robert paskuj

Robert Paskuj este un sibian cu iniţiativă. Vrea să îşi ajute concetăţenii şi să le transmită nemulţumirile mai departe, către Consilierii Locali. A găsit o metodă inedită: bea o cafea cu oricine vrea să discute despre cum se poate îmbunătăţi aspectul Sibiului şi despre cum se pot rezolva problemele sibienilor.

Cafeaua o dă el, locul îl alege interlocutorul. Robert spune că a ales această metodă pentru că îşi doreşte ca Sibiul să arate din ce în ce mai bine, iar părerile sibienilor şi felul în care văd ei rezolvarea sunt importante, şi de aici trebuie să plece întregul proces.
“Am ales această metodă de interacțiune pentru a mă întâlni cu cei ce mă urmăresc în mediul on-line și la care mesajele mele ajung instant. Invitația, însă, este dechisă tuturor persoanelor receptive la un astfel de mod de comunicare, atrase fiind de temele de interes cetățenesc. Pornesc această campanie de ”audiențe nonformale în spații neconvenționale” fiind interesat să îi cunosc direct pe sibieni, dar mai ales pentru a identifica problemele, nevoile și aspirațiile concitadinilor mei în relația lor cu Primăria Municipiului Sibiu și cu reprezentanții administrației locale. Cafeaua este un bun prilej pentru o discuție serioasă dar și pentru socializare.”, spune Robert Paskuj.
Şi a avut ce asculta din partea sibienilor. A adunat dolenaţele şi nemulţumirile. Iată ce nu le place sibienilor la oraşul lor:
– curațenia în centru, cartiere dar şi în Gara Mică şi Gara Sibiu. Gările şi vecinătatea lor sunt insalubre şi găzduiesc cerşetori şi oameni fără locuință.
– suplimentarea coşurilor de gunoi.
– gurile de canalizare să fie aduse la nivelul străzilor pentru a evita accidentele.
– cerşetorii din zona centrală fac un mare deserviciu imaginii oraşului și sunt uneori agresivi cu turiștii și localnicii. – iluminatul public în cartiere este o problemă frecventă.
– sibienii doresc facilitarea obținerii de autorizații de construcție şi de renovare. – facilitarea obținerii de autorizații funcționare şi comerț pentru activitățile economice.
– implicarea Primăriei şi a CL în susținerea sportului local: baschet, fotbal, handbal, maraton.
– amenajarea de terenuri de sport în cartierele oraşului. – suplimentarea de parcări în zona centrală şi în cartiere. – toaletarea spațiilor verzi.
– ar fi minunat ca trecerile de pietoni (mai ales cele nou facute în sensurile giratorii) să fie iluminate și chiar iluminate suplimentar,astfel s-ar evita multe accidente.
– posibilitatea cumpărării locului de parcare și folosirea terenurilor din jurul blocurilor pt noi locuri de parcare și spații verzi.
– amenajarea platformelor pt colectarea gunoiului menajer.
– se pare că sunt tot mai multe pisici fără stapâni în Sibiu.
– ciorile şi mizeria pe care o produc devin o problemă.
– alocarea locuințelor sociale și a celor de la ANL.
– renovarea şcolilor şi a terenurilor de sport de lângă şcoli.
– pista de biciclişti din oraș să fie amplasată lângă trotuar, şi nu pe (lăngă) banda de circulație, pentru a evita accidentele rutiere.
– plantarea de pomi şi tot felul de arbori verzi în centru şi mai ales în cartiere. – reparația străzilor din cartierele oraşului (Hipodrom, Terezian, Țiglari, Lazaret şi Guşterița).
– diversificarea rutelor Tursib către noile zone.
– autobuzele pe rutele importante au devenit tot mai aglomerate.
– se dorește a se lua în calcul reintroducerea troleibuzelor în transportul public, argumentul fiind costul redus de achiziție și operare a noilor modele și faptul că acestea nu poluează deloc mediul înconjurător.
– eliberarea Pieței Huet de mașini și redarea acestui spațiu pietonilor.
– fiecare cartier al Sibiului să aibă alocat un consilier local care să se intereseze de locuitorii acestui cartier și de preocupările lor. Consilierii locali să țină audiențe lunare cu cetățenii orașului.
– înființarea unor centre comunitare în filialele Bibliotecii Județene Astra (Hipodrom, Valea Aurie, Vasile Aaron, Bâlea), unde cetățenii să aibă acces pentru a se întâlni și a se organiza în grupuri informale care să dezvolte proiecte de utilitate publică. Pe modelul vecinătăților, vechi forme de organizare comunitară.
– ar fi utile campanii de responsabilizare a locuitorilor orașului pentru a se implica alături de Municipalitate în rezolvarea anumitelor probleme locale.
Campania lui Robert continuă. Poţi să programezi o cafea cu el pe pagina de Facebook şi poţi afla mai multe de pe blog-ul lui.

Ultima oră