Declinul imperiului Carabulea. Fiii milionarului sibian preiau ștafeta!

carabulea

Imperiul financiar clădit de Ilie Carabulea se clatină din ce în ce mai puternic. Cele mai mari afaceri au probleme financiare greu de rezolvat. Carpatica Asig a intrat sub administrarea directă a Autorităţii de Supraveghere Financiară, iar Banca Carpatica a avut anul trecut pierderi de peste 85 milioane de lei. În cadrul acesteia Ilie Carabulea nu mai are drept de vot, care i-a fost revocat de Banca Naţională. Cu atâtea probleme pe cap, Carabulea a început încă de anul trecut transferul averii pe numele celor doi fii. Aceştia controlează acum multe dintre ramurile financiare ale brand-ului Carabulea.

Declinul imperiului Carabulea. Fiii milionarului sibian preiau ștafeta!

Averea transferată fiilor
Ilie Carabulea a decis la finalul anului trecut să cedeze în mod egal participația sa, de 80%, la societatea Trans Car, specializată în transportul de marfă, către Nicolae-Oprea Carabulea și Ilie-Tudor Carabulea.
O altă schimbare a avut loc și în structura companiei Meridiana Transfer de Bani, ai cărei acționari erau Poșta Rapidă Atlassib, deținută tot de Ilie Carabulea și Ștefania Ilie, care a fost reprezentantul companiei Atlassib în Italia. La finalul anului trecut, Poșta Rapidă Atlassib a ieșit din acționariat, iar cele 2.925 de părți sociale ale sale, în valoare de 585.000 de lei, au fost cesionate către Nicolae-Oprea Carabulea, Ilie-Tudor Carabulea și Ștefania Ilie.
în octombrie anul trecut, că omul de afaceri sibian le-a transferat fiilor săi acțiuni la Atlassib Hotels, companie care operează hotelul Ramada din Sibiu, cu afaceri anuale de aproape 4 milioane de euro.

Carpatica Asig- sub administrarea directă a ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să activeze procedura de rezoluţie recent legiferată în cazul Carpatica Asig, după ce compania controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea s-a zbătut fără succes vreme de un an şi jumătate să-şi rezolve probleme financiare şi să atragă în acţionariat un investitor strategic agreat de ASF. Mişcarea ASF vine după ce compania a fost mult timp păsuită cu majorarea de capital. Potrivit calculelor ASF, Carpatica avea nevoie de un aport de capital de 90 mil. euro.
Intrarea Carpatica în rezoluţie ar putea însemna primul pas spre dizolvarea companiei, în con¬diţiile în care fără aport de capital Carpatica Asig nu poate supravieţui. Carpatica ar putea fi a doua companie mare după Astra Asigurări care ar fi dizolvată.
Găsirea unui cumpărător în următoarea perioadă este puţin probabilă în condiţiile în care acesta nu a fost găsit până acum, consideră unele voci din piaţă.
Rezoluţia în asigurări presupune preluarea gestionării societăţii de către un administrator desemnat de ASF.

Banca Carpatica- pierderi uriaşe
Pierdere neta a Bancii Carpatica a fost anul trecut de 85.4 mil. lei, potrivit unui comunicat al bancii transmis Bursei de valori. Pierderea include provizioane in valoare de 32.6 mil. lei inregistrate in legatura cu portofoliul de credite neperformante si 35.0 mil. lei reprezentand ajustari pentru depreciere si pierderi ca urmare a reevaluarii activelor reposedate. Venitul total bancar a scazut aproape la jumatate fata de 2014 se mai arata in acelasi document. Banca are o rata a creditelor neperformante de 39.4%.
Acum are nevoie urgenta de o majorare de capital, iar dupa ce fondul american J.C. Flowers a declinat oferta de preluare, conducerea bancii incearca sa convinga actionarii Nextebank -mai vechi ofertanti, dar refuzati- pentru o posibila preluare. Nextebank, operata prin intermediul fondului de investitii Axxess Capital, are termen pana marti sa vina cu o oferta ferma de preluare a Carpatica.
BNR a dispus in 2014 suspendarea exercitarii drepturilor de vot ale lui Ilie Carabulea si Corneliu Tanase (actionari semnificativi ai Bancii Carpatica), precum si interzicerea achizitionani de catre cei doi a actiunilor bancii. Printre motivele invocate de BNR se afla neindeplinirea catre Ilie Carabulea a criteriului de reputatie, din perspectiva integritatii precum si actiuni concertate ale celor doi.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică