focus sibiu - sibiul văzut prin ochii fotografilor

focus sibiuPrima ediție a Festivalului Internațional de Fotografie Focus Sibiu a readus fotografia pe prim plan într-un oraș eminamente cultural. Fotografii Asociației Focus Sibiu au vernisat două expoziții retrospective, una a anului 2014 și una a evenimentelor culturale și sportive din 2015, aceasta din urmă fiind expusă în continuare în curtea interioară a Primăriei Municipiului Sibiu.

Alături de cele două expoziții retrospective, în cadrul FFIFS 2015 au fost deja vernisate două expoziții individuale și urmează multe alte surprize fotografice.
Miluță Flueraș, unul dintre cei mai admirați fotografi de eveniment din capitală, a prezentat în cadrul festivalului o expoziție intitulată de către organizatori #Colectiv. Miluță a fost unul dintre fotografii prezenți în seara tragicului incident în clubul bucureștean, fiind rănit și în continuare internat în spital cu grave arsuri. Fotografiile sale au fost reunite în cadrul expoziției vernisate în foaierul Teatrului Gong, un eveniment cu tentă umanitară. Sibienii care au vizitat de-a lungul celor trei săptămână expoziția au donat puțin peste 1000 de lei, la care s-a adăugat și o donație anonimă de 800 de lei. Toți acești bani au ajuns în contul fotografului bucureștean. „Miluță este un „frate” de meserie, dacă îi putem spune așa. Este un excelent fotograf de eveniment, piesele sale sunt remarcabile și mă bucur că am putut oferi și noi o mână de ajutor în această gravă situație. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au donat bani, sperăm să fie de folos”, spune Sebastian Marcovici, președintele Asociației Focus Sibiu.
Colaborarea dintre Sibiu și o parte din orașele înfrățite s-a materializat printr-o serie de acțiuni comune desfășurate de-a lungul întregului an. Asociația Focus Sibiu a realizat două expoziții de fotografie în Klagenfurt – Austria și Deventer – Olanda. În același timp, fotograful Gerard Dubois din Deventer a expus în cadrul FFIFS 2015 o expoziție cu cele mai importante evenimente din orașul olandez, expoziție găzduită de Centrul de Informații pentru Turiști din Piața Mare.
În perioada următoare, până la finalul acestui an, alte trei expoziții vor fi vernisate în cadrul Festivalului Internațional de Fotografie „Focus Sibiu”. Cea mai importantă agenție de presă din România, Mediafax, vernisează la Sibiu expoziția anuală de fotografie de presă. Cele mai puternice imagini din România anului 2014 vor fi prezentate în Piața Huet, timp de mai bine de o lună. Apoi, sibienii vor putea vedea tot în Piața Huet o expoziție remarcabilă de fotografie de portret intitulată Mavericks of Bucharest, fotografii realizate de Cristian Șuțu (foto Union). Fotografia de acțiune va fi reprezentată în această ediție a Festivalului Internațional de Fotografie Focus Sibiu de Mihai Ștețcu, unul dintre cei mai experimentați fotografi de sporturi extreme din România, care aduce țării și întregii lumi, în fiecare an, povestea Red Bull Romaniacs în imagini. O altă expoziție ce va fi vernisată în zilele următoare îi aparține Andreei Retinschi, fotograf de fashion cu un portofoliu absolut impresionant. Expoziția este o premieră pentru orașul Sibiu, fotografiile urmând a fi expuse pe pilonii de afișaj ai Casei de Cultură a Municipiului Sibiu. „Am ales să organizăm toate aceste expoziții la finalul anului pentru a umple puțin din golul primelor luni ale fiecărui an când în Sibiu nu se întâmplă multe evenimente. Toate expozițiile vor putea fi vizionate pe întreaga durată a lunii ianuarie”, mai spune Sebastian Marcovici

Ultima oră

Comentariul meu