update video foto turiștii blocați la bâlea lac, evacuați cu elicopterele de la peste 2.000 de metri

elicopter 2 balea lacUn număr de 72 de persoane care au rămas de ieri blocate la peste 2.000 de metri altitudine, în Bâlea Lac, au coborât miercuri cu elicopterele MAI.

”Pentru 72 de turiști de la Bâlea Lac, excursia se încheie cu un surprinzător zbor cu elicopterul MAI! 72 de turiștii, dintre care 34 de copii, sunt preluați, în aceste momente, de la Bâlea Lac, cu elicoptere ale MAI! Două elicoptere, unul de la București și unul de la Cluj îi vor duce pe turiști până în localitatea Cârțișoara din județul Sibiu. Angajații ISU îi vor primi într-un cort încălzit unde le vor oferi cu ceai cald. Vor fi acolo și echipaje SMURD pentru a asigura asistență medicală dacă va fi necesar”, se arată într-un anunț postat pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne.
Turiștii au rămas blocaţi marţi, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraşului, după ce telecabina s-a defectat.
„Toți turiștii care au fost sus au fost coborâți cu elicopterul, la Cârțișoara. Precizăm că nimeni nu a fost rănit, turiștii nu se aflau în telecabină când aceasta s-a blocat. În cursul nopții, i-am cazat gratis pe acești turiști și le-am oferit masă caldă. În continuare facem eforturi să reparăm telecabina, care, deocamdată, nu funcționează”, a explicat Lidia Bădilă.
Turiștii au fost transportați cu elicopterele peste Valea Bâlea, care leagă pe o distanță de 3.700 de metri, Lacul Bâlea, aflat la peste 2.000 de metri altitudine, cu Cascada Bâlea, aflată cu 200 de metri mai jos. Elicopterele au aterizat pe un câmp, în apropierea localității Cârțișoara, aflată în vecinătatea zonei turistice Bâlea și la 60 de kilometri distanță de municipiul Sibiu.
Turiștilor li s-a oferit un ceai fierbinte. La Cârțișoara, unde au aterizat elicopterele, a fost amenajat și un cort, au existat echipaje SMURD, însă nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.elicopter balea lac
Este pentru prima dată în ultimii ani, când se realizează o operațiune de evacuare de la Bâlea Lac, a turiștilor cu elicopterele, din cauză că s-a stricat telecabina. De obicei, salvamontiștii cheamă elicopterele la Bâlea Lac numai dacă există răniți pe care nu îi pot transporta pe tărgi, până la Bâlea Cascadă, de unde să-i preia ambulanțele.


De precizat că nu toți turiștii blocați marți, la Bâlea Lac, pe munte, au fost evacuați cu elicopterele. Câțiva turiști israelieni au închiriat snowmobile și au plecat de marți seara, de la Bâlea Lac, până la Bâlea Cascadă, riscându-și viața.
La Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară 90 de centimetri și există un risc de gradul doi de producere de avalanșe, ceea ce înseamnă un grad moderat, potrivit meteorologilor. În aceste condiții, salvamontiștii nu recomandă nimănui să se aventureze pe schiuri sau cu snowmobilul de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă.
Din zona turistică Bâlea Lac, se poate coborî iarna doar cu telecabina. Transfăgărășanul este închis, fiind acoperit de un strat de câțiva metri de zăpadă și există pericol de avalanșe și căderi de stânci.

https://youtu.be/HmrbJcGUv5A
Zona turistică Bâlea este căutată de foarte mulți turiști români și străini, îndeosebi britanici, pentru că aici e singurul loc din România și printre puținele din Europa, unde există construcții de gheață: Hotelul de Gheață și patru iglu-uri. Telecabina de la Bâlea nu este funcțională, din cauza unei defecțiuni în sala motoarelor.

YouTube video

Sursa info: agerpres.ro

Ultima oră

Comentariul meu