cumpărături: singura cale catre dezvoltare este online

Ultimii cinci ani au dus la dezvoltarea, raspandirea si consolidarea pietei online, atat pe segmentulde cumparaturi, cat si al interactiunii sociale. Mediul online reprezinta astazi unul dintre elementele fara de care nu poate fi conceputa viata unui om; progresul tehnologic a facut ca elemental online sa poata fi accesat de oriunde si la orice ora din zi sau din noapte. Volumul de cumparaturi realizate online s-a solidificat si a crescut in mod constant, constatandu-se o imbunatatire semnificativa atat din partea comerciantilor, cat si a cumparatorilor. Astazi se poate discuta deja despre tipare si modele de shopping online, de cifre si statistici imbucuratoare pentru toata lumea; prognoza in ceea ce priveste evolutia acestuia in viitor este una de natura a ferici si a marca cresterea rapida care se preconizeaza in urmatoarea perioada pentru mediul online. Din cate se poate observa, progresul si evolutia comertului se poate realize doar printr-o singura cale: online.

cos de cumparaturiMediul online-locul in care totul se desfasoara rapid si profesionist

Pentru ca progresul tehnologic s-a potrivit ca o manusa nevoii omului de a economisi timp, iata ca in momentul de fata, modalitatea traditionala de realizare a cumparaturilor (prin deplasarea fizica a unei persoane in diverse magazine) a fost inlocuit cu succes cu varianta online de achizitionare a bunurilor necesare orivcarei persoane. Magazinele clasice si-au deschis versiuni de desfacere a produselor in mediul online, iar multe dintre ele, chiar si-au incetat existenta ca entitati comerciale fizice, concentrandu-si atentia pe dezvoltarea online. Raportat nivelul intregii planete, prognozele specialistilor in ceea ce priveste cresterea ponderei mediului online in achizitionarea de produse pana in anul 2018 sunt imbucuratoare pentru comercianti: se estimeaza o crestere cu peste 17% a comertului online in detrimentul celui clasic (pentru care s-a estimat doar o crestere de maxim 6-7%). Se pare ca barbatii sunt din ce in ce mai interesati de mediul online in ceea ce priveste achizitia de bunuri din domeniul electronicelor, electrocasnicelor, automobilelor sau telefonei mobile (49% dintre acestia folosesc mediul online in cautarile lor de informare despre potentialele achizitii pe care doresc sa le realizeze), in timp ce femeile domina in proportie de 37% domeniile referitoare la achizitiile online de bunuri din domeniul imbracamintii si incaltamintei.

iphone

Referitor la loialitatea fata de un brand sau un produs, 57% dintre barbati raman loiali, iar 43% prefera stabilitatea in mediul online atunci cand isi realizeaza cumparaturile. Majoritatea cumparatorilor din mediul online urmaresc si sunt influentati atunci cand isi efectueaza cumparaturile de calitatea produselor si de modul in care aceasta le este garantata de catre vanzator (mai ales ca online, un produs nu este palpabil, ci este disponibil sub forma unei fotografii de produs sau a unui videoclip de prezentare a acestuia) – 21% barbati si 33% femei, in timp ce 21% dintre barbati sunt interesati de conditiile de livrare si pretul produsului, fata de 20% dintre femei. Migrarea omului catre mediul online a devenit o certitudine care va fi luata de acum inainte in calcul de catre toti comerciantii de produse, acestia adaptandu-se noilor tendinte.

YouTube video

Online inseamna disponibilitate totala

Sunt cateva domenii care in ultimii ani au crescut exponential cu dezvoltarea mediului online: retelele de socializare, comunicatiile si cazinourile online. Care este avantajul oferit acestor domenii si nu numai lor? Mediul online este disponibil non-stop, este accesibil instant, de oriunde si la orice ora si nu este conditionat. Sa luam exemplul cazinourilor online, care au inteles ca, aditional celor traditionale, versiunile lor online se vor bucura de acelasi succes. Care in unele cazuri a reusit sa-l intreaca pe cel al cazinourilor clasice, tocmai pentru ca, online, categoria celor care au acces la acestea a fost cu mult mai mare. Multe cazinouri online si-au consolidat pozitia pe piata online de specialitate; asa este cazul Pokerstars, care prezinta jocuri cazino specifice, dintre care se remarca jocul de poker si turneele organizate in intreaga lume. Cresterea valorilor in randul numarului de utilizatori ai unui brand sau produs in mediul online a fost rezultatul dinamicii accelerate a dezvoltarii acestui mediu. Astazi, in Romania sunt peste 10 milioane de terminale inteligente (smartphonuri) care se afla in proprietatea oamenilor; tocmai de aceea peste 70% dintre romani se declara incantati in a-si efectua cumparaturile online in viitorul apropiat. Fiindca pe langa elementul “disponibilitate totala”, mediul online ofera si un nivel crescut al economisirii de timp si bani (asa cum considera peste 38% dintre cei care au efectuat cumparaturi online). Aceste date obtinute la nivelul Romaniei, una dintre tarile care se bucura de un grad ridicat de penetrare a internetului la nivel de populatie sunt de natura a incuranja expansiunea online a comerciantilor.

carti de jocDate despre mediul online si nivelul de penetrare in viata omului

Profilul cumparatorului din mediul online este unul care inglobeaza diverse categorii de varsta, nivel de educatie si statut social. In general, raportat la categoria produselor achizitionate sau domeniilor accesate, varsta utilizatiorului este undeva in jurul a 25-40 de ani, acesta avand un nivel de eductie si statut social ridicat. Peste 90% dintre persoanele care se afla in cautarea unui loc de munca, de exemplu, apeleaza la cautarea in mediul online, in general fie pe retelele de socializare, fie direct la sursa online a diverselor companii angajatoare. Multe companii au ales sa isi efectueze interviurile de angajare prin intermediul mediului online, acestea efectuandu-se intr-un mod mai degajat pentru cel care doreste sa se angajeze. In mediul online, oamenii gasesc acei identificatori care ii ajuta sa simta apartenenta la o anumita categorie, gasesc elementele necesare care ii determina sa comunice mai bine cu ceilalti, informatii si date care se afla la indemana lor si care pot fi accesate mult mai rapid, precum si produse care sunt accesibile in conditii mai avantajoase fata de cele disponibile in mod traditional. In plus, mediul online le ofera posibilitatea comerciantilor si cumparatorilor/utilizatorilor produselor respective de a schimba informatii care sunt utile pentru ambele parti si care pot fi valorificate in folosul tuturor.

keyboard

Consideratii finale

Mediul online reprezinta un element absolut necesar al existentei omului modern; un element definitoriu care il ajuta pe acesta sa evolueze si sa dispuna intr-un mod mai eficient de timpul si resursele sale. Omul modern si mediul online interactioneaza intr-un mod benefic pentru dezvoltarea amandurora si, implicit, acest aspect va duce la dezvoltarea societatii de maine.

YouTube video

Ultima oră

Comentariul meu