ANALIZĂ buget Sibiu 2016 – Cei mai mulți bani se cheltuie pe învățământ, cultură și dezvoltare. Detalii complete! (VIDEO)

sibiu de susMunicipiul Sibiu va cheltui din bugetul local aproximativ  535,6 milioane lei în anul în curs. Mai mult de jumătate din bani vin din taxele și impozitele plătite de sibieni, respectiv 265 milioane lei. Primarul Astrid Fodor a prezentat marți cum se vor aloca banii în acest an.

Din acestea, aproape 265 de milioane de lei reprezintă veniturile proprii ale bugetului, adică taxele și impozitele plătite de sibieni și fondurile din cotele defalcate din impozitele percepute de stat pe veniturile sibienilor care se întorc pe plan local. La acest capitol al veniturilor proprii se estimează o ușoară reducere în contextul noilor prevederi ale Codului Fiscal și a reducerilor de impozite pe care Primăria Sibiu le-a operat pentru încurajarea mediului economic, dar și pentru a reduce impactul altor creșteri de impozite prevăzute de noul Cod Fiscal pentru cetățeni.
La acestea se adaugă alte venituri de la bugetul de stat sau de la alte administrații, aceste sume urmând să ne fie comunicate ulterior. Capitolul “Venituri” include și excedentul anilor precedenți în sumă de 157 de milioane de lei.
Cheltuielile secțiunii de funcționare a administrației locale însumează 366 de milioane de lei.
Cel mai important capitol de cheltuieli de funcționare vizează învățământul – 116 milioane lei, incluzând salariile profesorilor și ale personalului auxiliar, cheltuilile materiale și finanțarea burselor acordate elevilor.
Un al doilea capitol ca mărime a sumei alocate este cultura. Comparativ cu 2015, domeniul cultural primește o finanțare din bugetul local cu 3 milioane de lei mai mare, suma totală alocată în bugetul anului 2016 fiind de 37,8 milioane de lei. Acest capitol include bugetul instituțiilor culturale din subordinea administrației locale, aproape jumătate din suma menționată fiind alocată Teatrului Național Radu Stanca. Acest capitol include și finanțarea pentru agenda culturală (6.600.000 de lei), pentru agenda sportivă (3.400.000 lei) și pentru agenda comunității (500.000 lei).
Suma alocată asistenței sociale crește cu aproximativ 5 milioane de lei, de la 16 milioane lei la 21 de milioane de lei, principala cauză fiind creșterea salariului minim din iulie 2015 și majorarea salariului cu 25% în domeniul asistenței sociale începând din 1 decembrie 2015. Această categorie include și drepturile persoanelor cu handicap, salariile asistenților personali ai acestora și totalul ajutoarelor sociale.
Serviciilor publice le este alocată în 2016 o sumă de 19 milioane de lei pentru a acoperi cheltuielile cu personalul și cheltuielile materiale.
O altă cheltuială importantă la acest capitol este subvenția pentru transportul public care însumează 30 de milioane de lei.  La același capitol, suma alocată în bugetul pentru 2016 pentru reparațiile la străzi și semaforizare se ridică la 55 milioane de lei.
Cheltuielile secțiunii de dezvoltare însumează aproximativ 170 milioane de lei. Această sumă este destinată continuării programelor de investiții.  Aproape 135 de milioane de lei au fost alocați pentru finanțarea investițiilor Primăriei Sibiu, iar alți 32 de milioane de lei sunt destinați investițiilor serviciilor publice subordonate Consiliului Local Sibiu.
VEZI ÎNREGISTRAREA CONFERINȚEI DE PRESĂ A LUI ASTRID FODOR ÎN PLAYERUL DE MAI JOS

YouTube video

Ultima oră

Comentariul meu

Publică