Stația meteo de la Bâlea Lac a înregistrat miercuri temperaturi record pentru această perioadă din an. Practic miercuri a fost cea mai călduroasă zi din februarie din ultimii 40 de ani.
Miercuri este cea mai călduroasă zi de februarie din ultimele patru decenii, de când există stația meteo de la Bâlea Lac, aflată la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgărașului, a declarat pentru AGERPRES meteorologul Adrian Suciu, director adjunct al Centrului Meteorologic Regional Transilvania-Sud.
Turiștii de la Bâlea Lac se pot bucura în această zi de o căldură specifică lunii mai și un strat de peste un metru de zăpadă, temperaturile înregistrate fiind mult peste cele obișnuite în această perioadă.
”Azi-dimineață, stratul de zăpadă a fost de 108 centimetri, iar temperatura aerului 6,9 grade Celsius. Miercuri dimineață este cea mai călduroasă zi de când se fac observații în Bâlea. (…) Temperaturile de acum sunt specifice pentru luna mai. (…) Temperatura medie specifică lunii februarie, la Bâlea, ar fi în jurul valorii de minus 7-8 grade Celsius”, a explicat Adrian Suciu.
El a precizat totodată, că, începând din noaptea de miercuri spre joi, temperaturile vor scădea din nou.
Turiștii se pot bucura totuși de peste un metru de zăpadă, un strat mai mic față de alți ani, dar acceptabil pentru luna februarie. „Cel mai scăzut strat de zăpadă, în această perioadă, în zona Bâlea a fost de 42 de centimetri, în 1991. (…) De regulă, în perioada aceasta, la Bâlea, este un strat de peste un metru și jumătate de zăpadă”, potrivit meteorologului Adrian Suciu.
În următoarele două luni, la Bâlea Lac, în mod obișnuit ar trebui să crească stratul de zăpadă, dar și riscul de producere de avalanșe.
Singurii care nu se bucură de căldura de la Bâlea Lac sunt proprietarii construcțiilor de gheață — Hotelul de Gheață, igluurile și Biserica de Gheață, unice în România și care atrag numeroși turiști, în special străini. Temperaturile atât de ridicate dau bătăi de cap proprietarilor Hotelului de Gheață, care sunt nevoiți să facă mici retușuri la această construcție. Chiar în aceste zile, un grup de englezi se bucură de „căldura” de la Bâlea, din interiorul camerelor de gheață.
„Hotelul de Gheață rezistă la aceste temperaturi, ca și celelalte construcții de gheață de aici. Însă se fac reparații. Gheața rezistă dacă temperaturile scad noaptea sub zero grade Celsius”, a precizat miercuri, Lidia Bădilă, purtător de cuvânt a complexului turistic de gheață de la Bâlea Lac.
Accesul în zonă se face, deocamdată, doar cu telecabina, Transfăgărășanul fiind închis de la Bâlea Cascadă. Un drum dus-întors cu telecabina, până la Bâlea Lac, costă 60 de lei de persoană. Sursa: agerpres.ro