sibiul cere vaticanului să îi trimită un document în care se face prima menționare istorică a urbei de pe cibin

sibiu vechiSeful Arhivelor Naționale din Sibiu a anunțat că instituția pe care o conduce a solicitat la Vatican o copie de pe primul document istoric în care este menționat Sibiu. Acesta datează din 20 decembrie 1191.

Autoritățile sibiene așteaptă să primească de la Vatican, cel târziu la începutul anului viitor, o copie a primului document istoric în care este menționat Sibiul, documentul original, din 20 decembrie 1191, de pe timpul Papei Celestin al treilea, aflându-se în Arhivele Secrete ale Vaticanului, a precizat marți, Alexiu Tatu, șeful Serviciului Județean al Arhivelor Naționale.
Acesta a solicitat anul acesta documentul Vaticanului și speră să-l primească cel mai târziu la începutul anului viitor.
“Vine un facsimil, o copie foarte bună, e un document din 20 decembrie emis de Papa Celestin al treilea, unde este vorba de prepozitura Sibiului. Am speranță ca până la sfârșitul anului să avem facsimilul respectiv, dacă nu, la începutul anului viitor”, a precizat Alexiu Tatu, conform agerpres.ro.
Acesta spune că în Arhivele Naționale de la Sibiu cel mai vechi document în care se vorbește despre Sibiu este din 1282, apărut cu 91 de ani mai târziu decât documentul de la Vatican.
“Prima mențiune documentară referitoare la ținuturile sibiene datează din 20 decembrie 1191, când Papa Celestin al III-lea confirma existența prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitură care și-a avut sediul la Sibiu. Menționat sub numele de Hermannsdorf în anul 1321, în a doua jumătate a secolului XIV Sibiul obține calitatea de civitas, într-un document din 1366 fiind pomenit numele localității prima dată sub forma Hermannstadt”, potrivit site-ului oficial al Primăriei Municipiului Sibiu. Sursa: agerpres.ro

Ultima oră

Comentariul meu