foto – ionii au intrat la apă la propriu la tălmăcel. obiceiul este respectat cu sființenie în fiecare an!

udatul ionilor 2015Momente de sărbătoare, bucurie și emoție joi la Tălmăcel. Tot satul s-a adunat cu mic cu mare la ”Udatul Ionilor”, un obicei despre care unii săteni spun că ar fi vechi de peste 400 de ani.

Toți cei cu numele de “Ion” sau “Ioana” au fost udați joi în râul ce trece pe lângă biserica din satul sibian Tălmăcel, unde câțiva “juni” îmbrăcați în costume tradiționale românești păstrează de la Marea Unire, obiceiul “Udatul Ionilor”, potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul – Junii” (CJCPCTCJ) Sibiu.
După slujba religioasă, spre râul din sat pornește un alai format din feciori călări ce poartă steaguri tricolore, îmbrăcați tradițional, un car alegoric tras de boi împodobiți cu țesături și mărgele și mai în urmă măgărușii cu moșul și baba din paie. Ajunși la râu, “junii” îi udă rând pe rând pe toți ce poartă numele de “Ion” sau “Ioana” doar pe cizme, într-un ritual de purificare.
“Udatul Ionilor este obiceiul cu care Tălmăcelul și locuitorii lui se identifică. Vechimea acestui obicei nu poate fi stabilită cu exactitate. Sunt oameni care povestesc că obiceiul ar fi strâns legat de Marea Unire de la 1918, alții spun că ar fi legat de construirea bisericii din sat, în secolul al XVIII-lea. După ce s-a construit biserica din sat, s-au adus și clopotele de la Viena, iar garda cu călărași s-a dus să le aducă. Se pare că au intrat în sat de Sf. Ioan, și de atunci a rămas tradiția, spune Ilie Rotaru. Primarul Constantin Barbu știe o altă legendă: locuitori ai satului care au fost plecați la Marea Unire de la Alba Iulia s-au întors acasă de Sf. Ioan și din bucuria unirii s-a născut acest obicei”, se arată într-un comunicat al CJCPCTCJ Sibiu.udatul-ionilor
După ce toți cei care poartă numele Sfântului Ion și-au primit botezul, feciorii, fetele, localnicii și turiștii se îndreaptă spre punctul central al satului: piațeta din fața bisericii. Aici, în Ulița Mare, are loc tradiționalul joc, după ordinea binecunoscută: sârba, învârtita, hațegana, jiana și hora.
Folcloric, Udatul Ionilor machează încheierea ciclului sărbătorilor de iarnă, deschis pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, prin constituirea cetei de feciori și continuat prin colindatul întregului sat de Crăciun.
“Udatul Ionilor” de la Tălmăcel este urmat de sărbătoarea Burduhoșilor din localitatea Cârța, județul Sibiu.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Câțiva zeci de metri mai jos începe apocalipsa. Tone de gunoaie de plastic zac pe malul râului Tălmăcel in toată splendoarea. Gunoaie aruncate chiar de acei mandri cetățeni ai satului , căci ei știu sa arunce in rau gunoiul, tradiție frumoasa a locului…Rușine sa va fie !