli care nu au respectat legislaţia în domeniul protecţiei monumentelor.
Biserica din Roşia figurează pe lista monumentelor istorice din 2010, ca ansamblu care cuprinde biserica evanghelică fortificată, fragmente dintr-un zid de incintă şi un turn-clopotniţă. Biserica se încadrează în stilul romanic şi a fost construită în jurul anului 1225, ca bazilică romanică.
Biserica din Vurpăr apare pe lista monumentelor istorice tot din 2010 şi este considerată una dintre cele mai vechi bazilici romanice din Transilvania.
Bisericile fortificate din Velţ, Ruşi, Dobârca, Păuca, Pelişor şi Ocna Sibiului, în situaţia cea mai gravă
Biserica din Velţ este pe jumătate prăbuşită, incident care a avut loc în 1999. Atunci, partea de răsărit a bisericii s-a dărâmat şi nu s-a intervenit decât pentru îndepărtarea molozului şi minime consolidări. Monumentul, care datează din secolul al XV-lea, este în paragină şi vandalizat.
Biserica fortificată din Ruşi este construită pe un strat de lut, teren extrem de alunecos, două construcţii prăbuşindu-se de-a lungul istoriei. Prima clădire s-a dărâmat în 1636, iar cea de-a doua în 1780. Actuala clădire a rezistat, dar nu fără urme. Biserica are un turn înalt, atât de înclinat încât aminteşte tuturor de Turnul din Pisa. Înclinaţia a ajuns la 1,45 metri şi continuă.
„La Ruşi, înclinarea turnului se accentuează şi există pericolul prăbuşirii, la un moment dat”, afirmă Răzvan Pop.
Un alt monument istoric într-o stare avansată de degradare este Biserica fortificată de la Dobârca, ce datează din secolul al XIII-lea.
„Vandalizată şi părăsită” – aşa este descrisă biserica de către specialişti.
Pe unul dintre site-urile care promovează cultura, tradiţiile şi patrimoniul săsesc din Transilvania, scrie că: „Biserica fortificată din Dobârca este un monument istoric ajuns în ultimii zece ani, bucată cu bucată, la fier vechi şi în foc. Unicat arhitectural în peisajul bisericilor fortificate din Transilvania, la Dobârca vorbim despre unul dintre cele mai vechi monumente de acest fel. După plecarea saşilor, biserica, datând din secolul al XIII-lea, a ajuns treptat într-o stare avansată de degradare şi a fost, în repetate rânduri, devastată. Practic, din interiorul bisericii s-a furat tot ce s-a putut, de la mobilier, la uşi, ferestre şi chiar cărămizi din ziduri”.
Directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Sibiu spune că biserica a fost „adoptată” de un grup de specialişti care în prezent lucrează pentru realizarea unor studii care să arate exact starea actuală şi cum ar putea fi salvat monumentul. Nu se ştie însă dacă se vor găsi şi banii necesari pentru lucrările extrem de costisitoare care ar fi necesare.
La bisericile din Păuca, Pelişor şi Ocna Sibiului sunt „fisurări ale pereţilor, unele venind din fundaţie”.
„Astea duc la prăbuşiri”, mai spune Răzvan Pop.
El afirmă că nicio biserică din judeţul Sibiu nu este în pericol iminent de prăbuşire, dar trebuie intervenit.
„Niciuna nu este într-o stare iminentă de prăbuşire, dar acestea sunt situaţiile cele mai grave. Toate au fost propuse, în mod repetat, pentru Programul Naţional de Restaurare, dar nu au fost incluse niciodată de către Institutul Naţional al Patrimoniului. E drept că acesta a finanţat alte şantiere în judeţul Sibiu”, explică Răzvan Pop.
El adaugă că la restul bisericilor s-au mai făcut lucrări de întreţinere, refacerea şarpantelor, subzidiri, renovări, dar nu intervenţii de substanţă. Pe alocuri, lucrările s-au făcut „prost”, dar este bine că s-au făcut, astfel încât monumentele să nu se degradeze iremediabil.
Specialiştii cred că prin implicarea proprietarilor, prin realizarea studiilor necesare, prin finanţarea tuturor acestor obiective şi de către statul român, prin minime intervenţii pe care administraţia locală şi proprietarii le pot realiza uşor, ar putea fi salvate toate aceste monumente. Asta până nu va fi prea târziu, aşa cum s-a întâmplat recent cu două monumente din judeţul Braşov.
Biserici fortificate – pe lista monumentelor UNESCO
Două dintre bisericile fortificate din judeţul Sibiu sunt înscrise în patrimoniul UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură). Este vorba despre bisericile din Biertan şi Valea Viilor. Acestea au fost incluse pe lista patrimoniului cultural material UNESCO în 1993, respectiv 1999.
