video foto s-a inaugurat centrul de cercetare invazivă şi non-invazivă la sibiu. investiție de peste 22 milioane lei!

cvasic panglica sibiu cindreaÎncepând de azi, 4 decembrie 2015, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu va funcţiona un centru nou şi ultra modern de cercetare a patologiei cardiovasculare. Centrul de cercetare este situat în spitalul nou, la parterul secţiilor Cardiologie şi Obstetrică – Ginecologie, într-un spaţiu complet renovat.

„Centrul de cercetare invazivă şi non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult” a fost realizat graţie unei finanţări europene nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, fiind cofinanţat de Guvernul României, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu.
Valoarea totală a proiectului este de  22.319.999,79 lei din care:
– asistenţă financiară nerambursabilă UE: 15.346.799,86 lei;
– contribuţia Guvernului României: 2.653.199,97 lei;
– TVA: 4.319.999,96 lei.
Centrul de cercetare este situat în spitalul nou, la parterul secţiilor Cardiologie şi Obstetrică – Ginecologie, într-un spaţiu complet renovat. Obiectivul general al proiectului este creşterea capacităţii de cercetare – dezvoltare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu în domeniul medicinii cardiovasculare.
Centrul de cercetare CVASIC  are următoarele compartimente:
a) compartiment (laborator) de cateterism şi explorare invazivă;
b) compartiment de cercetare non invazivă, cu următoarele laboratoare:
– laborator de imagistică nucleară;
– laborator de ecografie cardiacă;
– laborator de ecografie neurologică;
– laborator de ecografie obstetrică;
c) compartiment de terapie intensivă.
În cadrul proiectului au fost achiziţionate echipamente medicale ultra-performante, care permit dezvoltarea de teme de cercetare ale căror rezultate vor avea impact direct asupra îmbunătăţirii sănătăţii populaţiei, prin reducerea incidenţei mortalităţii cardio-vasculare.

Echipamentele achiziţionate sunt în valoare de circa 18 milioane lei, dintre care cele mai importante sunt:
– sistem RMN de ultimă generaţie Philips 3,0T Ingenia în valoare de 8.303.383,40 lei cu TVA inclus;
– sistem angiografic în valoare de 6.196.323,40 lei cu TVA inclus;
– sistem de vizualizare optică intravasculară în valoare de 1.004.152 lei cu TVA inclus;
– ecocardiograf  3D live, în valoare de 1.028.704 lei cu TVA inclus;
– ecograf cu 4 sonde 3D ŞI 4D în valoare de 1.088.100 LEI  cu TVA inclus.
„Inaugurarea acestui Centru de cercetare este un moment de referinţă pentru dezvoltarea unui domeniu atât de important, cum este cel al patologiei vasculare. Centrul, realizat în cel mai mare proiect cu fonduri europene în domeniul medical derulat în Sibiu, oferă o calitate net superioară a actului medical, atât prin buna pregătire a specialiştilor, cât şi prin aparatura de ultimă generaţie.  Ne bucurăm că ne îndreptăm către o normalitate din acest punct de vedere, iar Consiliul Judeţean Sibiu acordă o atenţie deosebită în această dezvoltare. Îmbunătăţirea condiţiilor din cele trei spitale subordonate administraţiei judeţene este o prioritate permanentă a Strategiei de dezvoltare economică şi socială a judeţului Sibiu. Am asigurat fonduri pentru dezvoltare, reabilitare şi dotare, şi ne străduim să atragem cât mai multe fonduri europene, pentru accelerarea modernizărilor”, spune Ioan Cindrea, Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
Necesitatea creării unui centru de cercetare în patologia cardio-vasculară în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu rezidă din faptul că patologia cardio-vasculară reprezintă în prezent principala cauză a mortalităţii în rândul populaţiei adulte la nivel mondial şi naţional. Patologia vasculară (coronariană, cerebrală şi periferică), hipertensiunea arterială şi hipertensiunea pulmonară sunt, în ordine, principalele entităţi patologice întâlnite în domeniul medicinii cardio-vasculare.
„Proiectul este unul din obiectivele strategice de dezvoltare integrată a instituţiei şi ne bucurăm că am reuşit să-l finalizăm la termen şi că vom beneficia de creşterea capacităţii de cercetare şi dezvoltare în domeniul medicinii cardiovasculare. Prin implementarea sa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu devine un centru de referinţă, în care monitorizarea pacienţilor este organizată ştiinţific, medical şi logistic, necesitate imperioasă pentru integrarea României în Programele Europene de cercetare-dezvoltare şi management eficient în sectorul de sănătate publică, cu impact imediat în reducerea semnificativă a costurilor de îngrijire, tratament şi monitorizare activă, dar şi creşterea calităţii vieţii pacienţilor, crearea de noi locuri de muncă şi instruirea selectivă a personalului angajat pentru realizarea simultană a dezideratelor de cercetare şi management”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Dr. Vasile Spinean.


