video foto peste 20.000 de oameni la super parada militară de 1 decembrie de la sibiu. momente emoționante!

parada militara 1 decembrie sibiu (70)Parada militară a adunat zeci de mii de sibieni pe Bulevardul Coposu. La ora 11.00, părinți, bunici, copii sau nepoți, au asistat la una din cele mai frumoase defilări din ultimii ani de la Sibiu. Vremea frumoasă de afară a făcut ca bulevardul să devină neîncăpător. Ora de Sibiu a transmis în direct defilarea.

Cel mai aşteptat eveniment al zilei de 1 decembrie a fost parada militară de pe Bulevardul Coposu. Peste 20.000 de sibieni au venit să vadă defilarea la care au participat peste 1100 de militari, 95 de autovehicule şi tehnică de luptă. Au defilat unităţi şi subunităţi ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, SMURD,  Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Sibiu, Centrul Chinologic.
Parada a fost urmată de o expoziţie de echipament şi tehnică din dotarea structurilor militare, organizată în Piaţa Teatrului, iar la Cercul Militar a putut fi vizionată o expoziţie foto-documentară.

Depuneri de coroane la Consiliul Dirigent
Al doilea mare eveniment dedicat Zilei de 1 decembrie a fost depunerea de coroane la Consiliul Dirigent de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.Conform protocolului, prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, a fost primit de garda de onoare, pe care a salutat-o.
Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza a oficiat o slujbă religioasă în memoria eroilor neamului, iar cele 36 de coroane de flori au fost apoi depuse în acordurile fanfarei Garnizoanei Sibiu. Şi-au adus omagiul Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, Prefectul Judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor publice sibiene şi ai partidelor politice.


Consiliul Dirigent a fost guvernul Transilvaniei, organism desemnat pe 2 decembrie 1918 de Marele Sfat Naţional, ales la rândul său de Adunarea de la Alba Iulia. Preşedintele Consiliului Dirigent a fost Iuliu Maniu. Atât sediul Marelui Sfat (adunarea legislativă a Transilvaniei), cât şi cel al Consiliului Dirigent (guvernul Transilvaniei) a fost stabilit la Sibiu. Consiliul Dirigent a procedat pe 25 ianuarie 1919 la reorganizarea administrativă a teritoriilor intracarpatice unite cu România, împărţindu-le în 23 de judeţe. Consiliul Dirigent a numit prefecţi în toate aceste 23 de judeţe, precum şi încă trei prefecţi pe lângă primarii oraşelor Arad, Cluj şi Sibiu. Consiliul Dirigent a fost dizolvat pe data de 4 aprilie 1920.


Consilierii judeţeni  şi managerii instituţiilor publice au sărbătorit Ziua Naţională la Sala Thalia
Şedinţa festivă de Consiliu Judeţean, prilejuită de sărbătorirea Zilei Naţionale a României, s-a desfăşurat, pentru al treilea an consecutiv, la Sala Thalia, unde toţi participanţii au fost întâmpinaţi cu câte o cocardă pe care au purtat-o la piept.
Evenimentul a început la ora 9, cu intonarea imnului naţional al României de către membrii corului Cedonia, dirijat de profesorul Florin Soare. A urmat apoi un scurt serviciu religios oficiat de ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, secondat de preoţii şi consilierii judeţeni Ioan Coşa şi Mihai Sămărghiţan, precum şi de protopopul greco-catolic Nicolae Popa. Auditoriul a urmărit apoi o alocuţiune rostită de prof.dr. Alexiu Tatu, directorul Direcţiei Judeţene Sibiu a Arhivelor Naţionale, care a făcut referire la aportul substanţial adus de cetăţenii din judeţul Sibiu la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a mulţumit celor prezenţi că au dat curs invitaţiei de a participa la celebrarea Zilei Naţionale, afirmând că „este o onoare să fim împreună şi să trăim sentimentul unităţii la sărbătorirea celei mai importante zile pentru români şi pentru România”.

Prefectul Judeţului Sibiu, Ioan Ovidiu Sitterli, a citit mesajul primului ministru al României, Dacian Cioloş, după care a susţinut o prezentare succintă a principalelor evenimente din istoria românilor care au condus la unitatea şi identitatea românească. Prefectul Ovidiu Sitterli a detaliat rolul pe care Consiliul Dirigent al Transilvaniei, organism emanat din Marea Adunare Naţională, l-a avut în perioada cât a funcţionat la Sibiu.

La finalul şedinţei solemne de Consiliu Judeţean, preşedintele Ioan Cindrea  a punctat manifestările din programul dedicat Zilei Naţionale a României, program maraton întins pe parcursul a 10 ore. Ioan Cindrea a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în organizare şi le-a adresat invitaţia de a lua parte la depunerile de coroane din faţa fostului sediu al Consiliului Dirigent, la parada militară, la expoziţia de documente de la Biblioteca Astra, la spectacolul folcloric găzduit de Sala Transilvania,  transmis în direct pentru al treilea an de Televiziunea Română, precum şi la concertul simfonic al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Mai multe foto și AICI

VEZI MAI JOS ÎNREGISTRAREA TRANSMISIEI LIVE DE LA PARADA MILITARĂ DE LA SIBIU
[fvplayer src=”http://youtube.com/watch?v=CZvk8VrdoPU” splash=”https://i.ytimg.com/vi/CZvk8VrdoPU/sddefault.jpg” caption=”parada de 1 decembrie”]

Ultima oră

Comentariul meu