Topul prețurilor la case și apartamente pe 2015. La Sibiu s-au ieftinit, iar în Cluj și Timișoara s-au scumpit!

O casa Noua Selimbar Sibiu (9)Sibiul este orașul în care locuințele s-au ieftinit cel mai mult în  anul care s-a încheiat recent. Conform unei analize de specialitate trendul a fost unul de majorare și cu 10 procente așa cum s-a întâmplat la Timișoara sau Cluj. Sibiul este orașul important din România, în care prețurile au scăzut cu aproape 3 procente.

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro asupra Capitalei și celorlalte șapte mari regiuni de dezvoltare ale țării, prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare au cunoscut o evoluție clar ascendentă în ultimul an (T4 2015 raportat la T4 2014). Astfel, cu trei excepții, locuințele s-au scumpit în majoritatea orașelor analizate.
Dupa ce ani la rand Capitala a fost principalul pol de dezvoltare imobiliara, zona de vest a tarii a inceput sa fie atractiva pentru sectorul constructiilor. Progresele din zona de business din Cluj si Timisoara au facut ca cererea de apartamente sa creasca si in Ardeal si Banat, implicit si preturile.
Evoluţiile din ultimul an au arătat că românii sunt interesaţi mai multde confort decât de preţul de achiziţie. Locuinţele din Cluj şi cele din Timiş s-au scumpit cel mai mult, iar cele din Sibiu s-au ieftinit.

Orașele unde prețurile au crescut
Clasamentul scumpirilor la apartamente este condus de două dintre marile centre regionale ale țării, respectiv Cluj-Napoca și Timișoara, care au consemnat creșteri de peste 10%; Constanța este și ea inclusă în această listă, cu un avans de 7,6%. În mod interesant, majoritatea reședințelor de județ incluse în top se încadrează însă în categoria orașelor mijlocii.
Cluj-Napoca se situează pe primul loc atât în clasamentul celor mai mari scumpiri consemnate la 12 luni, cât și în topul orașelor cu cele mai scumpe apartamente, surclasând Capitala. Pretențiile vânzătorilor din orașul de pe Someș s-au majorat cu 13,6% în ultimul an, de la 978 de euro pe metru pătrat util în T4 2014, la 1.111 euro pe metru pătrat în T4 2015. Față de luna aprilie 2008, când a fost atins vârful prețurilor pe piața clujeană, respectiv o medie de 1.551 de euro pe metru pătrat, valoarea actuală este cu circa 28% mai mică. La sfârșitul lunii trecute, Indicele Imobiliare.ro consemna o valoare medie de 1.156 de euro pe metru pătrat pentru apartamentele vechi, cu 14,9% mai mult decât în perioada similară din 2014. Apartamentele noi, pe de altă parte, costau 1.089 de euro pe metru pătrat, cu 8,9% mai mult decât la începutul iernii trecute.
Timișoara se situează pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari creșteri de preț consemnate în 2015 (după Cluj-Napoca) și, totodată, pe locul al treilea în topul orașelor cu cele mai scumpe apartamente din țară (după București). În ultimul trimestru din 2015, suma medie solicitată de vânzători a ajuns la 929 de euro pe metru pătrat, cu 12,7% peste valoarea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 824 de euro pe metru pătrat. Față de momentul de vârf al pieței (luna iunie a anului 2008), când un apartament costa, în medie, 1.329 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu aproape 31% mai mică. La sfârșitul lunii noiembrie, locuințele vechi din orașul de pe Bega aveau un preț cerut de 934 de euro pe metru pătrat util, cu 12,4% mai mult decât în urmă cu un an. Unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, se situau la o medie de 948 de euro pe metru pătrat, cu 8,2% mai mult decât în perioada similară a lui 2014.

La Sibiu s-au ieftinit cel mai mult
Doar cinci dintre reședințele de județ analizate fac excepție de la tendința generală de creștere a prețurilor la apartamente. Dintre acestea, trei au consemnat ieftiniri în ultimul an, în timp ce în celelalte două cazuri au avut loc stagnări. De menționat este că cea mai mare scădere a fost anul acesta de 2,7%, semnificativ sub marja maximă consemnată în 2014, respectiv 6,7% (în cazul Aradului).
După un declin anual de 2,7%, apartamentele din Sibiu costă acum 663 de euro pe metru pătrat util, față de 682 de euro pe metru pătrat în perioada similară a anului trecut. Aceasta este cea mai mare scădere de preț consemnată la nivel național în 2015.
Reșița, reședința județului Caraș-Severin, este al doilea dintre cele trei orașe care au consemnat reduceri de preț în 2015. După un declin de 1%, prețul mediu solicitat de vânzătorii din oraș este acum 407 euro pe metru pătrat util, față de 411 euro pe metru pătrat anul trecut.
În Focșani, apartamentele s-au depreciat, în medie, cu 0,8%, de la 573 de euro pe metru pătrat util, la 568 de euro pe metru pătrat.
În Deva, reședința județului Hunedoara, prețurile apartamentelor s-au menținut constante în ultimul an, la o valoare medie de 602 euro pe metru pătrat util.
Și în Târgu-Jiu pretențiile proprietarilor s-au menținut relativ constante, la o valoare de 667 de euro pe metru pătrat util (față de 666 de euro pe metru pătrat anul trecut). Citește toată analiza pe imobiliare.ro.

Ultima oră

Comentariul meu