deszapezireÎn fiecare an subiectul „deszăpezirea” iscă dispute. Ba că iarna a luat autorităţile pe nepregătite, ba că nu s-a deszăpezit peste tot, ba că a costat prea mult….Poate că toate discuţiile ar dispărea dacă ar îndepărtarea zăpezii de pe străzi ar fi eficient făcută, şi peste tot.

În Sibiu, suprafaţa deszăpezită- 100%. Pentru 3.8 milioane lei
Este cunoscut faptul că în Sibiu maşinile de deszăpezire nu intră decât pe marile bulevarde. Străzile lăturalnice sunt lăsate la mâna vremii….Anul acesta însă, în contractul de deszăpezire este prevăzut ca firma care va face acest lucru va acoperi 100% tronsoanele şi zonele oraşului. Pentru acest lucru suma prevăzută este de 3.875.220 lei.
La Mediaş, pentru 1.550.000 lei, firma cu care Primăria a încheiat contract nu va deszăpezi decât 47% din străzile oraşului. Pe restul probabil că localnicii vor da la lopată…
La Ocna Sibiului zăpada va fi îndepărată de pe absolut toate străzile, cel puţin aşa prevede contractul de deszăpezire. Şi asta pentru 22.000 de lei fără TVA.
Primăria Tălmaciu are puşi deoparte 30.000 de lei pentru acest sezon de iarnă. Zăpada va fi dată laoparte în Tălmaciu, dar şi pe străzile din Tălmăcel şi de pe DC Tălmaciu-Tălmăcel.
Răşinariul are prevăzută o sumă de 30.000 de lei pentru a îndepărta zăpada din localitate, iar Slimnicul 26.000 de lei.

Plata pe oră
O parte dintre primăriile din judeţ au negociat contractele de deszăpezire în alt fel. Nu au stabilit o sumă totală, ci una pe ora de lucru.
Arpaşu de Jos o să plătească firmei de deszăpezire 150 de lei fără TVA. 135 de lei pe oră fără TVA s-a stabilit că vor plăti primăriile Brateiu şi Hoghilag. La Racoviţa ora de deszăpezire costă mai mult- 150 de lei fără TVA, iar la Şeica Mare acelaşi lucru se va face cu 130 de lei pe oră. La Târnava plata se va face în funcţie de numărul de ore, conform tarifelor din contract.

În regie proprie
Multe dintre localităţile judeţului au ales să facă deszăpezirea în regie proprie. Astfel, şi costurile sunt mai scăzute. Cele care vor face acest lcuru sunt administraţiile din Avrig, Cisnădie, Copşa Mică, Dumbrăveni, Miercurea Sibiului, Sălişte şi foarte multe dintre comune.
Alte contracte prevăd că tariful pentru deszăpezire va fi stabilit pe baza situaţiilor de lucrări. Este cazul primăriei Agnita, Alma, Apoldu de Jos, Bazna, Biertan sau Bârghiş.

Ultima oră

Comentariul meu