În urmă cu câţiva ani, cunoscătorii atrăgeau atenţia că, din cauza construcţiilor făcute complet aiurea în zona de protecţie a monumentelor, acestea riscau să fie scoase de pe listă. Specialişti din diverse domenii au făcut numeroase campanii de conştientizare în zonă, astfel încât, în ultima perioadă, numărul intervenţiilor ilegale la clădirile din jur s-a redus considerabil.
Potrivit statisticilor, aproximativ 30% dintre lucrări sunt şi acum neconforme, dar gravitatea lor nu mai este atât de mare ca în urmă cu câţiva ani.
Monumentele propriu-zise sunt într-o stare bună
Cetatea din Biertan a avut parte de lucrări complexe de restaurare, făcute de specialişti din ţară şi străinătate, după toate rigorile impuse de un astfel de monument. Trei ani au durat doar studiile preliminare, înainte de începerea lucrărilor.
Zona s-a dezvoltat foarte mult, atrăgând anual zeci de mii de turişti. Odată cu sosirea turiştilor, localnicii au înţeles că păstrarea intactă a localităţii şi readucerea farmecului de odinioară au beneficii directe pentru ei, aşa că reabilitările „după ureche” au încetat.
Potrivit site-ului Agenţiei Judeţene de Turism Sibiu, Biserica din Biertan a fost construită la începutul secolului al XVI-lea, sub forma unei biserici-hală în stil gotic târziu.
„Aceasta şi-a păstrat aspectul până în zilele noastre, iar elementele din interior sunt valori inestimabile a căror poveste merge cu secole în urmă. De cum intraţi în biserică privirea vă va fi luată de impozantul altar cu cele 28 de scene pictate, amvonul din secolul XVI, stranele realizate artistic în relief plat, covoarele anatoliene şi impresionanta uşă a sacristiei”, se arată pe site.
La Valea Viilor, pe locul actualei biserici a existat, mai întâi, o bazilică romanică, urme ale acesteia fiind descoperite chiar sub podeaua sacristiei. Bazilica a fost ridicată, probabil, în secolul al XIII-lea, odată cu întemeierea localităţii.
Biserica de astăzi a fost construită în secolul al XIV-lea, în stil gotic. Ulterior, pentru a face faţă invaziilor necontenite, biserica a fost înconjurată cu ziduri şi turnuri de apărare. Astăzi se mai păstrează patru turnuri şi zidurile înalte de 6-7 metri, prevăzute cu metereze. În biserică există numeroase obiecte deosebit de valoroase, precum stranele de la 1528, altarul din 1779, orga din 1807 şi baldachinul amvonului datat în 1746. Un alt element important al acestei biserici este hersa, aflată deasupra portalului de nord, care s-a păstrat intactă din 1525.
Biserica Evanghelică încearcă salvarea cât mai multor monumente
Toate bisericile fortificate din judeţul Sibiu sunt în proprietatea Bisericii Evanghelice, care a iniţiat, în ultimii ani, mai multe parteneriate cu diferite instituţii şi proiecte pentru restaurarea unora dintre biserici. Costurile sunt însă uriaşe, bisericile sunt multe, iar comunitatea săsească din judeţ este din ce în ce mai redusă.
Cele mai multe dintre biserici sunt închise, altele pot fi vizitate de către turişti, în general pe timpul verii. În majoritatea lăcaşurilor de cult nu se mai organizează slujbe din cauza numărului prea mic de enoriaşi.
Potrivit reprezentanţilor Bisericii Evanghelice, o parte dintre bisericile fortificate din Transilvania sunt incluse în circuitul turistic – circa 60. La unele biserici, printre care Biserica Neagră din Braşov şi Biserica Evanghelică din Sibiu, există aflux continuu de turişti, la altele, situate în sate mai mici, departe de zonele turistice, cheile sunt păstrate de câte un localnic care poate fi contactat direct de turiştii care vor să vadă bisericile şi fortificaţiile.
În 2015, Biserica Evanghelică a lansat aşa-numitul „Transilvania Card”, un document care costă 50 de lei şi asigură intrarea la toate bisericile fortificate şi medievale din Transilvania. Banii strânşi sunt direcţionaţi către lucrări de reabilitare. La începutul anului 2015, oficialii Bisericii Evanghelice anunţau că aşteaptă circa 400.000 de vizitatori, având în vedere că, în 2013, au fost aproximativ 360.000.
În total, şapte biserici fortificate din Transilvania, care datează din secolele XIII – XVI, sunt incluse pe lista patrimoniului cultural material UNESCO – Biertan (judeţul Sibiu), Valea Viilor (judeţul Sibiu), Câlnic (judeţul Alba), Prejmer (judeţul Braşov), Viscri (judeţul Braşov), Dârjiu (judeţul Harghita) şi Saschiz (judeţul Mureş). Prima dintre acestea, cea de la Biertan, a fost listată în 1993, iar celelalte şase biserici fortificate au fost incluse în 1999.
Sursa www.news.ro