Vizionare film non-linear cu dezbateri la Sibiu în librăria Habitus

filmPrima ediție a vizionării de documentare din cadrul proiectului CINEMATECA SIBIU (jour fixe) are loc luni, 22 februarie, ora 19, la Librăria HABITUS. Cu această ocazie vor fi proiectate minireportajele „Un sâmbure de speranță”, realizate de tineri cineaști, alături de filmul „MONDO CANE”, un „shockumentar” realizat de regizorii italieni Paolo Cavara, Franco Prosperi și Gualtiero Jacopetti.

Inițiat de grupul ART CINE CLUB, proiectul CINEMATECA SIBIU constă în proiecții de filme în mod non-linear. Perioada de derulare a proiectului în faza „pilot” este din 22 februarie până în iunie 2016, urmând ca detaliile cu privire la tematica următoarelor proiecții să fie anunțate ulterior.
Aceste vizionări au ca scop inițierea tinerilor cinefili în tainele istoriei cinematografice, îmbogățirea vieții culturale sibiene, dar implică și o demonstrație, aceea că dacă tinerii sunt inițiați în arta și istoria filmului, pot realiza scurtmetraje mult mai interesante.
„În cadrul acestui proiect vor avea loc vizionări cu dezbateri a unor filme de capodoperă cu un mit, filme din istoria cinematografiei care nu se văd în momentul actual pe posturile TV, îmbinate cu scurtmetraje realizate de studenți a Universității „Lucian Blaga” Sibiu. Invităm toate instituțiile care au facilități de prezentare să se implice în acest proiect comunitar, educativ și plin de satisfacții” (Günter Czernetzky, regizor, Berlin).
„MONDO CANE” este un „shockumentar” realizat în 1962 de regizorii italieni Paolo Cavara, Franco Prosperi și Gualtiero Jacopetti. Filmul ilustrează practici culturale din diverse părți ale lumii, mai mult sau mai puțin regizate, cu scopul de a șoca publicul vest-european. Un adevărat succes la vremea respectivă, filmul a inspirat o serie de alte documentare similare, aflându-se la originea așa-numitelor mondo-filme.
Minireportajele „Un sâmbure de speranță” cuprind mai multe scurtmetraje realizate în satele săsești din Transilvania de studenți ai fostei Facultăți de Jurnalistică Sibiu (FSJ), în cadrul unui proiect care s-a desfășurat în anul universitar 2009-2010.

Ultima oră

Comentariul meu