profesori universitari din sibiu audiați de comisia de etică a ulbs în cazul cărților deținuților. nu sunt excluse luări de măsuri!

bondrea 3Rectorul Universițătii din Sibiu a anunțat că se va forma o Comisie de Etică ce va analiza acțiunile celor patru profesori universitari care au coordonat lucrări ale unor deținuți. Bondrea a  vorbit și despre lucrarea lui Gigi Becali girată de IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Rectorul Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), Ioan Bondrea, unde activează patru dintre profesorii care au coordonat lucrări ale unor deţinuţi, a declarat, miercuri, că va solicita Comisiei de etică să analizeze ”fiecare caz”, urmând să stabilească ”dacă se impune luarea vreunei măsuri”.
Bondrea a declarat că va solicita verificarea celor patru cazuri de profesori care au girat lucrări ale unor deţinuţi.
„Am primit solicitarea din partea Consiliului Naţional al Rectorilor, astfel că voi solicita Comisiei de etică din cadrul Universităţii «Lucian Blaga» din Sibiu să analizeze fiecare caz în parte, urmând ca apoi să vedem dacă se impune luarea vreunei măsuri”, a declarat Ioan Bondrea.
Acesta a adăugat că ”publicarea unei lucrări în afara spaţiului academic al Universităţii «Lucian Blaga» din Sibiu este un act personal”.
”Chiar dacă vorbim despre profesori universitari ai ULBS, instituţia nu poate fi legată în niciun fel de acţiunile private pe care aceştia le întreprind”, a afirmat Bondrea.

Ce se întâmplă cu Streza?
Întrebat despre lucrarea lui Gigi Becali girată de IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, Bondrea a răspuns: ”În speţa de faţă vorbim despre girarea unei lucrări în nume personal, de către IPS Laurenţiu Streza, iar noi nu putem îngrădi în niciun fel un profesor să îşi asume un astfel de demers”.
Potrivit listelor făcute publice de Ministerul Justiţiei, opt dintre universitarii sibieni au coordonat lucrări ale unor deţinuţi, patru dintre aceştia apaţinând de ULBS, restul fiind de la Universitatea Română – Germană şi de la Universitatea Alma Mater. Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut, luni, Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorilor din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.
Adrian Curaj a solicitat CNR să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrităţii academice, în condiţiile în care profesori universitari şi conferenţiari au semnat recomandări pentru cărţile scrise de persoanele aflate în regim de detenţie.
O situaţie centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate în parte va fi centralizată şi transmisă până la data de 11 februarie 2016, potrivit Ministerului Educaţiei.

Dosare penale de la DNA
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.
Tot marţi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.
Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.
Ministerul Justiţiei a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate şi editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare. sursa info: mediafax.ro

Ultima oră

Comentariul meu