„Centrul  de cercetare în patologia cardio-vasculară este conceput să funcţioneze integrat, după modele similare din UE şi SUA,  urmând a fi conectat la reţelele europene şi mondiale de cercetare, oferind practic tinerilor cercetători şi doctoranzi din ţară sau din străinătate posibilitatea de a se forma şi de a studia la cele mai înalte standarde în domeniu. Totodată, centrul va contribui la dezvoltarea unui mediu de cercetare, care să asigure sustenabilitatea acestor proiecte şi parteneriate, iar prin recunoaşterea sa se va realiza şi îmbunătăţirea calităţii sistemului medical.  Se urmăreşte, de asemenea, integrarea centrului nou creat în programele medicale naţionale de rezidenţiat şi supra-specializare, dar şi în cele internaţionale”, a declarat Prof.univ.dr. Ioan Maniţiu, Directorul de proiect şi medicul şef al Secţiei Clinice Cardiologie I a SCJU Sibiu.
Implementarea proiectului aduce o serie de beneficii ştiinţifice, economice şi sociale, după cum urmează:
Beneficii ştiinţifice:
• creşterea  capacităţii de cercetare şi diagnostic în bolile cardio-vasculare;
• crearea de noi terapii în urma analizei comparative invazivă, paraclinică şi de laborator până la nivel celular, a tipurilor de substanţe ce acţionează la nivel cardiovascular;
• crearea  unor  noi standarde terapeutice pe diverse boli cardio-vasculare şi a unor terapii noi;
• dezvoltarea de cooperări interdisciplinare de cercetare în medicina cardio-vasculară (medici clinicieni, farmacologi, specialişti în biologie celulară, anatomopatologi);
• stimularea pregătirii tinerilor cercetători şi doctoranzi;
• sincronizarea metodelor de tratament cu frontul ştiinţific european în centre regionale  şi internaţionale multidisciplinare;
• îmbunătăţirea competenţelor şi specializarea resurselor umane din cercetarea şi practica medicală


Beneficii economice:
• creşterea  calităţii şi diversificarea actului medical prin înfiinţarea şi dotarea de laboratoare de cercetare în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, în acord cu tendinţele  pe  plan european;
• scăderea costurilor de spitalizare şi a perioadei de tratament;
• atragerea fondurilor alocate la nivel naţional şi internaţional către susţinerea cercetării în acest domeniu, reducerea costurilor totale în domeniul sănătăţii publice, ameliorarea stării de sănătate a populaţiei şi promovarea competitivităţii economice, ceea ce corespunde implementării conceptului Dezvoltării Durabile în Regiunea de Dezvoltare Centru;
• stimularea cererii de inovare pentru sectorul productiv farmaceutic şi cel medical precum şi creşterea investiţiilor private în cercetare.
Beneficii sociale
• scăderea morbimortalităţii cauzată de bolile cardio-vasculare la adult;
• ameliorarea stării de sănătate a populaţiei;
• creşterea speranţei de viaţă a populaţiei.
[fvplayer src=”http://youtube.com/watch?v=bxKdQu8-6ik” splash=”https://i.ytimg.com/vi/bxKdQu8-6ik/maxresdefault.jpg” caption=”Centru de cercetare invaziva si non invaziva Sibiu”]
„Infrastructura nou creată va îmbunătăţi calitatea sistemului medical local şi naţional, prin recunoaşterea centrului de cercetare şi diagnostic în domeniul patologiei cardio-vasculare la adult, cercetarea interdisciplinară clinică şi paraclinică  pe probleme concrete cu aplicabilitate imediată sau de viitor, în scop diagnostic şi terapeutic, cu posibilitatea dezvoltării ulterioare de cercetări în parteneriate strategice cu companii farmaceutice româneşti sau europene sau cu alte centre de cercetare în România sau UE, în cadrul programelor cadru europene”, a concluzionat a declarat Prof. univ.dr. Ioan Maniţiu, Directorul de proiect şi medicul şef al Secţiei Clinice Cardiologie I a SCJU Sibiu.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se află sub autoritatea Consiliului Judeţean Sibiu, pe baza Hotărârii nr. 93/2010 a Consiliului Judeţean Sibiu.
SCJU Sibiu a derulat şi derulează o serie de obiective de investiţii de mare importanţă în vederea reabilitării şi modernizării pavilioanelor instituţiei, cu finanţare din bugetul Consiliului Judeţean Sibiu, de la Ministerul Sănătăţii şi cu finanţare europeană nerambursabilă.
VEZI MAI JOS ÎNREGISTRAREA CONFERINȚEI DE PRESĂ DE VINERI

Ultima oră

Comentariul meu