sibiul în alb și negru prin ochii unuia din cei mai cunoscuți și longevivi fotografi ai orașului

fred nuss expoLuni, 29 februarie 2016, la ora 18, Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu este gazda unui eveniment important pentru comunitatea sibiană, lansarea albumului de colecție Sibiul în alb și negru/ Hermannstadt in Schwarz und weiß, cu fotografii realizate de cunoscutul fotograf sibian Fred Nuss.

Albumul este tipărit cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) și al FDGR Sibiu.
Paginile sale cuprind imagini ale reputatului fotograf sibian, fond iconografic acumulat pe parcursul a patru decenii, constituit inițial într-o colecție personală a artistului și reprezentând ipostaze ale Sibiului de ieri și de astăzi.
Cartea de colecție apare la Editura „ASTRA Museum”, sub îngrijirea editorilor Liliana Oprescu și Raluca Ioana Andrei, traducerea în limba germană fiind asigurată de către Gabriela Călin Mihălțian. Tiparul aparține Tipografiei Honterus din Sibiu.
Imaginile în alb și negru au fost achiziționate de către Complexul Național Muzeal ASTRA, în anul 1998, de la fotoreporterul cotidianului Tribuna, muzeul propunându-și conservarea fondului iconografic Fred Nuss – imagini sibiene, precum și valorificarea lui din punct de vedere documentar și expozițional.
Răsfoind paginile albumului, cu text bilingv în limba română și germană, descoperim printre cele 101 imagini deja celebre, Sibiul real și sentimental în același timp, de cele mai multe ori ascuns ochiului grăbit al contemporanilor noștri, orașul legendă, cu arhitectura sa ce îmbină stilul occidental și cel bizantin, cu clădiri dispărute azi sau altele ce stau mărturie trecerii timpului.
Evenimentul găzduit de Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu va aduce în fața sibienilor câteva personalități care vor vorbi despre importanța acestei lucrări în peisajul cultural și publicistic sibian: Ana Grama – cercetător la Muzeul ASTRA, Daniel Bălțat – fotojurnalist și inițiator al Școlii de Fotografie Image Art din Sibiu, dr. Constantin Ittu, cadru didactic la Facultatea de Litere și Arte, specializarea Științele Informării și Documentării și lector dr. Rodica Volovici – director al Bibliotecii ULBS.

Ultima oră

Comentariul meu