Foto-2

Peste 40 de reprezentanti ai autoritatilor publice locale, din mediul de afaceri si universitar din Regiunea Centru s-au intalnit si au analizat, in cadrul Sedintei Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, situatia la zi, cu doar o luna inainte de incheierea Programului REGIO, stadiul absorbtiei fondurilor nerambursabile si proiectele realizate pentru dezvoltarea Regiunii Centru. In cadrul intalnirii de lucru de la sediul Consiliului Judetean Sibiu, prezidata de dl. Ioan Cindrea, presedinte CDR Centru si CJ Sibiu, s-a vorbit si despre transferul de bune practici din perioada care se incheie acum, pentru buna pregatire a proiectelor in conformitate cu noutatile viitorului Program Operational Regional 2014-2020.
Cresterea gradului de absorbtie al POR 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, de la circa 70% cat este in prezent, la o valoare cat mai mare pana la finele acestui an, pentru a reduce presiunea financiara ce va fi dupa 2015 in responsabilitatea primariilor si consiliilor judetene, a fost dezideratul acestor discutii. Desi gradul de finalizare a lucrarilor de constructii, de modernizare si de achizitie a echipamentelor prevazute in proiecte este cu mult avansat fata de gradul de rambursare a cheltuielilor efectuate sau de absorbtie, este necesara alinierea celor doua, atat pentru sprijinul beneficiarilor, cat si pentru a ilustra stadiul real al programului. Conducerea ADR Centru a dezbatut problemele intampinate in finalizarea ultimelor proiecte, dar si masurile propuse de specialistii Agentiei, pentru solutionarea impedimentelor si deblocarea activitatii in investirea resurselor europene. Concret, ADR Centru a prezentat celor prezenti ca, in ultima perioada a analizat punctual fiecare proiect cu probleme si a derulat vizite speciale la sediul beneficiarului si la locul de implementare a proiectelor, inclusiv pentru a corela graficele de rambursare a platilor, in functie de graficele de executie a lucrarilor, pentru o estimare realista a sumelor ce urmeaza a fi solicitate la decontare de catre beneficiari.

”Trebuie sa precizez ca acest grad de absorbtie este o medie a 12 domenii de finantare. Pe unele domenii avem un grad de absorbtie chiar si de 100%, cum sunt cele accesate de microintreprinderi, sau cele prin care am finantat reabilitarea de centre sociale. Dar, pe unele domenii care s-au deschis depunerii de proiecte acum un an sau doi, gradul de absorbtie este mai scazut. Insa implementarea proiectelor, cerintele solicitate la depunere, problemele cu care se confrunta beneficiarii, sunt parte a unui proces dinamic, mereu in miscare, din care am invatat si vom incerca sa aplicam lectiile invatate pentru urmatoarea perioada, 2014-2020, ca sa evitam aceleasi probleme sau greseli. Dorim sa incheiem programele din perioada 2007-2013, pastrandu-ne locul printre cele mai bune regiuni din tara, remarcate prin rezultate, calitate si prin legatura stransa cu beneficiarii de fonduri. Recent am organizat un amplu eveniment dedicat dezvoltarii urbane inteligente, un domeniu ce prin noul POR 2014-2020 va avea alocat un buget de peste 50% din fondurile prevazute prin program la nivel regional. Am discutat cu partenerii nostri institutionali cerintele solicitate de catre Comisia Europeana, care, coroborate cu noutatile prezentate in CMPOR, vor sustine autoritatile publice locale in pregatirea viitoarelor proiecte”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In ceea ce priveste Programul Operational Regional 2014-2020, pentru cei interesati de informatii de ultima ora, principala tema de discutie a sedintei de la Sibiu a constituit-o preluarea atributiilor de catre ADR Centru in calitate de Organism Intermediar pentru POR 2014-2020, delegate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Dezvoltarii Regionale. Autoritatea de Management a programului a stabilit drepturile si obligatiile partilor care decurg din aceasta delegare. Concluziile intalnirilor nationale din cadrul Comitetelor de Monitorizare POR (CMPOR), care au avut loc recent pentru pe ambele programe, 2007-2013 si 2014-2020, dar si noutatile privind lansarea axelor pe viitorul program de finantare nerambursabila au fost prezentate participantilor la aceasta sedinta. Dezbaterile au cuprins si o analiza a proiectelor de infrastructura rutiera propuse a se finanta prin POR 2014-2020, luand in considerare si faptul ca este Axa care se va lansa in scurt timp pentru depunerea proiecte.

Ultima oră