Impresii de la Astra Film Festival 2015. Aveți motive pentru a participa la ediția din 2016!

astra film 2După succesul ediției din 2015, Astra Film Festival vă dă întâlnire din nou în 2016, între 17 și 23 octombrie, cu o selecție surprinzătoare de filme (alese pe sprânceană), dezbateri și workshopuri (cu profesioniști din toată lumea), programe educative pentru copii, spectacole și programe tematice.

În 2015, AFF a fost unul din cele 4 evenimente culturale strategice ale României, desfășurându-se sub Înaltul Patronaj al Președintelui și sub egida EFFE. De mai bine de 22 de ani, festivalul este promotorul filmului documentar în România și în lume, fiind o arenă a ideilor, a trăirilor, a reflexiilor, un spațiu pentru vizionare și pentru dezbatere. AFF a crescut odată cu evoluția filmului documentar și a deschis gustul publicului pentru acest gen de cinema. În fiecare an în luna octombrie, timp de 7 zile cinefilii își iau concediu și vin la Sibiu pentru a se conecta la realități din întreaga lume prin vizionarea filmelor din selecție. Cu ce impresii au rămas o parte din invitați și totodată prieteni ai festivalului după experiența Astra Film Sibiu și de ce nu trebuie să ratați ediția din 2016?
Cristi Puiu (regizor) ”Vin de ani buni la Sibiu, iar în 2016 festivalul ajunge la cea de-a 23-a ediție, ceea ce e o performanță în spațiul cultural românesc, dar în fiecare an filmele din selecție, programele, dezbaterile mi se par fresh și de actualitate. Vin oameni entuziaști de oriunde doar pentru a vedea filme și pentru a sta de vorba cu regizorii.”
Thierry Garrel (fost director ARTE France) ”Nu sunt la prima participare la AFF, dar în acest an sunt impresionat de amplitutdinea evenimentului. Aici se pot vedea filme din toată lumea, ceea ce este uimitor. Noi credem că documentarele sunt ca o peninsulă când ele de fapt sunt ca un continent.”
Dan Perjovschi (artist) ”Este un festival cunoscut și apreciat internațional, iar faptul că se desfășoară la Sibiu de 22 de ani spune ceva. Documentarele sunt ca arta, iar la Sibiu pot fi văzute cele mai senzaționale filme din întreaga lume. AFF este la fel de important pentru breasla cineaștilor precum marile bienale de artă pentru artiști.”
Vintilă Mihăilescu (colaborator Dilema Veche): ”Festivalul a crescut odată cu evoluția filmului documentar. Îmi aduc aminte că la prima ediție filmul care a câștigat premiul publicului avea vreo 7-8 minute și era atât: un țăran care mergea cu o căruță pe câmp și scoate un telefon mobil. Râsete în sală, un film extraordinar, sigur, era un film amuzant pentru perioada respectivă. Dar de la acest moment și până în prezent e toată evoluția documentarului românesc post-comunist.”
Manuela Cernat (critic de film): ”Un atu al festivalului este că filmele din selecție merg în același ritm cu realitatea înconjurătoare. Este extrem de important faptul că la Sibiu un festival a optat pentru filmul documentar. La nivel internațional acesta tinde să fie mai apreciat și mai urmărit decât filmul de ficțiune pentru că există o saturație a publicului pentru blockbustere și subiecte care se reiau la infinit.”
Roberto Cueto (programator la Festivalul San Sebastian și Documenta Madrid): ”Astra Film Festival este o comoară pentru locuitorii din regiunea de est a Europei, pentru că aici pot fi văzute atât filme consacrate internațional cât și filme despre sau produse în Europa Centrală și de Est.”
Ildiko Zonga Plajas (regizor): ”Am participat la Astra cu mai mulți ani în urmă și a fost o experiență revelatoare. Am studiat apoi antropologie vizuală, iar în fapt, filmul proiectat în acest an – Dialoguri de baltă / Swamp Dialogues (Premiul pentru cel mai bun documentar în competiția Student) este lucrarea mea de disertație.”
Cintia Gil (director DocLisboa): ”Filmele produse în ultimii ani au un statement pregnant politic și ating probleme sensibile ale lumii de azi. Regizorii se feresc de abordările comune, de șabloane sau formule prestabilite și caută mai degrabă să ilustreze în mod subtil diferite puncte de vedere care mai apoi să stârnească publicul la dialog. Asta se întâmplă și la Sibiu, AFF e un spațiu de dialog, de înțelegere, de schimb între membrii comunității.”
Nino Kirtadze (regizor): ”AFF este locul unde fiecare student cu care am lucrat la Aristoteles Workshop își dorește să aibă filmul expus. Este o șansă reală pentru tinerii cineaști din regiune de a-și vedea filmele proiectate într-un festival de talie internațională.”

Ultima oră