FOTO - Premieră într-un spital de stat din România, la Spitalul Județean Sibiu

operatie genunchi fleacaVineri, 12 februarie 2016, în cadrul Secției Clinice Ortopedie – Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a avut loc o artroplastie totală de genunchi (protezarea totală a genunchiului), în care a fost utilizat, pentru prima dată într-un spital de stat din România, cel mai nou model de proteză necesară în astfel de intervenţii chirurgicale.

Operaţia a fost realizată de către Dr. Radu Sorin Fleacă, medic primar specialitatea ortopedie şi traumatologie, în cadrul Secţiei Clinice Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Protezele pentru genunchi sunt utilizate pentru pacienţii cu gonartroză.
„Intervenţia în sine (n.a. –  artoplastia de genunchi) este una de rutină pentru clinica noastră, fiind realizată frecvent. Noutatea este că am reuşit să aducem în ţară, în cadrul Programului Naţional de Ortopedie prin relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, ultimul model de proteză pentru acest tip de intervenție, produs de o firmă americană”, explică Dr. Radu Fleacă.
Practic, pacienţii asiguraţi pot beneficia şi de acest tip de proteză, pe lângă cea utilizată până acum.
„Şi proteza pe care am folosit-o anterior este, în aceeaşi măsură, una foarte bună, am avut rezultate foarte bune cu ea, se foloseşte încă în Europa şi o vom folosi şi noi în continuare dar am vrut, prin utilizarea în paralel a modelului nou, să facem un pas înainte în dezvoltarea tehnicilor de ortopedie. Ideea este de a asigura și a oferi pacienţilor noştri accesul la o îngrijire de calitate, ceea ce va determina, în timp, rezultate cât mai bune şi un confort al vieţii mai bun pentru pacienţii noştri”, precizează medicul sibian.
Conform acestuia, pacienţii care au nevoie de artoplastia de genunchi se află pe o listă de aşteptare, dar orice pacient asigurat are dreptul, când îi vine rândul, să primească o proteză de genunchi aşa cum are dreptul să primească o proteză de şold, în limita fondurilor din program. Indicaţia utilizării pentru acest nou tip de proteză ţine de abordarea medicului curant care stabileşte cărui tip de pacient, în funcţie de patologie, îi este necesară.
Operaţia a durat 90 de minute, pacienta fiind o femeie de 52 de ani diagnosticată cu gonartroză stânga tricompartimentală, decompensată algic şi funcţional.
„Tehnica operatorie constă în îndepărtarea suprafeţelor articulare degradate; se realizează nişte tăieturi la nivelul oaselor în aşa fel încât proteza practic reface suprafaţa articulară fiind ataşată perfect la tăieturile menţionate. După aceea se echilibrează ligamentele, astfel încât genunchiul să nu alunece, să nu aibă jocuri, se reglează axul membrului iar apoi se introduce proteza definitivă alcătuită dintr-o componentă metalică femurală şi o componentă metalică tibială care are și o polietilenă specială rezistentă la uzură”, descrie Dr. Fleacă procedura operatorie.

Cine este Radu Sorin Fleacă
Doctorul Radu Sorin Fleacă și-a început cariera la SCJU Sibiu în anul 1998 ca medic rezident de ortopedie. În anul 2002 a devenit medic specialist ortoped iar în anul 2008 a obţinut calificarea ca medic primar, specialitatea ortopedie-traumatologie. De asemenea, Dr. Fleacă deţine competenţe în chirurgia artroscopică, este doctor în ştiinţe medicale şi Şef de Lucrări în cadrul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Totodată, Dr. Fleacă este, din anul 1997, şi specialist în Medicina de Urgenţă.

Ultima oră