Primarul oraşului Agnita, Ioan Dragoman, anunţa la jumătatea lunii octombrie 2014, că centrul istoric urma să beneficieze de lucrări ample de reabilitare.
Proiectul „Agnita Medievală” presupunea reabilitarea bisericii evanghelice din Agnita, a celor patru turnuri ale bisericii, a Muzeului Văii Hârtibaciului şi a străzilor din centrul istoric, anunta radio Cluj.
Toate aceste lucrări, anunţa primarul, urmau să fie făcute cu fonduri europene, cu termenul de finalizare a lucrărilor stabilit la 31 decembrie 2015. Doi ani mai târziu, Primăria Agnita este penalizată pentru că nu a reuşit să facă mai nimic. Banii primiţi într-o primă tranşă de la Uniunea Europeană au mers către consultanţi şi proiectanţi. Proiectul însă nu a luat formă, motiv pentru care Uniunea Europeană a cerut banii înapoi.
„În 30 septembrie 2014 am semnat contractul de finanţare, după care am demarat procedura conform regulamentului de revizuire a proiectului tehnic, pe care l-am înaintat prima dată la Alba Iulia şi apoi la minister. După 4 ture de negocieri ministerul nu a mai agreat ideea de revizuire a proiectului şi s-a ajuns la rezilierea contractului de finanţare. Conform contractului de achiziţii, pentru activităţile care au fost desfăşurate până în luna martie 2015, după rezilierea contractului noi am restituit banii.
Acum dorim să depunem proiectul într-o nouă etapă. Problema este că în proiect erau 3 secţiuni – biserica cetate cu cele 4 turnuri, străzile din jurul bisericii şi din jurul primăriei, practic centrul istoric, şi muzeul”, spune Ioan Dragoman, primarul oraşului Agnita.
Proiectul finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României avea o valoare totala de 24,3 milioane de lei. Cu toate că primarul din Agnita a declarat că intenţionează să încerce din nou anul acesta să beneficieze de finanţare europeană, legislaţia în vigoare spune că odată penalizată, primăria nu mai are dreptul să depună alte proiecte timp de un an de zile. Sursa info: radiocluj.ro