foto - adeziunile localităţilor judeţului pentru marea unire, prezentate la biblioteca astra

cindrea bondrea siterliMarea Unire este marcată şi la Biblioteca ASTRA. Pentru al doilea an consectiv, în data de 1 decembrie este deschisă o expoziţie de documente ce întregesc percepţia contemporanilor asupra contribuţiei sibienilor la Marea Unire.

Sunt prezentate publicului adeziunile din 19 localităţi ale judeţului Sibiu pentru participarea la Marea Adunare Naţională din 1918.
Cu această ocazie, la Editura Bibliotecii ASTRA a fost editat un volum cu titlul “Participanţi din localităţi sibiene la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”. Între coperţile sale sunt adunate adeziunile sibienilor pentru Marea Unire. Volumul care apare sub coordonarea lui Silviu Bors- director Biblioteca ASTRA, Alexiu Tatu- director Arhivele Naţionale Sibiu, Bogdan Andriescu- bibliotecar la Colecţii Speciale Biblioteca ASTRA, poate fi consultat la sediul Bibliotecii ASTRA Sibiu.
“Am căutat împreună cu specialiştii de la Biblioteca ASTRA, de la Muzeul ASTRA, de la Arhivele Statului, să prezentăm cetăţenilor judeţului Sibiu contribuţia sibienilor la unificarea Transilvaniei cu ţara mamă. Sunt prezentate adeziunile, semnăturile cetăţenilor din vremea respectivă , din toate localităţile din judeţul Sibiu care au semnat pentru Unire şi şi-au desemnat reprezentanţii la Alba Iulia. Cred că este un lucru important, pentru că face parte din istoria noastră, din eforturile strămoşilor nostri pentru a unifica România”, a declarant Ioan Cindrea, Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
„Constituirea la sfârşitul lunii octombrie 1918 a Consiliului Naţional Român Central ca „unicul for care reprezintă voinţa poporului român” şi elaborarea Regulamentului pentru alegerea deputaţilor Adunării Naţionale au impulsionat şi în judeţul Sibiu desfăşurarea alegerilor delegaţilor care urmau să reprezinte  circumscripţiile electorale. Ca urmare, au fost aleşi 30 de delegaţi cu drept de vot deliberativ şi 38 cu drept de vor consultativ, fiind trimişi apoi la Alba, 130 de delegaţi. Editarea acestor adeziuni  din 19 localităţi din judeţul Sibiu, de Biblioteca ASTRA, se constituie  într-un gest firesc de omagiere şi respect pentru toţi cei care şi-au adus contribuţia la Marea Unire”, spune Alexiu Tatu, directorul Arhivelor Naţionale.
Expoziţia poate fi vizitată câteva luni, la sediul Bibliotecii ASTRA.

Ultima oră

Comentariul meu