dsc06357

În cadrul şedinţei ordinare din data de 30 Octombrie a fost conferit titlul de “Cetăţean de Onoare” domnilor Aurel Rogojan, Ioan Chealda şi Ioan Vălean. Diplomele onorifice au fost înmânate de către Dl. Arnold Gunter Klingeis, Primar al oraşului Avrig la începutul şedinţei, în prezenţa plenului Consiliului Local şi a cetăţenilor prezenţi.
Dl. Klingeis a declarat: „Sunt mândru să fiu prezent în calitate oficială într-un moment atât de important, alături de aceşti oameni care scriu istoria oraşului Avrig.” Discursul primarului a fost urmat de rostirea Laudatio pentru fiecare dintre cetăţenii de onoare de către Dna. bibliotecar Maria Grancea.
Inginerul Ioan Chealda a fost propus pentru acordarea tilului de “Cetăţean de Onoare” în semn de recunoştere a eforturilor acestuia de a salva Avrigul de la a fi mutat de pe locaţia actuală. În perioada regimului communist a existat un proiect de a se construi o hidrocentrala de mare putere la Turnu Roşu. Pentru realizarea acesteia, ar fi trebuit construit un mare lac de acumulare care ar fi inundate zona ocupata de Avrig, Boiţa, Sebeşul de Jos, partial Sebeşul de Jos, Tălmaciu, Bradu şi Săcădate. Dl. Chealda, împreuna cu directorul Institutului de Proiectări Hidroenergetice de la acea vreme au reuşit să găsească o soluţie. În urma intervenţiei Domnului Chealda s-a renunţat la primul proiect, cel al unei singure hidrocentrale la Turnu Roşu, optându-se pentru varianta cu mai multe central în zona Oltului Mijlociu, astfel teritoriul Avrigului fiind salvat.
După o activitate de peste 50 de ani, meritele domnului Vălean au fost recunoscute prin acordarea titlului de “Cetăţean de Onoare”. De-a lungul activităţii sale profesionale de coregraf, Dl. Vălean a reuşit păstrarea autenticităţii dansului şi portului traditional avrigean. Premiile castigate pe importante scene, atât din ţară cât şi din străinătate, stau mărturie a eforturilor sale de a creşte şi forma o nouă generaţie de dansatori pentru a asigura continuitatea ansamblului “Purtata Avrigului”.
Doctorul Aurel Rogojan este o altă personalitate a oraşului Avrig care a primit distincţia de “Cetăţean de Onoare”. Acest titlu i-a fost oferit Domnului Rogojan în semn de recunoaştere a celor 56 de ani de activitate în domeniul medical. După primirea repartiţiei, în 1959, şi evenimentele din 1989, Doctorul Rogojan şi-a extins activitatea, initial printr-un cabinet particular, care cu timpul s-a dezvoltat într-o clinică modernă care oferă servicii medicale complexe şi unde lucrează specilişti cunoscuţi.

Ultima oră

Comentariul meu