Proiectele anului 2016 la Sibiu: Terminal cargo și curse spre Italia, Spania și Germania la Aeroport, sediu nou pentru Salvamont și asfaltarea unui kilometru de drum în fiecare zi!

aeroportul din sibiuPână la sfârşitul acestei săptămâni, bugetul Consiliului Judeţean Sibiu va fi fundamentat şi va fi postat pe site-ul instituţiei, urmând ca joi, 21 ianuarie, să fie supus spre aprobare consilierilor judeţeni.

În urma celor două runde de întâlniri pe care conducerea Consiliului Judeţean Sibiu le-a avut luni, 11 ianuarie, cu managerii instituţiilor de cultură şi cu cele prestatoare de diverse servicii, s-au jalonat resursele financiare şi umane de care are nevoie fiecare unitate pentru a funcţiona, precum şi ce investiţii pot fi realizate anul acesta.
De departe, cel mai îndrăzneţ proiect de investiţii al anului 2016 este folosirea unei noi tehnologii de modernizare a drumurilor judeţene şi comunale, prin achiziţionarea unui utilaj modern ce permite asfaltarea unui kilometru pe zi. „Acest proiect ar schimba cu totul investiţiile Consiliului Judeţean Sibiu pe drumuri, nu doar în ceea ce priveşte reducerea duratei, dar mai ales a costurilor, care pot fi mai mici cu o treime. Noi avem un proiect pe trei ani de modernizare  a tuturor drumurilor judeţene şi comunale. În primul semestru al acestui an dorim ca cel puţin un drum să fie reabilitat cu această nouă tehnologie care deja a fost pusă în practică pe câteva drumuri din ţară, la Hoghiz, judeţul  Braşov, între Oradea şi Felix şi în zona de nord a ţării”, a spus Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu. Acesta a mai subliniat că în anul 2015, societatea de drumuri şi poduri a Consiliului Judeţean Sibiu a avut cel mai mare volum de lucrări din istoria sa şi, implicit, cel mai mare buget, reuşind să îşi asigure flotila necesară. Dacă bugetul preconizat pe anul 2015 a fost de 36 milioane lei, societatea a realizat 43 de milioane, din care 5 milioane au provenit din lucrările cu terţi: primării şi alte societăţi.
În ceea ce priveşte Aeroportul Internaţional Sibiu, regie autonomă finanţată de Consiliul Judeţean Sibiu, în anul 2015 s-a înregistrat un număr de 276.533 de pasageri îmbarcaţi-debarcaţi, ceea ce înseamnă o creştere de 28% faţă de 2014 , iar traficul total cu pasageri aflaţi în tranzit a fost de 307.053. Şi numărul de mişcări de aeronave  înregistrat anul trecut – 5.468 a crescut cu 12% faţă de anul 2014.
Pentru anul în curs, conducerea Aeroportului Internaţional Sibiu va lansa licitaţii pentru noi rute spre Spania, Italia şi Germania şi o să contureze o propunere de reamenajare a tarifelor. De asemenea, în urma finalizării studiului de oportunitate privind dezvoltarea unor operaţiuni cargo şi logistice, Aeroportul Sibiu va trece la implementarea proiectului. Deja au fost demarate operaţiuni cargo în cooperare cu o companie specializată pe servicii logistice globale de mare viteză pe reţeaua de trafic aerian-feroviar-rutier, traficul pe Aeroportul Sibiu fiind de 20-30 de expedieri/primiri pe lună. Intenţia conducerii Aeroportului este de a achiziţiona în următoarea perioadă un echipament de degivrare, pentru înlăturarea gheţii.
O altă investiţie care va demara anul acesta este construirea unui sediu nou pentru Serviciul Public Salvamont Sibiu.
Investiţiile pe care managerii instituţiilor de cultură şi de prestari servicii din subordinea Consiliului Judeţean Sibiu sunt numeroase, motiv pentru care în cadrul întâlnirii s-au prezentat şi posibilităţile de atragere a finanţăriilor de la Uniunea Europeană. Recomandarea conducerii Consiliului Judeţean Sibiu, în special pentru instituţiile de cultură, a fost aceea de a concepe şi dezvolta nişte evenimente şi proiecte culturale împreună.

Ultima oră