topul celor mai bune orașe pentru afaceri în românia. sibiul e abia pe locul 11!

sibiu de susRevista Forbes a publicat topul 40 al celor mai bune orașe pentru dezvoltarea de afaceri și investiții, din România.  Pe primul loc se situează Timișoara, iar pe doi a urcat Clujul, Capitala fiind abia pe locul trei. În privința Sibiului, orașul nostru ocupă poziția 11 și este devansat printre altele de municipii ca Brașov, Constanța, Oradea sau Arad.

Topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România a ajuns la a patra ediție. Metodologia prin care au fost departajate orașele – s-au analizat reședințele de județ, polii de business din fiecare unitate administrativă – este aceeași: S-au luat în calcul zece criterii (Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ). Datele statistice necesare au ca surse Institutul Național de Statistică,Comisia Națională de Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și portalul listafirme.ro.
Spre deosebire de anii trecuți, s-a luat în calcul și situația creată de problemele cu legea pe care le au mai mulți primari ai orașelor analizate. Premisa de la care au plecat cei de la Forbes în acordarea unei penalități de 10% din punctajul final pentru orașele ai căror edili au fost reținuți pentru fapte nelegale este că nu poate exista un mediu de afaceri cu adevărat sănătos în zonele în care conducătorii administrației locale sunt corupți.
Totodată, pentru a radiografia și mai fidel economiile locale, s-a întocmit, pentru fiecare județ în parte, un top 10 al celor mai relevante companii. Metodologia este cea folosită și în cazul topului Forbes 500 cele mai importante companii din România: s-a luat în considerare cifra de afaceri, profitul net, numărul de angajați și nivelul capitalurilor proprii.
Scopul acestui clasament rămâne același: identificarea discrepanțelor economice dintre principalele orașe din România, a avantajelor lor pentru posibilii investitori și, în cele din urmă, a potențialului pe care fiecare dintre ele îl oferă din perspectiva nivelului de trai.

TOP 40 CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI ÎN 2016
Locul 1: Timișoara
Timișoara este, pentru a doua oară consecutiv și a treia dată în istorie, cel mai bun oraș pentru afaceri din România.

Locul 2: Cluj-Napoca
Capitala economică a Transilvaniei depășește anul acesta Capitala de facto a României în topul celor mai bune orașe pentru afaceri.

Locul 3: București
Problemele nu au fost rezolvate nici anul trecut, ba dimpotrivă. Astfel, Capitala a mai pierdut un loc în topul celor mai bune orașe pentru afaceri.

Locul 4: Oradea
Oradea este exemplu perfect de oraș în care mediul de afaceri și comunitatea prosperă, datorită unei strategii pe termen lung a autorităților locale.

Locul 5: Constanța
Arestarea primarului Radu Mazăre a fost cel mai important eveniment al anului trecut în Constanța.

Locul 6: Brașov
Dezvoltarea economică a Brașovului este ținută în continuare în șah de lipsa unui aeroport internaţional și a autostrăzilor.

Locul 7: Arad
Sectorul automotive reprezintă unul dintre motivele pentru care Aradul își păstrează poziția de anul trecut în clasamentul celor mai bune orașe pentru afaceri.

Locul 8: Ploiești
Locul 9: Pitești
Locul 10: Iași

Locul 11: Sibiu
Trei dintre cele mai puternice zece companii din județul Sibiu activează în industria auto, un domeniu important pentru economia locală. Alte două sunt companii importante la nivel național în extracția și transportul de gaze. Materialele de construcții, producția elementelor din metal și îmbrăcămintea completează domeniile în care activează cele mai valoroase companii sibiene.
De notat este că, deși majoritatea companiilor din automotive din Sibiu sunt străine, firma situată pe locul al treilea în clasamentul menționat mai sus, Compa, are capital românesc, fiind deținută de Asociația Salariaților. Controlată de români este și o altă companie din top, Ambient, dar și Banca Comercială Carpatica.

LOCUL 12: TÎRGU MUREȘ
LOCUL 13: SUCEAVA
LOCUL 14: BACĂU
LOCUL 15: ALBA IULIA
LOCUL 16: BAIA MARE
LOCUL 17: CRAIOVA
LOCUL 18: GALAȚI
LOCUL 19: REȘIȚA
LOCUL 20: DEVA
LOCUL 21: TÂRGU JIU
LOCUL 22: CĂLĂRAȘI
LOCUL 23: TÂRGOVIȘTE
LOCUL 24: SATU MARE
LOCUL 25 – RÂMNICU VÂLCEA
LOCUL 26 – TULCEA
LOCUL 27 – BISTRIȚA
LOCUL 28 – SLATINA
LOCUL 29 – GIURGIU
LOCUL 30 – SLOBOZIA
LOCUL 31 – BRĂILA
LOCUL 32 – DROBETA TURNU-SEVERIN
LOCUL 33 – MIERCUREA CIUC
LOCUL 34 – PIATRA NEAMȚ
LOCUL 35 – ZALĂU
LOCUL 36 – BOTOȘANI
LOCUL 37 – BUZĂU
LOCUL 38 – FOCȘANI
LOCUL 39 – SFÂNTU GHEORGHE
LOCUL 40 – VASLUI
Citește mai multe detalii pe forbes.ro

Ultima oră

Comentariul meu