Pentru a preîntâmpina producea unor evenimente grave, poliţiştii rutieri au acţionat în teren, pe drumurile naţionale şi judeţene, depistând şi sancţionând peste 500 de conducători auto pentru abateri de la normele rutiere. Totodată, poliţiştii au constatat 13 infracţiuni la regimul rutier din care 9 de conducerea unui autoturism de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice.
În vederea creşterii siguranţei în trafic, în perioada 18 – 20 decembrie, poliţiştii rutieri sibieni au intensificat activităţile de impunere a legii şi de conştientizare a participanţilor la trafic cu privire la pericolul la care se expun prin nerespectarea normelor legale, axate în special pe combaterea nerespectării regimului legal de viteză şi cu accent pe conducerea autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice.
Astfel, au fost aplicate 503 sancţiuni contravenţionale din care 219 pentru depăşirea vitezei regulamentare.
De asemenea, poliţiştii rutieri au ridicat în vederea suspendării 29 de permise de conducere din care 13 pentru depăşire neregulamentară şi 5 pentru conducerea unui autoturism în stare de ebrietate.
Poliţiştii rutieri au constatat şi 13 infracţiuni la regimul rutier, din care 9 de conducerea unui autoturism de persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, alcoolemiile acestora situându-se între 0,53 – 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge.
Poliţiştii rutieri vă reamintesc că VITEZA cauzează şi agravează accidentele de circulaţie. Le cauzează pentru că reduce posibilitatea de manevrare la timp a autoturismului şi le agravează întrucât şocul e mai puternic, iar consecinţele dramatice.
Viteza scade vizibilitatea, reducând câmpul vizual al şoferului la zona centrală a drumului.
Nu uitaţi! Cu cât viteza este mai mare, şocul produs de accident este mai mare, iar consecinţele mai grave. Viteza induce stres întrucât îl obligă pe șofer să recepteze un volum mai mare de informații într-un timp mai scurt şi îi scade vigilenţa.