peste 14,2 milioane de lei investiți în sănătate de consiliul județean sibiu în 2015. schimbări uriașe în spitale!

cvasic spital sibiu (45)În Raportul Președintelui Consiliului Județean Sibiu pentru anul 2015, la capitolul sănătate, pentru finanțarea cheltuielilor de investiții, reparații și achiziții de aparatură medicală pentru spitalele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu, este menționată suma de 14,26 mil. lei, respectiv 4,90% din totalul bugetului.

Sănătatea este un capitol extrem de important în Strategia de dezvoltare economică și socială a Consiliului Județean Sibiu, încă de la începutul actualului mandat.
Astfel, după ce administrația județeană a preluat, în anul 2010, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” și Spitalul de Pneumoftiziologie, aproape 65 de milioane de lei au fost virați către acest sector, din care aproximativ 88% decontați în perioada iunie 2012 – decembrie 2015.
Fondurile alocate pentru dezvoltarea sistemului de sănătate au crescut semnificativ în ultima perioadă, 2015 fiind unul dintre cei mai buni ani, în care s-au realizat lucrări foarte importante ce au dus la sporirea confortului pacienților, dar și a cadrelor medicale, precum și la îmbunătățirea actului medical.
„Sănătatea este unul din domeniile prioritare pentru Consiliul Județean Sibiu. Aici este vorba exclusiv despre oameni și sănătatea lor, așa că investițiile realizate în acești ani s-au îndreptat către îmbunătățirea acestui domeniu. După ce în perioada 2012-2013 am achitat toate datoriile înregistrate de cele 3 spitale, care puneau în pericol tocmai funcționarea lor, am trecut la reabilitarea completă a unor secții, dotarea cu aparatură de ultimă generație și inaugurarea unor proiecte ce duc la reducerea riscului de mortalitate. Pe același drum îmi doresc să mergem și anul acesta. De aceea, la realizarea bugetului Consiliului Județean am avut în vedere nevoile urgente în domeniul sănătății și continuarea programului de reabilitare şi dotări. Lucrările care ne permit acest lucru vor fi realizate din fonduri proprii, iar pentru altele vom accesa alte fonduri externe.”, spune Ioan Cindrea, Președintele Consiliului Județean Sibiu.
În Raportul Președintelui Consiliului Județean Sibiu pentru anul 2015, la capitolul sănătate, pentru finanțarea cheltuielilor de investiții, reparații și achiziții de aparatură medicală pentru spitalele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu, este menționată suma de 14,26 mil. lei, respectiv 4,90% din totalul bugetului.cvasic spital sibiu (56)
Finanțarea unităților sanitare din județului Sibiu se realizează pe baza veniturilor obținute din prestarea serviciilor medicale decontate din bugetul asigurărilor sociale de sănătate, prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Astfel, în completarea acestor surse Consiliul Județean Sibiu a asigurat din fonduri proprii sume care au fost repartizate spitalelor, după cum urmează:
    Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu    →    11,83 mil. lei
    Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gh. Preda” Sibiu     →      2,02 mil. lei
    Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu         →      0,41 mil. lei
Prin susținerea financiară acordată din bugetul județului, s-a asigurat funcționarea normală a tuturor instituțiilor din subordine în regim de normalitate, neînregistrându-se arierate și plăți restante la sfârșitul anului trecut. Din totalul de 14,26 milioane lei asigurați la capitolul sănătate, 10,38 milioane lei au fost pentru investiţii, asigurându-se astfel premisele continuării proiectelor începute. Totodată, implementarea acestora a condus la creșterea calităţii actului medical orientat către pacient, în toate cele trei spitale care primesc finanțare de la Consiliul Județean Sibiu.

Investiții finalizate la 31.12.2015:
•    mansardare bloc chirurgical + ATI, RK acoperiș Secții chirurgicale, urologie, ortopedie, ATI, în valoare de 6 milioane lei, în 2015 cheltuindu-se suma de 0,66 milioane lei;
•    reabilitare și mansardare Secția clinică recuperare, medicină fizică și balneologie 1, în valoare totală de 6,46 milioane lei, în 2015 cheltuindu-se suma de 0,27 milioane lei;
•    reabilitare și mansardare Secția clinică infecțioase, în valoare totală de 6,9 milioane lei, în 2015 cheltuindu-se suma de 4,9 milioane lei;
•    construcție și montare lift Pavilion Central, Spitalul de Psihiatrie Sibiu, în valoare de 0,45 milioane lei;
•    consolidare – subzidire Pavilion Secția V, Spitalul de Psihiatrie Sibiu, în valoare de 0,23 milioane lei;

