romgaz are probleme. profitul din 2015 mult mai mic decât cel din anul anterior!
Sediul Romgaz din Mediaș
sediul romgaz din mediaș
Sediul Romgaz din Mediaș

Cea mai mare companie care are sediul în județul Sibiu a făcut profit mai mic în 2015 decât în 2014. Conform datelor făcute publice de către Romgaz, profitul din 2015 a fost de 1,18 miliarde lei, respectiv cu 16 la sută mai puțin decât în anul anterior.

Compania producatoare de gaze a inregistrat in 2015 un profit de 1,18 miliarde de lei, cu 16% mai mic fata de 2014, se arata intr-un raport transmis BVB. Potrivit acestuia, cifra de afaceri a fost de 4,05 miliarde de lei, cu aproape 10% mai mica fata de 2014, una din cauzele principale fiind diminuarea cantitatilor livrate, ca urmare a reducerii cererii de consum, in conditiile cresterii pretului mediu de livrare, conform hotnews.ro.
O alta cauza a diminuarii cifrei de afaceri este reducerea cantitatilor de gaze inmagazinate, ca urmare a modificarii tarifelor de inamagazinare. De asemenea, in 2015, costul marfurilor vandute a scazut cu 77,1%, ca urmare a diminuarii, in principal, a vanzarilor de gaze naturale achizitionate din import. Veniturile din activitatea de inmagazinare gaze naturale au scazut cu 21,8%, fiind estimate la 332,6 milioane lei, ca urmare a diminuarii cantitatilor de gaze naturale inmagazinate. Veniturile din vanzarile de energie electrica si servicii au crescut cu circa 7%, la 356 milioane lei, cota de piata a productiei de energie electrica de 2,7% marcand o crestere de 10%.
Evolutia nefavorabila a consumului de gaze naturale in Romania a fost cauzata de inregistrarea unor temperaturi medii mai mari fata de perioadele anterioare. De asemenea, consumul redus a fost cauzat de scaderea drastica a cererii de consum din industria chimica, mai ales in industria ingrasamintelor. Consumul de gaze naturale in Romania a inregistrat in trimestrul IV o scadere de circa 8% fata de perioada similara a anului anterior, iar consumul anului 2015 este cu aproximativ 4,5% mai mic decat cel inregistrat in anul precedent, conform datelor furnizate de ANRE. Romgaz a avut o cota de piata de 45% din consumul total de gaze naturale al Romaniei.
Potrivit Romgaz, pierderea din 2015 a fost generata, in principal, de inregistrarea unor ajustari de depreciere in legatura cu creantele fata de Electrocentrale Bucuresti, de 238 milioane lei, respectiv Electrocentrale Galati, de 49 milioane lei. Variatia pierderii nete inregistrate in anul 2015 fata de anul anterior este influentata de ajustarea in anul 2014 a creantelor inregistrate in legatura cu Termoelectrica (43 milioane lei) si de ajustarea imprumuturilor acordate pentru investitiile societatii in Polonia, pentru campurile Cybinka si Torzym (17,9 milioane lei in 2014, fata de 0,9 milioane lei in anul 2015).
Investitiile au inregistrat o scadere in 2015. Investitiile totale realizate au fost in valoare de 925 milioane lei, mai mici decat cele din anul 2014 (1.086 mil.lei) ca urmare a scaderii si amanarii unor lucrari. Investitiile in explorare au inregistrat o crestere semnificativa de aproxiamtiv 31%, de la 428 milioane lei la 560 milioane lei.
Veniturile din investitii au scazut cu 43,88%, la 44,19 milioane lei, comparativ cu 78,73 milioane lei in anul 2014, ca rezultat al diminuarii, atat a cotelor procentuale de dobanzi aferente disponibilului de numerar plasat in depozite bancare, cat si a dobanzilor incasate pentru  titlurile de stat detinute de companie.
In cadrul activitatii de explorare (on-shore) au fost finalizate lucrarile de achizitie seismica 3D (realizarea ultimilor 900 kmp dintr-un total de 4.000 kmp) angajate in fata statului roman, continuate lucrarile de evaluare si dezvoltare, prin forajul a 10 sonde, pentru valorificarea unei resurse contingente cumulate de circa 4,5 miliarde mc si realizarea unui numar de foraje de explorare care au permis punerea in evidenta si verificarea (pozitiva) a unei resurse prospective (P 50) de circa 12 miliarde mc. Totodata, urmare a lucrarilor desfasurate in perimetrul offshore Trident, din Marea Neagra, a fost evidentiat un zacamant de gaze naturale ale carui rezerve pot depasi 30 miliarde mc.
Pentru determinarea profitului net de repartizat, profitul net al anului 2015 va fi majorat cu  valoarea amortizarii mijloacelor fixe, valoarea ramasa neamortizata a mijloacelor fixe scoase din functiune si a lucrarilor abandonate care au fost finantate din cota de cheltuieli necesare dezvoltarii si modernizarii productiei de gaze naturale, conform Hotararii Guvernului 168/1998, cu 200 milioane lei. Sursa: hotnews.ro

romgaz are probleme. profitul din 2015 mult mai mic decât cel din anul anterior!

Ultima oră

Comentariul meu

Publică