premiera „anna karenina” se dansează marți şi miercuri pe scena de la cercul militar. hai la spectacol!

Teatrul de Balet Sibiu prezintă marți, 24 noiembrie 2015 și miercuri, 25 noiembrie 2015, de la ora 19:00, premiera spectacolului de balet neoclasic „Anna Karenina”, după romanul omonim al lui Lev Tolstoi.

image

Programat inițial pentru data de 25 noiembrie, spectacolul se va dansa în două zile, urmare a închiderii de către ISU Sibiu a Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu. Spectacolul se va dansa pe scena de spectacole a Cercului Militar, Bulevardul Victoriei, nr. 5, intrarea C. Spectacolul îi va avea în distribuție și în data de 24 noiembrie, și în data de 25 noiembrie 2015 pe Ada Gonzalez (Spania) în rolul Annei Karenina, Ovidiu Matei Iancu (România) în rolul Alexei Vronski și pe Ștefan Meșter în rolul Alexei Karenin. Regia și coregrafia spectacolului sunt create de Ioan Tugearu, iar libretul este scris de Liana Tugearu. Muzica spectacolului este un colaj muzical din operele lui Ceaikovski, realizat de Ioan Tugearu și Antonel Oprescu. Scenografia spectacolului poartă semnătura scenografei Viorica Petrovici, iar costumele sunt realizate de tânăra creatoare sibiană Anamaria Șut.

image

Informații biografice: Ioan Tugearu – coregraf
Ioan Tugearu și-a făcut studiile de dans cu Floria Capsali și Mitiță Dumitrescu, absolvind ulterior Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București, Universitatea de Științe și Arte „Gheorghe Cristea” şi UNATC. A făcut parte și din prima promoție care a absolvit cursuri universitare de dans, de 2 ani, pentru coregrafi – inițiate de Ministerul Culturii, în 1975. Ioan Tugearu a fost prim balerin al Operei Naționale din București din 1965, iar din 1977 a montat spectacole de dans, în același timp, din 1976, a fost și profesor la Liceul de Coregrafie din București. Ioan Tugearu a fost directorul artistic și coregraful companiei Orion Balet București, prima companie de stat, de dans contemporan, înființată în România (1990 – 1992), consilier personal, în probleme de dans, al Ministerului Culturii și Cultelor (2004 – 2006) și director al Centrului Național al Dansului București. Ioan Tugearu a dansat, în țară și în străinătate, în numeroase roluri din compoziţii de Glier, Scendrin (rol în care a obținut un mare succes la Moscova în 1984), Delibes, Ceaikovski, Pugni-Glier-Vasilenko, Minkus, Bartok, Prokofiev, Trăilescu și rolurile principale masculine în lucrări Stravinski, Ravel, Schubert, Berlioz şi Ceaikovski, în coregrafii de Oleg Danovsky, Tilde Urseanu și Vasile Marcu și în “Nuntă în Carpați” de Paul Constantinescu, în coregrafia Floriei Capsali.

image

Mirela Simniceanu – asistent coregrafie
Mirela Simniceanu este absolventă a secției Coregrafie din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” București. Din anul 1978 este angajată a Operei Naționale București, iar în 1992 a devenit solistă a operei. A interpretat roluri în cele mai importante spectacole de balet clasic: “Frumoasa din pădurea adormită”, “Lacul Lebedelor”, “Don Quijote”, “Coppelia”, “Spărgătorul de nuci”, “Romeo și Julieta”, “Baiadera”, “La fille mal gardee”, etc. A activat în cadrul Companiei Orion din București, a avut colaborări cu Teatrul Masca, Teatrul Evreiesc de Stat și Teatrul Excelsior. Mirela Simniceanu a realizat numeroase spectacole în calitate de asistent de coregrafie și mișcare scenică.

image

Viorica Petrovici – scenograf
A absolvit Liceul de Muzică și Arte Plastice “Octav Băncilă” din Iași, a studiat la Institutul de Arte Plastice din București, secția scenografie, pe care l-a absolvit în 1981. A obținut Titlul de doctor în teatrologie, în 2010, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București. A lucrat ca scenografă la Studiourile de Film Buftea între 1981-1984, iar din anul 1984 este scenografă a Operei Naționale din București si a Operei comice pentru copii din București. Este profesor asociat UNATC și la Universitatea Națională de Arte București (UNARTE). Viorica Petrovici a realizat scenografia pentru numeroase spectacole de teatru, operă, operă comică pentru copii și spectacole de balet.

image

Ada Gonzalez
Născută în Barcelona în anul 1994, Ada Gonzalez a început să danseze la vârsta de patru ani la Company&Company Barcelona şi a studiat baletul clasic timp de şase ani la “Centre de Dansa de Catalunya”, sub îndrumarea lui Roser Muñoz şi Joan Boix. În 2011 a obţinut Premiul I în competiţia internaţională de dans “Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona”. Şi-a completat studiile cu profesori precum: Vincent Gros (Ballet du Capitole, Leipziger Ballet), Thomas Whitehead (Royal Ballet), Isabelle Ciaravola şi Gil Isoart (Opéra de Paris) şi Lienz Chang (Ballet Nacional de Cuba). Ada Gonzalez este balerină a Teatrului de Balet Sibiu din stagiunea 2013 – 2014. La Teatrul de Balet Sibiu, Ada Gonzalez a interpretat rolul Clarei în spectacolul „Spărgătorul de nuci”,  Gulnara în spectacolul “Corsarul”, Odette/Odille în “Lacul Lebdelor”, Aurora în “Frumoasa din pădurea adormită”. A câştigat de asemenea locul trei la Competiţia Mondială de Balet Sibiu.

Ovidiu Matei Iancu

În anul 2002 a absolvit Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” Bucureşti şi a beneficiat de o bursă de studii la National Ballet School din Londra. Din anul 2002 până în anul 2012  a fost prim solist al Operei Naţionale din Bucureşti, iar timp de un an, în perioada 2012 – 2013 a fost solist al Tulsa Ballet din Oklahoma, SUA. A colaborat cu numeroase instituţii de balet din ţară şi străinătate: Belgrad National Opera, Serbia, Bratislava National Opera, Slovacia, Novi Sad Opera, Serbia, L’Opera Nationale de Paris, Orlando Ballet SUA, Madinat Theatre Dubai, etc. A interpretat roluri solistice în cele mai cunoscute spectacole de balet clasic: „Giselle”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Baiadera”, Don Quijote”, Spărgătorul de nuci”, „Lacul Lebedelor”, „Corsarul”, Romeo şi Julieta”, dar şi în spectacole de dans contemporan: „Palladio”, Subway project”, „Tango. Radio and Juliet”, „Femei”, etc.

Ștefan Meșter

Este absolvent al Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică “Octavian Stroia” din Cluj-Napoca și al Liceului de muzică “Sigismund Toduță” – Cluj-Napoca. Ștefan Meșter este balerin al Teatrului de Balet Sibiu din anul 2011, pentru baletul sibian a interpretat roluri în spectacolele: “Lacul Lebedelor”, “Giselle”, “Corsarul”, “Mandarinul Miraculos”, “Spărgătorul de nuci”, etc. Înainte de a se alătura baletului sibian a fost dansator al Operei Naționale din Cluj- Napoca, în perioada 2010 – 2011. Este câștigător al premiului I la Festivalul Internațional de Balet din Sighișoara în anul 2014.

Ultima oră

Comentariul meu