Primul milionar al Sibiului. Era prieten bun cu Nicu Ceaușescu și era putred de bogat!

dinicaToată Mărginimea Sibiului îl cunoștea pe DINICĂ. Oamenii din zonă spun că acesta a fost primul milionar al Sibiului în perioada comunismului și era prieten la cataramă cu Nicu Ceaușescu. Surprinzător acesta nu era crescător de oi.

Se spune că primul milionar al Sibiului, în anii de dinainte de Revoluţie, ar fi fost un bărbat din Poiana Sibiului, posesor al mai multor torcătorii de lână şi bun prieten cu Nicu Ceauşescu, anuntă adevărul.ro.
Despre Dinică, poienarul milionar, circulă şi astăzi foarte multe legende. Localnicii povestesc ca bunicul lui a fost în America, de unde s-a întors, undeva prin anii 70, cu nu mai puţin de 3 maşini. Însă averea familiei, uriaşă pentru anii comunismului, nu s-a făcut din creşterea oilor, ci din prelucrarea şi vânzarea lânii. ”El nu a fost crescător de oi, a avut darac (maşină de scărmânat şi pieptănat lâna – n.r.), se ocupa de achiziţia de lâna, lua de la alţi crescători, o prelucra şi o vindea. Pe vremuri lâna era o valoare, adevărat aur, înainte de 1989 am avut filaturi, lâna era foarte bună pentru covoare, având grosime, luciu şi toate calităţile”, povesteşte Marcel Andrei, crescător de oi cu state vechi şi preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine din judeţul Sibiu, conform adevărul.ro.

Casa lui Dinică, platou de filmare
În perioada comunistă, dar şi în primii ani de capitalism, Dinică avea cele mai frumoase case din comuna sa. De altfel, una din ele a fost şi locaţie de film, pelicula „Întoarcerea la dragostea dintâi” fiind filmată, în mare parte, la Poiana Sibiului. Tot el a avut primele maşini de lux din Poiana, primul televizor color din comună sau primul video. Şi-a mai construit apoi încă o casă, vizavi de cea în care locuia, unde avea un bar uriaş. Avea tot felul de băuturi, ţigări, whisky la 5 litri, raritate în acele vremuri, şi era deosebit de ospitalier cu cei care îi treceau pragul. Printre ei, îşi amintesc localnicii, avocata Paula Iacob, prietenă de familie, Ludovic Spiess sau Adrian Păunescu, dar şi Nicu Ceauşescu, care a venit la Dinică inclusiv după Revoluţie, după ce a ieşit din închisoare. Averea însă, povesteşte Marcel Andrei, care l-a cunoscut bine pe Dinică, nu l-a schimbat pe om. ”Era un tip modest, un om care ştia ce vrea. Era în relaţii bune inclusiv cu Nicu Ceauşescu, a fost Nicu şi la înmormântarea lui”, povesteşte Marcel Andrei.

A murit acolo unde i-a plăcut cel mai mult
Oficial, Dinică a avut două neveste şi un singur copil. „Neoficial nu mai ştie nimeni, i-a plăcut întotdeauna viaţa”, povestesc zâmbind localnicii. A murit în 1995, în timpul unei partide de vânătoare, una din marile sale pasiuni. Avea probleme cu inima, însă ziua frumoasă, de primăvară, nu avea să prevestească nici pe departe nenorocirea. Le-a spus prietenilor cu care ieşise să vâneze că nu se simte bine, s-a aşezat lângă un pom şi acolo a murit. Avea în jur de 60 de ani. L-au condus, pe ultimul drum, sute de oameni, într-o înmormântare cum nu s-a mai văzut la Poiana. Îşi doarme somnul de veci în cimitirul din sat, iar pe crucea de marmură, alături de numele din buletin, Maniţiu Constantin, este trecut şi cel sub care l-a cunoscut toată lumea, respectiv Dinică. Sursa: adevărul.ro

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. in Marginimea Sibiului ,pe vremea lui Ceausescu traiau multi milionari declarati ,nu era Dinica nici primul nici ultimul,Dinica a fost un om deosebit !