Aceste lucrări, finalizate în anul 2015, se adaugă obiectivelor de investiții finalizate în perioada 2012-2014, pentru care s-au alocat aproape 14,5 milioane lei după cum urmează:
•    modernizare secție Pneumoftiziologie I – Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu – 0,22 milioane lei
•    instalație de produs oxigen medicinal – Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu     – 0,15 milioane lei
•    ambulatoriu integrat de specialitate, spitalizare continuă și de zi – Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu – 1,7 milioane lei
•    reparație capitală Pavilionul Neuro-Psihiatrie Infantilă – Secția Recuperare și Ortopedie Copii –  Spitalul de Psihiatrie Ghe. Preda Sibiu  0,44 milioane lei
•    reparații capitale secții și pavilioane – Spitalul de Psihiatrie Ghe. Preda Sibiu – 1,1 milioane lei
•    extindere Unitate Primiri Urgențe –  Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu – 0,3 milioane lei
•    reabilitare clădire Centru Stomatologic – Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu –  0,12 milioane lei
•    amenajare spații și amplasare lift Fizioterapie II – Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu – 1,53 milioane lei
•    reabilitare rețea apă și canalizare corp 2 și 3, subsol tehnic imobil maternitate – Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu – 0,22 milioane lei
•    hală garaj – Ambulanța Sibiu – 2,9 milioane lei

Un proiect foarte important este reabilitarea totală a Clinicii Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, fapt ce a creat condiții cu totul noi și la standarde europene pentru cei mai tineri locuitori ai județelui și pentru mamele lor. Costurile pentru lucrări și dotări s-au ridicat 16,39 milioane lei, iar fondurile au venit de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii.
Un alt proiect de anvergură a fost inaugurat în luna decembrie, împreună cu reprezentanții Spitalului Județean Sibiu. „Centrul de cercetare invazivă și non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult”, un proiect care a avut drept scop reducerea incidenței mortalității cardio-vasculare și care a fost realizat din fonduri europene nerambursabile, cu cofinanțare de la Guvern și de la Consiliul Județean Sibiu. Valoarea totală a proiectului a fost de 22,3 milioane lei, 18 milioane de lei fiind investiți în dotarea centrului cu aparatură de ultimă generație, dotări care vor conduce la reducerea mortalității cardio-vasculare.cvasic spital sibiu (33)

Este imperios necesar ca investițiile în domeniul sănătății să continue. Astfel, pentru anul 2016 s-au prevăzut din fonduri proprii ale Consiliului Județean Sibiu după cum urmeză:
•    proiectare și execuție stație de oxigen la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Sibiu, în valoare totală de 2,9 milioane lei
•    reabilitare imobil secția O.R.L. a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Sibiu, în valoare totală de 5,9 milioane lei

În ceea ce privește perioada de programare 2014-2020, s-au pregătit și s-au recepționat documentațiile tehnico-economice pentru următoarele obiective de investiții:
    reabilitarea, modernizarea și echiparea Secției Clinice de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu
    reabilitarea, modernizarea și echiparea Secțiilor Clinice Medicale din cadrul S.C.J.U. Sibiu
S-au achiziționat operatori economici care să întocmească documentațiile tehnico-economice pentru reabilitarea termică a unor clădiri din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sibiu. De asemenea se vor pregăti documentațiile pentru reabilitarea Ambulatoriului Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu și pentru reabilitarea termică a spitalului de Psihiatrie Dr. Gh. Preda Sibiu, pentru care se analizează sursele de finanțare.
Proiectul unei Urgențe moderne nu a murit
În ceea ce privește Unitatea Primiri Urgenţe și Centru Integrat de Tratare a Urgenţelor Majore, pe scurt noua clădire a Urgențelor, lucrările vor demara imediat după finalizarea documentelor ce țin de planurile urbanistice. Noua construcție va avea 5 etaje și heliport și va asigura toate urgențele medicale la standarde europene.
Investițiile majore în domeniul sănătății au cunoscut un trend ascendent, în special din anul 2012. Dacă la preluarea celor trei mari spitale ale județului (Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul de Psihiatrie și Spitalul de Pneumoftiziologie), alocările pentru dezvoltare au fost 0, între 2012 și 2015 Consiliul Județean Sibiu a alocat aproape 60 din cele 65 de milioane de lei pentru funcționarea, dezvoltarea și dotarea unităților sanitare.

Ultima oră

Comentariul meu