De la începutul anului și până în prezent, a fost instrumentat un număr de 24 sesizări cu referire la 76 de victime, dintre care 24 de mame şi 52 de copii. Dintre cele 76 de victime, 42 provin din mediul rural, iar 34 victime provin din mediul urban. Până în acest moment, s-a constatat că 13 sesizări sunt confirmate.
25 noiembrie este ziua când în întreaga lume este marcată “Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii” pentru a aduce în conștiința publică faptul că acest fenomen reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului. Cu această ocazie, specialiștii Serviciului Evaluare inițială, prevenire și intervenție în situații de abuz , neglijare, exploatare din cadrul DGASPC Sibiu participă la Marșul „Martorele tăcute vorbesc- seară de veghe”, organizat de către ALEG Sibiu. Ei vor împărți pliante cu mesaje care afirmă că violenţa împotriva femeii este un comportament indezirabil, dezorganizat şi deviant precum şi informarea populației cu privire la efectele negative ale violenţei asupra femeii.
„Violenţa împotriva femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului. Considerăm că, este necesar ca populația să conștientizeze că efectul real şi dăunător pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică drumul spre dezvoltare, pace şi egalitatea de şanse„ ,a declarat Radu Foloba șef serviciu Evaluare inițială, prevenire și întervenție în situații de abuz, neglijare, exploatare din cadrul DGASPC Sibiu
Pentru că violență în familie este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea atât la nivel internațional, național cât și la nivelul județului Sibiu, DGASPC Sibiu a aplicat pentru un proiect cu finanțare nerambursabilă privind înființarea unui Centru de Primire în Regim de Urgență care va oferi servicii de specialitate și găzduire pentru 20 de persoane , inclusiv de etnie romă, victime ale violenței domestice din județul Sibiu. Proiectul este implementat în cadrul Programului RO 20- „Violența domestică și violența bazată pe deosebire de sex” finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014. După finalizarea proiectului Consiliul Județean Sibiu va asigura fondurile necesare finanțării activității Centrului de primire în regim de urgenţă pentru o perioadă de cel puțin 5 ani, potrivit condițiilor proiectului
Conform statisticilor în anul 2014 la nivelul județului Sibiu a fost instrumentat un număr de 24 sesizări cu referire la 85 de victime ale violenţei în familie, respectiv 61 de copii şi 24 mame, dintre care 45 de victime provin din mediul rural iar 40 de victime provin din mediul urban. Dintre cele 24 de sesizări, în urma evaluării situaţiilor, s-a constatat că 10 dintre acestea au fost confirmate iar restul de 14 nu s-au confirmat (în unele cazuri, petenţii şi-au retras sesizarea şi nu au mai dorit intervenţia DGASPC Sibiu).
Zeci de femei agresate la Sibiu
De la începutul anului și până în prezent, a fost instrumentat un număr de 24 sesizări cu referire la 76 de victime, dintre care 24 de mame şi 52 de copii. Dintre cele 76 de victime, 42 provin din mediul rural, iar 34 victime provin din mediul urban. Până în acest moment, s-a constatat că 13 sesizări sunt confirmate.
„Aceste date ne arată că fenomenul violenței domestice se află pe un trend ascendent, îngrijorător pe de o parte, dar pe de altă parte, este un semnal ca victimele vor să rupă tăcerea și încep să vorbească despre abuzurile la care sunt supuse, arată că încep să-și cunoască drepturile și ca au încredere în instituțiile statului.
În ciuda gravității fenomenului, estimari corecte sunt greu de realizat pentru că victimele sunt controlate, intimidate și izolate pentru a nu depune plângere, iar când se gândesc să o facă, sunt supuse unor presiuni enorme din partea agresorului, familiei, rudelor pentru a-și retrage plângerea penală, știut fiind faptul că împăcarea înlăturărăspunderea penală.
În acest context, protecția vieții private împotriva victimizării secundare sau răzbunării din partea agresorului poate fi obținută prin găzduirea victimei într-un astfel de Centru de primire în regim de urgență, al cărui sediu rămâne secret publicului larg”, a declarat doamna Laura Camelia Vîlsan, director general DGASPC Sibiu.
Pentru a reclama orice formă de abuz asupra victimelor violenței domestice, la nivelul DGASPC Sibiu funcționează Telefonul Copilului– 0269983. Acest număr de telefon poate fi apelat de către orice persoană (adult sau copil) care dorește să sesizeze situații de violență în familie. foto: arhiva