probleme mari pentru maricuța. tribunalul sibiu a aprobat reînceperea urmăririi penale într-un dosar închis în primă fază!

captura maricuta 2Primarul comunei Șelimbăr are din nou emoții mari. Tribunalul Sibiu a aprobat marți redeschidere urmăririi penale într-un dosar în care Daniel Maricuța primise ”NUP” din parte magistraților. Cererea a fost depusă de DNA Alba Iulia și îi vizează pe lângă Maricuța și secretara sa și pe 12 apropiați ai edilului șelimbărean.

Tribunalul Sibiu a decis marți să admită cererea DNA Alba Iulia, depusă în 5 noiembrie, cerere prin care se cerea redeschiderea unui dosar de urmărire penală închis inițial, dosar care este pe numele primarului din Șelimbăr, Daniel Maricuța.
Dosarul 3077/85/2015 a avut ca obiect confirmarea de redeschidere a urmăririi penale potrivit art. 335, alin. 4 din Noul Cod de Procedură Penală. Prima înfățișare a avut loc pe 13 noiembrie, dar a completul de judecată a amânat-o pentru 23 noiembrie. Luni magistrații au decis din nou să amânepronunțarea cauzei la 24.11.2015, având nevoie de timp pentru deliberare. Marți s-a deliberat în cadrul unei ședinte care nu a fost publică, iar completul a admis cererea DNA-ului de redeschidere a numai puțin de patru dosare penale din 2007, 2008 și 2010, pe numele lui Daniel Maricuța, secretara acestuia, Elena Scumpu. În același dosar intimați mai sunt Ioan Creţu, Mariana Tolciu, Nicoleta Maria Ancăş, Mihai Kreuder, Erwin Michael Kreuder, Nicolae Pavel Mustaţă, Elena Paraschiva Culicov, Ana Gladcă, Ionel Bucur, Mihaela Maria Cotabiţiu, Carmen Alexandra Cotoc și Thomas Theil.primaria selimbar maricuta
Fraude de peste 114 milioane euro
Reaminim că primarul comunei Șelimbăr, Daniel Maricuța, și apropiații acestuia, membri ai grupului infracțional constituit de edil,  sunt acuzați de procurori ai DNA, că ar fi modificat și falsificat documente de punere în posesie, astfel ca, prin interpuși, să devină proprietari ai terenurilor aflate în zona comercială sau cea de centură a orașului Sibiu pe care le-au valorificat ulterior la prețuri foarte mari. Potrivit acestora, Maricuța, care deține din anul 2000 funcția de primar al comunei Șelimbăr, ar fi constituit împreună cu persoane din primărie care dețin funcții de secretar, responsabili cadastru sau consilieri locali, o grupare infracțională ce avea ca scop dobândirea de terenuri aflate pe raza comunei de la persoane care erau îndreptățite la reconstituire și vânzarea respectivelor terenuri unor investitori la preț mare.
Astfel, primarul de la Șelimbăr și alte două persoane membre ale grupului infracțional ar fi modificat și falsificat numeroase documente de punere în posesie pentru a putea face modificările în ceea ce privește amplasamentul și suprafața atribuită fiecărei persoane, astfel ca, prin interpuși, să devină proprietari ai acelor terenuri aflate în zona comercială sau zona de centură a orașului Sibiu pe care le-au valorificat ulterior la prețuri foarte mari, spun sursele citate.
maricuta azi noapte
Cum acționa caracatița lui Maricuța
Conform surselor, membrii grupului ar fi identificat persoane care aveau dreptul la reconstituirea sau la constituirea dreptului de proprietate pentru suprafețe mari de teren pe care aceștia, în frunte cu primarul Maricuța, le-au determinat să renunțe la dreptul lor pentru sume derizorii.
”Sătule de drumuri fără rezultat sau amenințate cu acordarea de despăgubiri infime, (…) aceste persoane au fost dispuse să cedeze dreptul lor primarului și celorlalți membri din grupul infracțional.
Astfel, Melniciuc Maria (membră a comisiei comunale pentru Legea 18/1991—n.r.) s-a ocupat de modificarea tuturor amplasamentelor deja stabilite în fapt în 1991 (…) astfel încât terenul obținut în asemenea manieră să fie însumat într-un bloc compact, într-o zonă cu valoare mare (ex: centura orașului, zona comercială). Odată eliberat titlul de proprietate, acesta era vândut unui alt membru al grupării, pentru ca ulterior să facă obiectul mai multor acte translative de proprietate prin diferite persoane interpuse pentru a i se pierde urma.
Ajuns în final în posesia numiților Iuga Ioan (fost consilier personal al primarului—n.r.) și Droc Emilian Petru, acesta era vândut pentru sume mari de bani investitorilor care au construit blocuri în zonă, centre comerciale”, spun sursele judiciare.
maricuta dna primaria selimbar (2)
Prejudiciu record
Pentru valorificarea terenurilor, Daniel Maricuța și Elena Scumpu, care aveau atribuții în eliberarea autorizațiilor și a documentațiilor de construcție, indicau potențialilor investitori să cumpere teren deținut de Ioan Iuga, la un preț peste cel al pieței, asigurându-le prin aceasta că nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor și derularea investiției. În același scop, pentru a nu cumpăra teren de la alți proprietari, primarul ar fi dispus ca certificatele fiscale pentru aceștia din urmă să fie eliberate cu mențiunea interdicției de construire, susțin sursele citate.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii mai multor fapte penale, între care constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, abuz în serviciu și spălare de bani, în legătură cu dobândirea de terenuri pe raza comunei Șelimbăr de la persoane îndreptățite la reconstituire și la eliberarea titlurilor de proprietate, membrii grupului creându-și un avantaj patrimonial estimat la peste 114 milioane de euro.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Cum de-a reusit sa scape unul dintre primii nominalizati in ancheta DNA, Simon Maurer de la Avantgarden? Se considera ca X6-ele nu a fost o spaga destul de mare? Procurorii sa continue ancheta si sa ii pedepseasca pe toti cei implicati!