Îngrijorare maximă printre crescătorii de bovine din Sibiu: ”Nu rezistăm dacă se întâmplă așa ceva!”
foto: arhivă

vaciCrescătorii de bovine din județul Sibiu sunt extrem de nemulțumiți de un anunț făcut luna trecută de ministrul Agriculturii. Faptul că se anunță întârzieri serioase la plata subvențiilor pentru bovine, stârnește îngrijoare mare.

Anunțul recent făcut de ministrul Agriculturii Achim Irimescu cu privire la întârzierile privind data la care subvenția pentru bovine va intra în conturile fermierilor a stârnit o mare nemulțumire printre fermieri. Aceștia spun că se descurcă tot mai greu, pentru că nu au bani să-și susțină activitatea, iar în plus, prețurile de achiziție sunt foarte mici, atât la lapte, cât și la carne, anunta agroteca.ro.
‘’Eu unul mă mai descurc o lună-două, pentru că îmi pregătesc singur furajele, după aceea o să văd ce o să mai fac. La mine, la Ocna Sibiului, doar eu mai am fermă de vaci de lapte, restul le-au închis‘’, a declarat Andrei Simo, fermier din zona Sibiului. Acesta deține o fermă cu 90 de bovine și circa 80 ha de teren, care îi asigură furajele necesare pentru hrana animalelor. Spre deosebire de fermierii din zonă, care au dispărut rând pe rând de pe piață, el a reușit să se mențină, pentru că a avut “noroc” și a găsit un procesator care îi cumpără laptele la un preț bun (1,3 lei/litru), aproape dublu față de prețul oferit de alte firme. Chiar și așa, nu-și face planuri de dezvoltare a afacerii, pentru că atâta timp cât subvenția întârzie, iar sectorul nu este susținut de către autorități, nu este dispus să riște.
“2015 a fost un an greu pentru fermieri, mai ales că s-a adus mult lapte din Ungaria și Polonia. Crescătorii de acolo sunt ajutați de stat, pe când la noi se întârzie tot timpul cu subvenția, iar când o primim, se scumpesc toate (îngrășăminte, motorina etc.)“, spune fermierul, care le sugerează autorităților să ia exemplu de la vecinii unguri. Nu de alta, dar la ei femierii beneficiază de o serie de facilități, printre care și cea privind scutirea de la plată a impozitului pe teren. Dacă la ei se poate, de ce nu și la noi?, se întreabă Andrei Simo.
Prețul oferit de procesatori este mai mic comparativ cu ce pot obține fermierii pe OLX, de exemplu, unde pot obține în jur de 3 lei pe litru, de circa trei ori mai mult decât cel primit de la firme, după informațiile vehiculate în presă.

Ultima oră