video interviu - săgeți de la rectorul ulbs către primăria sibiu: universitatea nu este susținută așa cum trebuie de către administrația locală!

rector ulbs ioan bondrea - 7 decembrie 2015Rectorul ULB Sibiu, Ioan Bondrea a vorbit luni despre candidatura sa pentru un nou mandat în fruntea celei mai prestigioase instituții de învățământ superior din oraș. Bondrea spune că va candida și a vorbit și despre regrete și neîmpliniri din actualul mandat. Rectorul a criticat municipalitatea pentru faptul că Universitarea nu e susținută ”așa cum trebuie”.

Ioan Bondrea a reconfirmat că va candida la anul, în martie, pentru un nou mandat de rector al ULBS. Într-un scurt dialog purtat cu reporterul Ora de Sibiu, într-o conferință de presă avută loc luni la rectorat, Bondrea a vorbit despre planurile de viitor, despre regretele și neîmplinirile din actualul mandat, dar și despre posibilitatea apariției unui contra candidat în cursa pentru un nou mandat la Universitate. În discursul său, actualul rector ULBS s-a plâns de faptul că administrația locală nu sprijină așa cum trebuie principala instituție de învățământ superior din Sibiu.

Iată mai jos interviul cu Ioan Bodrea:

Veți candida pentru un nou mandat la conducerea ULBS anul viitor?
Da. De fapt am mai spus acest lucru de curând. Eu vreau să duc mai departe niște proiecte care nu au fost finalizate. Vreau să le duc la bun sfârșit și eu și echipa de prorectori le vom continua, dacă bineînțeles lumea ne acordă această încredere. Le vom continua și mandatul viitor!

La ce proiecte faceți referire? Care ar fi cel mai important?
În special la cele de infrastructură. Cel mai important proiect este cel al sălii de sport pentru ULBS. Suntem în stadiul de discuții cu Mitropolia, legat de terenul pe care ar urma ca aceasta să fie construită.

Vă așteptați să aveți un contra candidat? Ce știți? S-a anunțat cineva?
Nu știu nimic. E democrație și oricine poate să candideze. Eu mă aștept la orice!

Ce atuuri aveți în lupta cu un posibil contra candidat?
Eu cred că sunt mai multe. În primul rând este transparența. Este recăpătarea încrederii în anumite zone și de conducere, de management dar și recăpătare încrederii în zonele administrative. (..) Eu nu am făcut lucrurile acestea singur. Există în ULBS o masă de colegi care au făcut ca această universitate să fie pe o poziție de top. (..) Vocea Universității se aude și contează. (..) Eu consider că împreună putem continua ceea ce am început să facem.bondrea2

Aveți vreun regret în acest mandat de rector al ULBS?
Da. Sigur că am. În primul rând am venit aici să fac ceva pentru Universitate, dar în același timp nu mi-am propus să mulțumesc pe toată lumea.

Alte regrete mai aveți?
Sunt și oameni care o să fie nemulțumiți, dar regretul meu cel mai mare este că încă Universitatea, deși este un pilon mai mult decât important în Sibiu, nu este susținută de către zona administrației, așa cum trebuie. Mai ales în zona aceasta de infrastructură. Pentru că Universitatea s-a dezvoltat. (..) Ducem o lipsă acută de spații. Atât pentru cercetare cât și pentru învățământ.

Sunt alte Universități din România care beneficiază de o suținere mai mare din partea primăriilor?
Sigur că sunt. De la acordări de terenuri până la spații. Eu când am preluat mandatul în 2012, în acel an ne-au dat afară și de pe Oituz. Aveam acolo niște spații. Aici în totdeauna au fost probleme..

Cum vedeți în acest moment sprijinul administrației locale pentru ULBS?
Există spații în anumite licee care nu mai funcționează nici măcar la un sfert din capacitatea lor. Eu și acum de exemplu pentru studenții străini aș vrea să facem un cămin pentru ei și avem nevoie de spațiu. (..) Am încercat să cumpărăm un spațiu de pe Rațiu, de vizavi de Știinte. (..)

Credeți că e vorba de o reticență din partea administrației locale?
Nu știu dacă e vorba neapărat de reticență. Știți primăria răspunde de învățământul preuniversitar. Știți bine că în totdeauna cămașa e mai aproape decât haina de corp. (..) Sunt lucruri destul de complicate. (..) Voi încerca împreună cu Academia Forțelor Terestre să facem niște spații de cercetare comune cu această instituție. Vrem să construim în prelungirea Facultății de Drept încă o clădire pentru activitatea didactică.bondrea 3

Există transparență mai mare față de acum 4-5 ani, la ULBS?
Eu sper că da. Din punctul meu de vedere zic că da. Eu am întâlniri aproape lunar cu studenții și reprezentanții lor și încerc să le rezolv problemele. Sigur sunt lucruri care nu depind numai de mine. (..) Încerc să îi sprijin în activități. Mă duc la ei la simpozioane. Îmi sunt parteneri și mă mândresc cu ei. (..) Eu am acest dialog și mereu le-am cerut și colegilor ca să îi trateze ca și parteneri pe studenți. (..) Cu cât suntem mai transparenți, cu atât mai mult câștigăm încredere.

Cum poate un student să se adreseze direct rectorului ULBS?
Există variante și am primit studenți în audiențe. Am răspuns și la mail-uri studenților. (..) Am mai răspuns și solicitărilor pe mail, dar nu recomand această formă. (..) În primul rând trebuie rezolvate problemele la nivelul facultăților. (..) Am dat autonomie facultăților pentru asta. (..) Știu ce înseamnă viața de cămin pentru studenți și mă îngrijesc să aibă condițiile dorite.
URMĂRIȚI MAI JOS ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ A DIALOGULUI CU IOAN BONDREA
[fvplayer src=”http://youtube.com/watch?v=AieR59lPcWY” splash=”https://i.ytimg.com/vi/AieR59lPcWY/maxresdefault.jpg” caption=”Bondrea candideaza pentru un nou mandat la ULBS”]

Ultima oră

Comentariul meu